Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е   №137

 

Гр.Добрич,16.08.2018 г.

 

В   ИМЕТО НА НАРОДА

 

Добрички окръжен съд,Търговско отделение,в закрито съдебно заседание,проведено на  шестнадесети август,две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                                  ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

                                                                         

като разгледа докладваното от съдията Адриана Панайотова ,

т.дело № 232  по описа  за 2018 година

и за да се произнесе,взе предвид следното:

 

             Образувано е въз основа на жалба вх. №***  ,подадена срещу Отказ №***/01.08.2018 г. на АВ за вписване на нови обстоятелства по заявление вх.№ ***  по партидата на НЧ»***» с.Е.Б.,община К..

             В жалбата се твърди, че отказът е  незаконосъобразен.  Излагат се съображения, че длъжностното лице неправилно е постановило отказа си,без да съобрази представените към заявлението доказателства и без да даде указания.

             Добрички окръжен съд,като взе предвид постьпилата жалба и прецени събраните по делото доказателства,намира,че жалбата е депозирана в срока по чл. 25, ал. 1 от ЗТР, от легитимирано лице – адвокат с изрично пълномощно от заявител, и се преценява като процесуално допустима.

             Разгледана по същество е основателна по следните съображения:

             Регистърното производство е било образувано въз основа на   заявление по образец А17 вх.№ ***  за промяна на обстоятелства по партидата на НЧ»***» с.Е.Б.,община К.,подадено по електронен път от упълномощен адвокат за вписване на решения на общо събрание на читалището от 22.03.2018 г. за залчаване на председател и секретар,вписване на председател и секретар,заличаване член на настоятелството,вписване членове на настоятелството,заличаване член на проверителната комисия,вписване членове на проверителната комисия.

         Длъжностното лице по  е приело  ,че  не е доказано общото събрание да е редовно свикано, защото в списъка па лицата, получили поканата за общото събрание срещу имената па три лица липсвали подписи, т.с поканата пс им е връчена и липсвали доказателства поканата да е поставена на общодостъпни места.

         Така изложените  доводи за постановяване на обжалвания отказ са  неправилни и незаконосъобразни.

          Характерът на производството по обжалване на постановените откази от длъжностните лица по регистрация към АВ е контролно-отменителен и съдът следва да извърши проверка дали правилно и законосъобразно съответното длъжностно лице е приело,че липсват предпоставките за извършване на исканото вписване,заличаване или обявяване съгласно чл.21 и чл.22 от ЗТР. В разпоредбата на чл.21 ЗТР е изброен изчерпателно обхватът на проверката, която длъжностното лице по регистрацията следва да извърши, която проверка е формална и обхваща и преценка дали заявеното за вписване обстоятелство съществува, както и съответствието му със закона, което се установява от представените със заявлението документи, съответно дали подлежащия на обявяване акт отговаря по външните си белези на изискванията на закона / чл.21, т.5 ЗТР/.

Длъжностното лице по регистрацията с излязло извън кръга на правомощията си като с сформирало изводи за нередовно свикване на общото събрание, проведено на 22.03.2018г. Длъжностно лице няма право на преценка за редовността при свикването на общото събрание и за валидността на взетите решения. Тези въпроси са от компетентността на съда, разглеждащ иск за отмяна на решения на общото събрание по чл. 15, ал.5 или ал.7 от ЗНЧ.

 Общото събрание на читалището е било законно свикано,тъй като е представена покана за събранието,протокол за разлепването й , списък на членовете на читалището,които имат право на глас към 14.03.2018 г.От представеният протокол за проведено събрание е видно,че трите лица,на което не е връчена поканата за събранието А.Ф.Х., З.М.А.и С.В.Х.са били изключени с решение на това събрание,поради неплащане на членски внос.

Съгласно чл.13,ал.2 от ЗНЧ общото събрание се състои от всички членове,имащи право на глас,а съгласно чл.11,ал.2,т.1 от ЗНЧ действителни членове са тези,които редовно плащат членски внос.

Налага се извода,че подадените към завялението документи са установявали редовно свикване на събранието.

Освен това съдът е  длъжен да отчете и настъпили в хода на прозиводството обстоятелства от значение за  спора.Служебната проверка,поискано в жалбата установи,че в ДОС не е заведено дело за обжалване решенията на ОС на читалището от 22.03.2018 г.

        Гореизложеното налага извода,че обжалваният отказ следва да бъде отменен , като бъдат дадени задължителни указания на АВ да се извърши исканото вписване на промени в обстоятелствата  по партидата на НЧ»***» с.Е.Б.,община К..

       Препис от решението на съда, заедно с документите във връзка с исканото вписване следва да се изпрати на АВ.

       Като се води от гореизложеното,Добрички окръжен съд

 

 

Р    Е    Ш    И  :

 

 

          ОТМЕНЯ Отказ №***/01.08.2018 г. на АВ за вписване на нови обстоятелства по заявление вх.№ ***  по партидата на НЧ»***» с.Е.Б.,община К. и вместо това ПОСТАНОВЯВА:

          ЗАДЪЛЖАВА длъжностното лице към Търговския регистър на Агенцията  по вписванията да извърши вписване по партидата на НЧ»***» с.Е.Б.,община К.  по заявление вх.№ вх.№ ***.

          Решението е окончателно.

          Копие от решението да се изпрати на Агенция по вписванията при Министерство на правосъдието.

 

                                                                        Окръжен съдия: