О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

16.08.2018г.,  град Добрич

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Добричкият окръжен съд,  наказателно отделение, на шестнадесети август, две хиляди и осемнадесета година, в публично заседание в следния състав:

 

                                                                                                       Председател: Калина Димитрова           

                                           Членове: Деница Петрова

                                                            Калиптен Алид

 Секретар Елица Александрова

 Прокурор  Виолета Великова,

 като разгледа докладваното от  съдия Алид  ч.н.д. № 279 по описа за  2018 година,  за да се произнесе съобрази следното:

 

            Производството е образувано по реда на чл. 457 от НПК във вр. с 44, ал.11 от ЗЕЕЗА.

Постъпило е предложение на прокурор от Окръжна прокуратура – град Добрич за произнасяне по въпросите, свързани с изпълнение на присъда от 01.07.2016г. по дело № IX К 66/16 на  Районен съд Стараховице, Полша, изменена с присъда от 24.01.2017г. по дело № IX Ка 1645/16 на Окръжен съд Келце, по отношение на българския гражданин С.Н.С., роден на ***г***, с която му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 2 години.

            В съдебно заседание представителят на Окръжна прокуратура - град Добрич поддържа предложението, като пледира съдът да постанови определение, с което да се приеме, респ. да се приведе в изпълнение горепосоченият съдебен акт. Прокурорът посочва чл.343, ал.1, б.“в“ от НК във вр. с чл.342, ал.1 от НК като приложими според него текстове от българския наказателен закон.

            Осъденият С. лично и чрез защитника си не възразява присъдата да бъде приета за изпълнение.

            След като обсъди и прецени приложените по делото материали, становищата и доводите на страните, съдът установи следното:

С присъда от 01.07.2016г. по дело № IX К 66/16 на  Районен съд Стараховице, Полша подсъдимият С.Н.С. е бил признат за виновен в това, че : „На 25 юли 2015г. в К., община Б., област Ш. умишлено е нарушил принципите за безопасност на уличното движение и неумишлено е предизвикал катастрофа така, че управлявайки автомобил марка Mercedes Sprinter с регистрационен номер LU55276Т с превишена скорост 100 км/ч не е запазил особено внимание при извършване на маневра при изпреварване на превозно средство и не се е уверил дали има достатъчно място за извършването на тази маневра, без да възпрепятства движението на когото и да било, и е влязъл в платното, изключено от движение, а след това в платното за насрещно движение пред правилно идващия автомобил марка Ford Puma с регистрационен номер ****, управляван от М. Ч., с което е предизвикал сблъскване на двете моторни превозни средства, в резултат на което М. Ч. е получил рани по тялото във вид на контузна рана в париетната област, рана на гръдния кош, многофрагментна фрактура на дясната патела, многофрагментна вътрешно-ставна фрактура на проксималната част на радиална кост, с което е предизвикал нарушаване на функциите на органите на тялото за период, по-дълъг от 7 дни, а пътникът на автомобил Mercedes Sprinter Салиев Асан е получил наранявания по тялото във вид на масивни многофрагментни фрактури на лицевите кости с проникване на костни фрагменти, с многобройни лицеви рани, масивен ретобулбарен хематом вдясно, конюктивиални кръвоизливи на очните ябълки с кръвоизливи в околоочните меки тъкани, с кръвоизливи в челюстни синуси и решетъчните клетки, както и внезапен мозъчен оток в челния дял, с което е предизвикал нарушаване на функциите на органите на тялото за период, по-дълъг от 7 дни, а пътникът на автомобил марка Ford Puma Мачей Цибула е получил наранявания по тялото във вид на многобройни мултиорганни увреждания, а особено контузия на миокарда, разкъсване на перикардната торбичка, пълно прекъсване на гръдната аорта в низходящия участък с последвал шок, което е довело до неговата смърт, т.е престъпление по чл.177 §2 от НК и чл.177 §1 от НК във вр. с чл.11 §2 от НК.“  и осъден за визираното престъпление, като му е било наложено наказание лишаване от свобода за срок от 8 месеца. Със същия съдебен акт на основание чл.46 § 2 е бил осъден да изплати и обезщетения, които не са предмет на разглеждане в настоящото производство, в полза на: С. Ц. в размер на 20 хиляди злоти, И. Ц. в размер на 10 хиляди злоти, А. Ц. в размер на 10 хиляди злоти и М. Ц. в размер на 10 000 злоти. Осъденият е бил освободен от съдебните разходи.

С присъда от  24.01.2017г. по дело № IX Ка 1645/16 на Окръжен съд Келце, състав на IX-то наказателно въззивно отделение е изменил първоинстанционната присъда, постановена спрямо С.Н.С., като е увеличил размера на наложеното наказание лишаване от свобода за срок от 2 години, възложил е на осъдения сторените от частните обвинители С. Ц. и М. по 840 злоти разходи по процесуално представителство и го е освободил от разходите, дължими на държавата за въззивното производство в цялост.

По повод постъпило искане в Окръжен съд – Добрич за изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена въз основа на горепосочения съдебен с цел предаване на българския гражданин С.Н.С. за изтърпяване на наложеното наказание лишаване от свобода, първоначално с определение на съдебния състав по ч.н.д. № 229/2018г. по описа на ДОС е била постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“ и е било разпоредено образуването на частно наказателно дело № 230/2018г. по описа на ДОС с предмет на разглеждане на ЕЗА по същество – по реда на чл.44 от ЗЕЕЗА.

Видно от решение № 46/02.07.2018г. по ч.н.д № 230/2018г. по описа на ДОС е , че е постановен отказ от предаването на компетентните власти на Република Полша на българския гражданин С.Н.С. в изпълнение на процесната ЕЗА. Със същия съдебен акт е прието да се приведе в изпълнение от прокурора наказанието лишаване от свобода в Република България за срок от 2 години, наложено с присъда от 24.01.2017г. по дело № IX Ка 1645/16 на Окръжен съд Келце.

След влизане на решението по ч.н.д № 230/2018г. по описа на ДОС в сила, е депозирано предложение от заместника на окръжен прокурор при Окръжна прокуратура – Добрич за решаване на въпросите, свързани с изпълнението на наказанието по присъдата на чуждата държава членка.

            Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа на събраните писмени доказателства, приобщени по надлежния ред към материалите по делото.

            При така установените факти съдът намира, че са налице предпоставките на чл.457, ал.2-5 от НПК за приемане за изпълнение присъда от 24.01.2017г. по дело № IX Ка 1645/16 на Окръжен съд Келце, Полша, с която на българския гражданин С.Н.С. за извършено престъпление по чл.177 §2 от НК и чл.177 §1 от НК във вр. с чл.11 §2 от НК е било наложено наказание лишаване от свобода за срок от 2 години .

Така описаното процесно деяние настоящият съдебен състав намира, че съответства на престъпление по чл.343, ал.4 от НК във вр. с чл.343, ал.3, б.“б“ от НК във вр. с чл.342, ал.1 от НК на Република България, наказуемо с лишаване от свобода за срок от три до петнадесет години. В тази връзка не са налице съгласно чл.457, ал.4 от НПК предпоставки за извършване на корекция на така наложеното от полския съд наказание, включително и основание за преразглеждане на въпроса за отлагане на изпълнението му (това е въпрос изцяло от прерогативите на чуждестранния съд).

             На основание чл. 457, ал.5 от НПК  следва при изтърпяване на наказанието лишаване от свобода да бъде приспаднато предварителното задържане на С.Н.С., считано от  25.06.2018г. – 11:30 часа, когато е  бил фактически задържан до привеждане на присъдата в изпълнение.

            Предвид обстоятелството, че осъждането на Мустафа с тази присъда се явява първо(същият е бил реабилитиран по право за предходно осъждане по НОХД № 653/2009г.  по описа на Районен съд – Добрич на основание чл.86, ал.1, т.1 от НК ) и наложеното наказание е в размер на 2 години лишаване от свобода, то съдът счита, че следва да определи общ режим на изтърпяване на наказанието съобразно чл.57, ал.1, т.3 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража/ЗИНЗС/.

            Воден от изложеното, на основание чл. 457, ал.2 от НПК във вр. с  чл. 44, ал. 11 от ЗЕЕЗА съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

            ПРИЕМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ присъда от 24.01.2017г. по дело № IX Ка 1645/16 на Окръжен съд Келце, Полша, с която на българския гражданин С.Н.С. е било наложено наказание лишаване от свобода за срок от 2 години за извършено престъпление по чл.177 §2 от НК и чл.177 §1 от НК във вр. с чл.11 §2 от НК на Република Полша, съответстващо на престъпление по чл.343, ал.4 от НК във вр. с чл.343, ал.3, б.“б“ от НК във вр. с чл.342, ал.1 от НК на Република България.

            На основание чл.57, ал.1, т.3 от ЗИНЗС определя общ режим на изтърпяване на наказанието ”лишаване от свобода”.

            На основание чл. 457, ал. 5 от НПК при изпълнение на наказанието лишаване от свобода приспада предварителното задържане на С.Н.С., считано от  25.06.2018г. до привеждане на присъдата в изпълнение

Определението подлежи  на обжалване и протест в петнадесетдневен срок от днес пред Апелативен съд – град Варна.

 

 

Председател:                                  Членове: 1.                                  2.