О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                       

                                                        № 590

  

                                  гр.Добрич     05.10.2018 год.      

 

                          В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На пети октомври                                              2018 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:Д. НИКОЛОВА

                                ЧЛЕНОВЕ:ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                                    ЕЛИЦА СТОЯНОВА

 

Секретар:………………………

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от съдия ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

въззивно гражданско дело №439 по описа за 2018 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Производството е по реда на глава ХХ,чл.258 и сл. от ГПК.Подадени са две въззивни жалби-1./от М.И.М. *** и 2./от съпрузите М.Б.Г. и Г.К.Г.,***,срещу решение №352/23.04.2018 г. по гр.д.№3513/2016 г. на Добричкия районен съд,с което е признато за установено по отношение на Н.Е.А. с ЕГН **********,М.Е.А. с ЕГН **********,Д.Е.Д. с ЕГН **********,В.М.Г. с ЕГН **********,Т.М.Е. с ЕГН **********,З.З.М. с ЕГН **********,П.И.М. с ЕГН **********,Д.З.Д. с ЕГН **********,Х.И.С. с ЕГН **********,Н.К.А. с ЕГН **********,М.К.Г. с ЕГН **********,М.И.М. с ЕГН **********,М.Б.Г. с ЕГН ********** и Г.К.Г. с ЕГН **********,че спрямо Т.Д.Р. с ЕГН **********,С.Д.З. с ЕГН ********** и Я.Д.Я. с ЕГН ********** следните актове на разпореждане, а именно:

 - договор за покупко-продажба,обективиран в нотариален акт №35,том I,рег. №***,дело №**/13.01.2003г. на нотариус Ю. Д.,*** действие ДРС,който акт е вписан в СВп.-Добрич под акт №***, т.I. вх.рег. №517/13.01.2003г., д.№124/2003г.,с който Н.Е.А. с ЕГН **********,  М.Е.А. с ЕГН **********,Д.Е.Д. с ЕГН **********,В.М.Г. с ЕГН **********, Т.М.Е. с ЕГН **********,З.З.М. с ЕГН **********,П.И.М. с ЕГН **********, Д.З.Д. с ЕГН **********,Х.И.С. с ЕГН **********,К.А. М. с ЕГН **********, продават на М.И.М. с ЕГН ********** имот №** по КВС на с.З.,община Добричка,сега имот с идентификатор 3******, и имот №*** по КВС на с.З.,община Добричка,сега имот с идентификатор 3******,и

- договор за покупко-продажба,обективиран в нотариален акт №110,том III,рег. №5637,дело №460/11.03.2005 г. на нотариус Ю. Д.,*** действие ДРС,който акт е вписан в СВп.-Добрич под акт №38, т.VIII. вх.рег. №5515/11.03.2003г., д.№1643/2005г.,с който М.И.М. с ЕГН ********** продава на М.Б.Г. с ЕГН ********** по време на брака й с Г.К.Г. с ЕГН ********** имот №*** по КВС на с.З.,община Добричка,сега имот с идентификатор 3******,

са относително недействителни на основание чл.76 от Закона за наследството,

респ. е допусната съдебна делба между Т.Д.Р. с ЕГН **********,С.Д.З. с ЕГН **********,П.И.М. с ЕГН **********,Х.И. Н. с ЕГН **********,Я.Д.Я. с ЕГН **********,В.М.Г. с ЕГН **********, Т.М.Е. с ЕГН **********,Н.К.А. с ЕГН,М.К.Г. с ЕГН,Н.Е.А. с ЕГН **********,М.Е.А. с ЕГН **********,Д.Е.Д. с ЕГН **********,Д.З.Д. с ЕГН ********** и З.З.М. с ЕГН ********** на следните недвижими имоти:

- недвижим имот,находящ се в землището на с.З.,община Добричка,м. К.,представляващ имот с идентификатор 3****** по кадастралната карта и кадастралните регистри,одобрени със Заповед № РД-18-259/24.08.2017 г. на изпълнителния директор на АГКК,с площ от 33304 кв.м.,трайно предназначение на територията: земеделска;начин на трайно ползване:нива;категория на земята при неполивни условия:3;номер на предходен план:**,при съседи: 3*****, 3*****, 3*****, 3*****, 3*****, 3*****, 3*****, 3*****;

- недвижим имот,находящ се в землището на с.З.,община Добричка,м. **,представляващ имот с идентификатор 3****** по кадастралната карта и кадастралните регистри,одобрени със Заповед № РД-18-259/24.08.2017г. на изпълнителния директор на АГКК,с площ от 20003 кв.м.,трайно предназначение на територията: земеделска;начин на трайно ползване:нива;категория на земята при неполивни условия:3;номер на предходен план:***,при съседи: 3***7.6.***, 3***7.6.3, 3***7.6.1, 3***7.6.**, 3***7.6.35

  при следните квоти за всеки от имотите:

  - 6/108 ид.ч. за Т.Д.Р.;

  - 6/108 ид.ч. за С.Д.З.;

  - 4/108 ид.ч за П.И.М.;

  - 4/108 ид.ч. за Х.И. Н.;

  - 4/108 ид.ч за Я.Д.Я.;

  - 6/108 ид.ч. за  В.М.Г.;

  - 6/108 ид.ч. за Т.М.Е.;

  - 9/108 ид.ч. за Н.К.А.;

  - 9/108 ид.ч. за  М.К.Г.;

  - 6/108 ид.ч за Н.Е.А.;

  - 6/108 ид.ч. за М.Е.А.;

  - 6/108 ид.ч. за Д.Е.Д.;

  - 18/108 ид.ч. за Д.З.Д.

  - 18/108 ид.ч за З.З.М..

 

Като постави на разглеждане депозираните жалби,Добричкият окръжен съд установи следното:

Жалбите са редовни,депозирани в рамките на преклузивния срок по чл.259 ал.1 от ГПК и изхождат от активно легитимирани лица,т.е. са процесуално допустими и подлежат на разглеждане по същество.Съдът обаче не следва на настоящия етап от производството да насрочва разглеждането им поради следните съображения:

В мотивите на обжалваното първоинстанционно решение е прието,че следва поради уважаване на релевираните възражения по чл.76 от ЗН да се допусне делба на процесните две ниви само между наследници на М.З.Г.,като приобретателите по прогласените за относително недействителни сделки М.И.М. и съпрузите М.Б.Г. и Г.К.Г. не следва да участват в делбата.В диспозитива на съдебното решение обаче липсва такъв за отхвърляне на исковете за делба по отношение на М.И.М. и съпрузите М.Б.Г. и Г.К.Г.,които са страна по тези искове.

Налице е очевидна фактическа грешка в диспозитива на обжалваното първоинстанционно решение,която се състои в пропуск на съда да отрази в диспозитива изразената в мотивите своя воля за отхвърляне на исковете за делба спрямо приобретателите по атакуваните сделки М.И.М. и съпрузите М.Б.Г. и Г.К.Г..

Предвид горното производството по настоящото въззивно дело следва да бъде прекратено и делото да се изпрати на ДРС за поправка на допуснатата очевидна фактическа грешка по реда на чл.247 от ГПК.

Определението е необжалваемо,тъй като няма характер на преграждащо развитието на производството.След изпълнение на процедурата по чл.247 от ГПК и постановяване на решение за поправка на ОФГ от районния съд делото ведно с двете жалби срещу първоначалното решение и евентуална жалба/жалби срещу второто решение за поправката следва да се изпрати обратно на ДОС за произнасяне по същите.

Водим от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

                                     О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д.№439/2018 г. по описа на Добричкия окръжен съд и

ВРЪЩА делото на Добричкия районен съд за поправка на очевидна фактическа грешка в диспозитива на обжалваното първоинстанционно решение съобразно указанията в мотивите на настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                      ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                                                                        2.