О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                       

                                                        № 606

  

                                  гр.Добрич     10.10.2018 год.      

 

                          В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На десети октомври                                           2018 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

                                ЧЛЕНОВЕ:ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                                   ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

 

Секретар:………………………

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от съдия ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

въззивно частно гражданско дело №437 по описа за 2018 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.407 ал.1 от ГПК.Подадена е частна жалба от С.С.Г. с ЕГН **********,Д.С.Х. с ЕГН ********** и Р.С.Г. с ЕГН **********,***,срещу разпореждане без дата по гр.д.№425/2016 г. на Балчишкия районен съд,с което е оставена без уважение молба вх.№2722/17.07.2018 г.,депозирана от С.С.Г.,за издаване на изпълнителен лист в полза на ищците по делото-наследници на първоначалната ищца З.К.Г.,а именно в полза на настоящите частни жалбоподатели,за сумата от 530 лв,представляваща сторени в първата инстанция разноски.Изложени са доводи за незаконосъобразност на атакуваното разпореждане и се настоява за отмяната му,респ. за уважаване на молбата за издаване на изпълнителен лист за горните разноски.

Ответниците по частната жалба В.И.П. с ЕГН ********** и Р.К.П. с ЕГН **********,***,не изразяват становище по допустимостта и основателността на жалбата.

Като постави на разглеждане депозираната частна жалба,Добричкият окръжен съд установи следното:

Жалбоподателите не са уведомени изрично за обжалваното разпореждане от първоинстанционния съд /съобщение за същото не им е връчено/,поради което следва да се приеме,че двуседмичният срок по чл.407 ал.1 от ГПК за атакуването му е спазен.Дори и да се счете,че разпореждането е постановено в деня на постъпване на молбата за издаване на изпълнителен лист на 17.07.2018 г. и молителите са уведомени за него най-рано на същата дата,депозираната на 30.07.2018 г. частна жалба е подадена в рамките на горния двуседмичен срок /спрямо начална дата на уведомяване 17.07.2018 г. срокът е изтекъл на 17.09.2018 г. поради спиране на теченето му през съдебната ваканция и в деня на официален празник 06.09.2018 г. по смисъла на чл.61 ал.2 от ГПК/.Жалбата е подадена от активно легитимирани лица /ищци в производството по делото/,имащи правен интерес от атакуване на неизгодното за тях разпореждане.Жалбата е насочена срещу акт от категорията по чл.407 ал.1 от ГПК,за който е предвиден самостоятелен инстанционен контрол за законосъобразност.В този смисъл частната жалба е процесуално допустима.Разгледана по същество обаче,същата е неоснователна и следва да се остави без уважение,респ. обжалваното разпореждане следва да бъде потвърдено.Съображенията за горния извод са следните:

С решение №67/23.05.2017 г. по гр.д.№425/2016 г. на Балчишкия районен съд е разпределено ползването на съсобствено вилно място с площ от 514 кв.м по скица и 510 кв.м по нот. акт,съставляващо ПИ №***по кадастралната карта на с.Оброчище,общ.Балчик,местност „Фиш-фиш“,съгласно вариант І от заключението на вещото лице /л.63-68/,изслушано пред РС-Балчик,и съобразно обозначаването на това разпределение с червена линия върху скицата /с посочване частта на ищцата З.К.Г. и на ответниците/,представляваща приложение №3 към това заключение,която скица съставлява неразделна част от решението,като двамата съпрузи В.И.П. и Р.К.П. са осъдени да заплатят на първоначалната ищца по делото З.К.Г.,починала в хода на производството пред въззивната инстанция и заместена от своите наследници по закон С.С.Г.,Д.С.Х. и Р.С.Г.,разноски за първата инстанция в размер на 530 лв.По повод въззивни жалби на съпрузите В.И.П. и Р.К.П. срещу цялото първоинстанционно решение е постановено решение №118/29.05.2018 г. по в.гр.д.№368/2017 г. на Добричкия окръжен съд,с което е отменено изцяло първоинстанционното решение на БРС,вкл. в частта за разноските,като е постановено окончателно въззивно решение,с което е определен друг начин на разпределение на ползването на процесния недвижим имот и въззивният съд се е произнесъл,че всяка страна следва да понесе сторените от нея разноски,респ. че страните нямат право на разноски за нито една от двете инстанции.Решението на ДОС е окончателно и влязло в сила.Следователно първоинстанционното решение на БРС е отменено с влязло в сила решение на въззивната инстанция и в частта на присъдените разноски от 530 лв в полза на наследници на З.К.Г..Няма влязло в сила съдебно решение за присъждане на разноски в полза на страните и в частност в полза на наследници на З.К.Г..Следователно правилно първоинстанционният съд е отказал да издаде изпълнителен лист за посочените разноски при липса на изпълнително основание по смисъла на чл.404 т.1 от ГПК,с което такива да са присъдени.

Въззивното определение е окончателно по смисъла на т.І от Тълкувателно решение №5/12.07.2018 г. по тълк.д.№5/2015 г. на ОСГТК на ВКС,както и по смисъла на чл.274 ал.4 от ГПК.

Водим от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

                                    О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПОТВЪРЖДАВА разпореждане без дата по гр.д.№425/2016 г. на Балчишкия районен съд,с което е оставена без уважение молба вх.№2722/17.07.2018 г.,депозирана от С.С.Г. с ЕГН **********,за издаване на изпълнителен лист в полза на ищците по делото-наследници на първоначалната ищца З.К.Г.,а именно в полза на С.С.Г. с ЕГН **********,Д.С.Х. с ЕГН ********** и Р.С.Г. с ЕГН **********,***,за сумата от 530 лв,представляваща сторени в първата инстанция разноски.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                       ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                                                                         2.