О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е   

 

                         № 624              ,22.10.2018 година, град Добрич

                                    

          ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,гражданско отделение

  На двадесет и втори октомври две хиляди и осемнадесета година

  В закрито заседание в следния състав :

 

                                        Председател  : ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

Членове : ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА  

                ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

        

 

като разгледа докладваното от съдията Десислава Николова въззивно граж-данско дело номер 451 по описа за 2018 година, намира следното :

 

 

                   При проверката по член 267,ал.1 от ГПК въззивният съд нами-ра, че въззивна жалба с  вх. № 2816/24.07.2018 г. ( по регистратурата на БРС) на адвокат П. Маринчев от БАК - пълномощник на ищеца Д.Г. *** - е подадена в срок и при наличие на правен интерес от искането за отмяна на неизгодното за него ( защото му определя по – малки дялове : 2/48 и 2/24 от претендираните : 1/6 и 1/6 в до-пуснатите до делба два имота ) решение № 108 от 29.06.2018 г. на Балчиш-кия районен съд по гр.д.№ 508/ 2014 г. Но изпращането й е станало без съ-дът да извърши дължимата проверка по член 262 ,ал.1 от ГПК ,при която би се установило, че въззивната жалба е нередовна по член 261,т.4 от ГПК-  няма приложен документ за внесена по сметка на ДОС държавна такса в размер, определен според член 18,ал.1 във връзка член 3 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК ( съгласно ра-зясненията по т.17 от ТР № 6/2012 г. на ОСГТК на ВКС).

Относно наличието на диспозитив , съответстващ на предявения с участието на ответницата П.Ц.Л. спор за делба на нива-та,  въззивният съд констатира, че спрямо нея нито има отхвърляне на иска за делба относно нивата , ( каквото вероятно разрешение се следва с оглед смисъла на мотивите ), нито допускане на делбата. С оглед на това, че въз-зивникът продължава ( както и в ИМ ) да настоява, че делбата и на нивата следва да се допусне и с нейно участие, районният съд следва да прецени дали има в диспозитива на обжалваното решение пропуск, който може да поправи по своя инициатива и при спазване на процесуалния ред - член 247,ал.1 и ал.2 от ГПК .

С оглед горното, налице са основания за прекратяване с необжал-ваем акт на въззивното производство и за връщане на делото на първоин-

станционния съд. Поради това, ВЪЗЗИВНИЯТ СЪД

                                       О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И   :        

 

         ПРЕКРАТЯВА въззивното производство, ВРЪЩА делото на първо-инстанционния съд за проверка редовността на въззивната жалба по член 262,ал.1 от ГПК и за наличието на основание по член 247,ал.1 от ГПК за поправяне на обжалваното решение в частта по иска за съдебна делба на нивата и при преценка за редовност на жалбата - за изпращането й на гор-ния съд . 

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ .

 

 

                   ПРЕДСЕДАТЕЛ :                           ЧЛЕНОВЕ : 1.

 

  2.