Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е № 138

          В ИМЕТО НА НАРОДА   

                  гр.Добрич 21.08.2018 г.

                                      

ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД...... ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ  закрито  заседание  на двадесет и първи август                 

през две хиляди и осемнадесета                              година в състав:

                                        ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:Т.СТОЕВА

при  секретаря …………..............      и в присъствието на прокурора......................................................................като разгледа докладваното  от  съдия докладчик Стоева........Т..д.№221

от 2018 г.по описа на съда и за да се произнесе взе предвид следното:

     Производството е по чл.25 от ЗТРРЮЛНЦ.

     Постъпила е жалба от Е.К.В.-читалищен секретар и представляващ НЧ“***“,с.М.,общ.Г.Т.срещу Отказ№20180604145730/10.06.2018г. на длъжностното лице по регистрация при ТР,Агенция по вписванията.

    Жалбата е депозирана в законоустановения срок и подлежи на разглеждане по същество.

    Жалбоподателят е освободен от държавна такса за вписване.

    Като се запозна с доказателствата по делото Окръжният съд намира за установено следното:

    Заявени са за вписване промени в обстоятелствата по партидата на читалището,а именно промяна в състава на Читалищното настоятелство,Проверителната комисия и Председателя на читалището.

    Длъжностното лице по регистрация е установило,че е нарушен на първо място реда за свикване на общото събрание,състояло се на 27.01.2018г.Констатацията на длъжностното лице за липса на валидно взето решение за свикване на общото събрание се споделя и от съда.В представения Протокол №7/28.11.2017г. е взето принципно решение събранието да се свика през месец януари на 2018г.В Протокол №1/12.01.2018г. е взето решение  събранието да се състои на 27.01.2018г.от 9.00 ч.,с установен в протокола дневен ред,с включено под т.6 решение за избор на Председател,Читалищно настоятелство и Проверителна комисия на събранието.В титулната част на така взетото решение е записано,че  не са се явили и отсъстват от заседанието Председателя М.Д.,както и членовете на Читалищното настоятелство –Г.К.,Д.Р.,А.А.и Й.Х..Следователно на заседанието не е имало кворум за вземане на решения за свикване на отчетно събрание.Двама от членовете на настоятелството са „допълнително уведомени за взетите решения“,което е незаконосъобразно и сочи,че те не са участвали в гласуването и приемането им.Секретарят на Читалището е гласувал вместо Председателя на читалището ,съобразно представено по делото пълномощно.Несъвместимо с функциите на Председателя и секретаря на Читалището е да се гласуват решения по пълномощие от секретаря вместо от председателя,до който извод е стигнало и длъжностното лице по регистрация.Съгласно чл.15 ал.3 изр.1 от ЗНЧ редовно общо събрание на читалището се свиква от Настоятелството му,а само при отказ да бъде свикано –от Проверителната комисия.                 

     При провеждане на общото събрание на  27.01.2018г.не е гласувано за предложени членове на настоятелството,а именно Д.Р.и В.Н..Независимо от преценката на председателстващия събранието, допустимо ли е тези лица да бъдат предлагани за членове на ръководството на читалището,след като кандидатурите им са били предложени ,е следвало да се проведе гласуване за тях.

     Относно протокола за свикване на извънредно общо събрание от 03.04.2018г. следва да се отбележи,че от съдържанието му не може по категоричен начин да се установи,какви точно решения са взети-налице са зачерквания в съдържанието и поправки.

    Като е стигнало до аналогични фактически и правни констатации длъжностното лице по регистрация е постановило правилен и законосъобразен отказ,който следва да бъде потвърден.

   Водим от изложеното Окръжният съд,

       Р  Е  Ш  И:

   ПОТВЪРЖДАВА Отказ№20180604145730/10.06.2018г. на длъжностното лице по регистрация при ТР,Агенция по вписванията.

   Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд гр.Варна в седмодневен срок от съобщаването му на молителя с частна жалба.

 

                                               ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: