О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                                                            633

                                     Гр.ДОБРИЧ  24.10.2018г.

                                     В  ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

   ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД  ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на ДВАДЕСЕТ И    ЧЕТВЪРТИ ОКТОМВРИ 2018г.в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:А.ПАНАЙОТОВА                  ЧЛЕНОВЕ: ЕВА ИВАНОВА

                                                                                                            Г.ПАВЛОВ   

 

   Като разгледа докладваното от съдия-докладчика Ева Иванова вз.гр.д.№ 487/2018г.по описа на ДОС и за да се  произнесе взе предвид следното:

 

   Производството по делото е образувано по подадена до ДОС от Д.П.П.,в качеството му на длъжник по изп.д.№ 243/2017г.по описа на ЧСИ Л.Т. жалба,вх.рег.№ 6564/23.10.2018г.В нея се излагат твърдения,че още през м.юли 2018г.Д.П. е подал жалба срещу действията на ЧСИ Л.Т. по изп.д.№ 243/2017г.Същата е била препратена от ДОС на съдебния изпълнител за администриране.Въпреки жалбата и  обстоятелството,че П. е упълномощил адвокат,който да го представлява и получава съдебни книжа от негово име,действията по принудителното изпълнение не са спрени.Жалбата умишлено се бавила от ЧСИ,поради което се прави искане ДОС да я разгледа,а ако не може да стори това и да изпълни закона,се  прави отвод на съдебните състави от ДОС и искане за изпращане на жалбата за произнасяне от Окръжен съд,гр.Варна.

   Добричкият окръжен съд,като се запозна с постъпилата жалба и извърши служебни справки,намира,че като  процесуално недопустима жалбата не подлежи на разглеждане по същество,а производството по настоящото дело следва да бъде прекратено,по следните съображения:

  Производството по настоящото дело е образувано по молба,погрешно именувана от подателя й като „жалба“.Доколкото длъжникът не атакува подлежащи на обжалване по смисъла на чл.435,ал.2 от ГПК действия на съдебния изпълнител,то съдът не е сезиран с редовна и допустима жалба,по която да дължи произнасяне по същество.

   От извършената в деловодната система на ДОС справка,се установява,че описаната в молбата,въз основа на която е образувано  производството по настоящото дело,и  приложена към нея жалба,адресирана до ДОС,е била входирана на 25.07.2018г. под № 4834.Въз основа на нея е образувано вз.гр.д.№349/2018г.по описа на ДОС.С Определение № 449/26.07.2018г.,което не подлежи на обжалване,производството по делото е  прекратено,като е разпоредено жалбата да се изпрати на ЧСИ Л.Т. по изп.д.№ 243/2017г.за администрирането й по реда на чл.436,ал.2-4 от ГПК.

  От извършената служебна справка при ЧСИ Л.Т. относно движението на жалбата,която справка е обективирана в приложен по настоящото дело доклад от 24.10.2018г.,не се установява твърдяното от П. умишлено бавене на жалбата му от ЧСИ.От проведения телефонен разговор с Петър Петров,помощник при ЧСИ Л.Т.,става ясно,че въз основа на постъпила молба от взискателя по изп.д.№ 243/2017г.производството по делото е  прекратено с издадено на 15.08.2018г.постановление.Именно поради това развитие на делото,което е в полза на длъжника,жалбата не е изпратена на ДОС,а са проведени няколко разговора с пълномощника на Д.П. – адв.М.Желязкова,вкл. и днес,24.10.2018г.,за оттеглянето й.Дори и при липса на оттегляне обаче,ако към момента жалбата е на вниманието на съда,то той ще я остави без разглеждане,като процесуално недопустима,предвид липсата на висящо изпълнително дело,а оттам и на правен интерес от обжалване,който е абсолютна процесуална предпоставка за допустимост на жалбата. 

  По гореизложените съображения,Добричкият окръжен съд

 

                                       О   П  Р   Е   Д   Е   Л   И :

 

  ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ подадената до ДОС от Д.П.П.,в качеството му на длъжник по изп.д.№ 243/2017г.по описа на ЧСИ Л.Т.,жалба,вх.рег.№ 6564/23.10.2018г. и ПРЕКРАТЯВА производството по вз.гр.д.№ 487/2018г.по описа на ДОС.

  Определението не подлежи на обжалване.

   Препис от определението да се връчи на пълномощника на жалбоподателя-адв.М.Желязкова.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                               ЧЛЕНОВЕ:    1.                       2.