П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

10.10.2018г. , град ***

 

***КИЯ ОКРЪЖЕН СЪД                  НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ

на десети октомври                                                               2018 година

в  публично съдебно заседание, в следния  състав:

                                                           

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИЛЕНА ХАРАЛАМБИЕВА                    

 

Секретар –   АНЖЕЛА НИКОВА

Прокурор  - СВИЛЕНА КОСТОВА

сложи за разглеждане, докладваното от председателя на състава 

НОХД № 338 по описа за 2018г.

На именно повикване в 10:00  часа  се явиха:

        

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - град *** -  редовно призована, представлява се от прокурор Свилена Костова.

ПОДСЪДИМИЯТ – Н.С.Н. – редовно призован, явява се лично, воден от органите на съдебната охрана, представлява се от адв. К.И. от ДАК,  редовно упълномощен от досъдебното производство.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОР: Да се даде ход на делото.

Адв. И.: Да се даде ход на делото.

 

След изслушване становищата на страните и с оглед липсата на процесуални пречки за даване ход на делото, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Съдът на основание чл. 272 от НПК пристъпва към проверка на самоличността на обвиняемия:

Подсъдимият Н.С.Н. – роден на ***г***, с постоянен адрес *** и настоящ адрес:***2а, българин, български гражданин, със средно образование, неженен, работи като сервитьор, неосъждан /реабилитиран/,  ЕГН **********.

Председателят разяснява на страните правото им на отвод срещу състава на съда, прокурора, защитника и съдебния секретар, както и правата им по НПК и след като не постъпиха възражения в тази насока, предоставя възможност на страните да изразят становище относно внесеното споразумение.

ПРОКУРОРЪТ: Моля да разгледате и одобрите споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД № 338/2018г. по описа на Окръжен съд – ***, сключено между ***ка окръжна прокуратура, подсъдимият и неговия защитник, като непротиворечащо на закона и морала.

АДВ. И.: Постигнали сме споразумение с Окръжна прокуратура - ***, подписано от мен и подзащитният ми, което моля да разгледате и одобрите, като непротиворечащо на закона и морала. 

Съдът, като взе предвид внесеното споразумение и след изслушване становищата на прокурора и защитника, приканва обвиняемия да отговори на въпросите,  визирани в чл. 382 ал. 4 от НПК.

ПОДСЪДИМИЯТ Н.Н.: Разбирам в какво съм обвинен и се признавам за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен тези последици да настъпят. Съгласен съм делото да бъде прекратено и да не се гледа по общия ред. Доброволно подписах споразумението. Моля същото да бъде одобрено.

СЪДЪТ прочита споразумението и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК, вписва съдържанието на окончателния текст в протокола и приканва страните да положат подписите си с оглед обективиране на постигнатото съгласие по следните въпроси:

Страните приемат за безспорно установено от фактическа и правна страна, че подсъдимия Н.С.Н. с ЕГН **********,  с постоянен адрес *** и настоящ адрес ***2а, е виновен за това, че:

На 31.05.2018г. в гр. ***, обл. ***, без надлежно разрешително, държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – Херба Канабис Индика сатива /марихуана, индийски коноп, канабис/, разпределени по обекти, както следва: 1 бр. с нетно тегло 32,51 грама със съдържание на активен компонент – тетрахидроканабинол 7,63% на стойност 195,06 лева и 1 бр. с нетно тегло 4,86 грама със съдържание на активен компонент – тетрахидроканабинол 7,27% на стойност 29,16 лева, всичко на обща стойност 224,22 лева – престъпление по чл. 354а, ал.1, предл.4-то от НК, поради което и на основание чл. 55, ал.1, т.1 от НК му се определя наказание лишаване от свобода в размер на десет месеца, което да изтърпи при първоначален общ режим, като на  основание чл.55, ал.3 във вр. с ал.1 от НК  не се налага по-лекото наказание „глоба”, предвидено наред с наказанието „лишаване от свобода”.

На основание чл.59, ал.1 от НК, при изпълнение на наказанието се приспада времето, през което подсъдимият Н.С.Н. е бил с мярка за неотклонение "Задържане под стража", считано от датата на фактическото задържане 31.05.2018г.

На основание чл. 189, ал.1 от НПК разноските  по  делото  в  размер  на 207,53 лева се  възлагат на подсъдимия Н.С.Н., които следва да се внесат по сметка на ОД на МВР – *** по ДП №89/2018г. по описа на РУ на МВР гр. ***. 

Веществените доказателства: 1 брой мобилен телефонен апарат “Iphone” със сребрист заден капак и 1 брой мобилен телефонен апарат “Iphone” с бял заден капак, да се върнат на подсъдимият Н.С.Н..

Деянието е извършено с действие и при форма на вината пряк умисъл.

Имуществени вреди по време на извършване на деянието  не са настъпили.

 

 

ПРОКУРОР:

                   /Свилена Костова/

 

 

ЗАЩИТНИК:

                   /Адв. К.И./

 

 

ПОДСЪДИМ:

/Н.С.Н./

 

 

 

След полагане на подписите от прокурора, защитникът и подсъдимия, съдът намира, че постигнатото между страните споразумение съдържа съгласие по всеки един от въпросите, визирани в чл.381 ал.5 от НПК, не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, а наказателното  производство  по  настоящото  дело  да  бъде  прекратено.

 

Воден  от горното, съдът на основание  чл.382,  ал.7  от  НПК  във  връзка  с  чл.24  ал.3 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И:    № 20  

 

ОДОБРЯВА постигнатото между прокурор от Окръжна прокуратура – ***, подсъдимият Н.С.Н. и неговия защитник адв. К.И. от ДАК, споразумение за прекратяване на наказателно  производство  по  НОХД № 338/2018г. по описа на Окръжен съд – град  ***, по  силата  на  което:

Подсъдимият Н.С.Н. – роден на ***г***, с постоянен адрес *** и настоящ адрес:***2а, българин, български гражданин, със средно образование, неженен, работи като сервитьор, неосъждан /реабилитиран/,  ЕГН **********,  се признава за виновен за  това, че:

На 31.05.2018г. в гр. ***, обл. ***, без надлежно разрешително, държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – Херба Канабис Индика сатива /марихуана, индийски коноп, канабис/, разпределени по обекти, както следва: 1 бр. с нетно тегло 32,51 грама със съдържание на активен компонент – тетрахидроканабинол 7,63% на стойност 195,06 лева и 1 бр. с нетно тегло 4,86 грама със съдържание на активен компонент – тетрахидроканабинол 7,27% на стойност 29,16 лева, всичко на обща стойност 224,22 лева,  поради което и на основание чл. 354а, ал.1, предл.4-то от НК и чл. 55, ал.1, т.1 от НК следва да изтърпи, наказание лишаване от свобода за срок от десет месеца, при първоначален общ режим.

На  основание чл.55, ал.3 във вр. с ал.1 от НК  не налага по-лекото наказание „глоба”, предвидено наред с наказанието „лишаване от свобода”.

На основание чл.59, ал.1 от НК, при изпълнение на наказанието, приспада времето, през което подсъдимият Н.С.  Н. е бил с мярка за неотклонение "Задържане под стража", считано от датата на фактическото му задържане 31.05.2018г.

На основание чл. 189, ал.1 от НПК разноските  по  делото  в размер на 207,53 лева се възлагат на подсъдимия Н.С.Н., които да се заплатят по сметка на ОД на МВР – *** по ДП №89/2018г. по описа на РУМВР – ***.

На основание чл.381, ал.5, т.6 от НПК във вр. с чл.111, ал.1 от НПК веществените доказателства: 1 брой мобилен телефонен апарат “Iphone” със сребрист заден капак и 1 брой мобилен телефонен апарат “Iphone” с бял заден капак, да се върнат на подсъдимият Н.С.Н. след влизане на споразумението в сила.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД №338/2018г.  по  описа  на  Окръжен  съд – гр.***.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно.

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

Заседанието приключи в 10:15 часа.
Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                

 

СЕКРЕТАР: