О П Р Е Д Е Л Е Н И  Е

                                                              №583

                                             гр. Добрич, 03.10.2018г.

 

                               В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Добричкият окръжен съд                                гражданско отделение

На трети октомври                                         година 2018

В закрито съдебно заседание в следния състав:

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                        ЧЛЕНОВЕ:  ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

                                                             ЖЕЧКА МАРГЕНОВА                                                          

 

разгледа докладваното от съдията Г.Ханджиева

частно гражданско дело           номер 447       по описа за 2018 година

и, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.274 и сл. от ГПК.

Постъпила е частна жалба на С.А.К., М.С.А. и М.С.А.,***, чрез упълномощения по делото адвокат, срещу определение №144/06.06.2018г., с което е прекратено производството по гр.д.№463/2017г. на Тервелския районен съд.

С доводи за неправилност на приетото от първоинстанционния съд, че частните жалбоподатели – ищци не са процесуално легитимирани да водят делото, се настоява за отмяна на обжалваното определение и за продължаване на съдопроизводствените действия.

Ответниците Г.Д.Д., чрез назначения му особен представител, и И.Х.Д.,***, не са изразили становище по частната жалба.

В писмен отговор ответниците И.Д.И. и М.А.И.,***, чрез пълномощника си, са изразили становище за правилност на прекратителното определение на районния съд и настояват за потвърждването му.

Частната жалба е редовна, подадена е в срок и е допустима.

Разгледана по същество, тя е основателна.

Производството по делото е образувано по искова молба на С.А.К., М.С.А. и М.С.А. срещу Г.Д.Д., И.Х.Д., И.Д.И. и М.А.И.. С нея са предявени следните искове:

1. да бъде признато за установено по отношение на ответниците, че по наследство ищците притежават 1/2 идеална част от два имота в землището на с.О., общ.Тервел – нива с площ 27.504дка, имот №*** и лозе с площ 0.500дка, имот №***;

2. да бъде признат за недействителен договорът от 18.10.2006г., сключен с нотариален акт №155 т.5 рег.№3932 д.№698/2006г. на нотариус с рег.№174 и район на действие ТРС, с който ответникът Г.Д.Д. дарил двата имота на ответника И. Х. Д. – като действие по чл.76 от ЗН на разпореждане със сънаследствени имоти;

3. да бъде обявен за недействителен договорът от 24.11.2011г., сключен с нотариален акт №190 т.3 рег.№4449 д.№452/2011г. на нотариус с рег.№174 и район на действие ТРС, с който ответникът И. Х. Д. продал на ответника И.Д.И., по време на брака му с четвъртата ответница, нивата с площ 27.504дка, имот №*** – също като действие по чл.76 от ЗН на разпореждане със сънаследствена вещ.

В подкрепа на исканията в исковата молба са изложени следните обстоятелства: ищците били наследници на Д. И.Е./Д.И.Д./ - съпруг и синове на починалата след наследодателя негова дъщеря Сейде. Наследодателят притежавал гореописаните два земеделски имота. Първият ответник Г.Д.Д., син на наследодателя, като невярно се легитимирал като негов единствен законен наследник, дарил имотите на втория ответник, който после продал нивата на третия ответник по време на брака му с четвъртата.

След като обсъдил събраните по делото доказателства, първоинстанционният съд приел, че ищците не са доказали да са законни наследници на  Д. И.Е./Д.И.Д./. Следователно, според районния съд, ищците не са процесуално легитимирани по предявените от тях искове, които поради това са недопустими.

Тези изводи са неправилни.

В съответствие с чл.124 ал.1 от ГПК процесуално легитимиран да предяви установителен иск е всеки, който има правен интерес от установяването на съществуването или несъществуването на едно правно отношение или на едно право. А правен интерес е налице винаги, когато едно евентуално изгодно решение по установителния иск би се отразило благоприятно върху правната сфера на ищеца. За наличието на правен интерес са съди въз основа на въведените от ищеца в исковата молба обстоятелства, на които той основава искането си. Дали тези обстоятелства са се осъществили така, както твърди ищецът и дали те съставляват предвидено в закона основание за удовлетворяване на искането му, не е въпрос на процесуална, а на материалноправна легитимация. На тези въпроси съдът отговаря с решение за удовлетворяване или отхвърляне на иска, съобразно приетото за установено по твърдяните от ищеца, релевантни за спорното право факти и обстоятелства.

В настоящия случай твърдяното от ищците тяхно качество на наследници е елемент от материалноправната им легитимация на съсобственици по наследяване,  която те претендират, имат правен интерес и са процесуално легитимирани да защитят с предявените искове. Въпросът за качеството на ищците на наследници е част от основанието на предявените искове и на него трябва да се отговори с решение.

С оглед изложеното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :  

ОТМЕНЯ определение №144/06.06.2018г., с което е прекратено производството по гр.д.№463/2017г. на Тервелския районен съд и ВРЪЩА делото на същия за продължаване на съдопроизводствените действия.

Определението не подлежи на обжалване.

 

       ПРЕДСЕДАТЕЛ:                     ЧЛЕНОВЕ: 1.                  2.