О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ 501           , гр. Добрич, 28.08.2018 г.

 

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и осми август две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕТЪР МОНЕВ

                                                                                        ЧЛЕНОВЕ: ЕВА ИВАНОВА

                                                                                                               ЕЛИЦА СТОЯНОВА

 

Разгледа докладваното от съдия Елица Стоянова в. ч. гр. д. № 391 по описа за 2018 г. и за да се произнесе, взе следното предвид:

 

Съдебното производство е образувано по реда на чл. 274 ал. 1 т. 1 от ГПК, по частна жалба, рег. №2582/ 10.08.2018 г., подадена от процесуалния представител на ищците Р.Д.К., К.П.Г. и Г.П.Г. против определение № 260/ 24.07.2018 г., постановено по гр. д. № 216/ 2018 г. по описа на РС гр. Ген. Тошево, с което е било прекратено производството по делото поради процесуална недопустимост на предявената претенция.

Съдът намира, че частната жалба е нередовна, тъй като към нея е приложена една държавна такса в размер на 15 лв. Частните жалбоподатели, като ищци в първоинстанционното производство, нямат качеството на задължителни и необходими другари по смисъла на чл. 216 ал. 2 от ГПК. Те са обикновени другари и всеки от тях действа самостоятелно, поради което всеки от тях дължи държавна такса за извършеното от него процесуално действие. При това положение за въззивното разглеждане на частната жалба следва да бъде внесена допълнителна държавна такса в размер на 30 лв. Проверката за допустимостта, съответно редовността на жалбата се извършва от първоинстанционния съд, което налага прекратяване на настоящото производство и връщане делото на първостепенния съд за отстраняване нередовността на частната жалба посредством изискването на допълнителна държавна такса.

Предвид изложеното, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в. ч. гр. д. № 391/ 2018 г. по описа на ДОС и ВРЪЩА делото на РС гр. Ген. Тошево за отстраняване нередовностите в подадената частна жалба съобразно мотивите на настоящото определение, след което делото се върне незабавно в ДОС за произнасяне.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                           ЧЛЕНОВЕ: 1.                                 2.