Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е  № 151

 

Гр.Добрич,02.10.2018 г.

 

В   ИМЕТО НА НАРОДА

 

Добрички окръжен съд,Търговско отделение,в закрито съдебно заседание,проведено на  втори октомври,две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                                  ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

                                                                          

като разгледа докладваното от съдията Адриана Панайотова ,

т.дело № 291  по описа  за 2018 година

и за да се произнесе,взе предвид следното:

 

                Образувано е по подадена   жалба ,вх. № 20180919111017  срещу Отказ ***/09.08.2018 г. на Агенцията по вписванията,с който е отказано вписване на промени по  заявление вх.№ *** по партидата на »***»ООД ЕИК-*** к.к.***.

           В жалбата се твърди, че отказът е  незаконосъобразен.  Излагат се съображения, че длъжностното лице неправилно е постановило отказа си,като е изложило незаконосъобразни  конкретни съображения за отказа.

             Добрички окръжен съд,като взе предвид постьпилата жалба и прецени събраните по делото доказателства,намира,че жалбата е депозирана в срока по чл. 25, ал. 1 от ЗТР, от легитимирано лице – адвокат с изрично пълномощно от заявител, и се преценява като процесуално допустима.

             Разгледана по същество е основателна по следните съображения:

             Регистърното производство е било образувано въз основа на заявление образец А5  с вх. №*** от името  на »***»ООД , с което е поискано  вписване на промени по партидата на дружеството ,относно заличаване на съдружника „Медицински център“***“ЕАД,поради прекратяване участието му на основание чл.125,ал.2 от ТЗ.

           Длъжностното лице по вписванията е приело,че не  били налице изискванията на закона за вписване на исканите промени.Следвало да е проведено общо събрание на дружеството,което да се произнесе по начина на процедиране с дяловете на напускащия съдружник.          

Обжалваният отказ е постановен незаконосъобразно и в противоречие с разпоредбите на ЗТР и на ТЗ.

Съгласно разпоредбата на чл. 21 т. 4 от ЗТР, длъжностното лице по регистрацията проверява дали съществуването на заявеното за вписване обстоятелство и съответствието му със закона се установяват от представените от заявителя документи. В конкретния случай пред Агенцията по вписванията е заявено за вписване само едно обстоятелство - заличаване на един от съдружниците на основание чл. 125 ал. 2 от ТЗ.

Според разпоредбата на чл. 125 ал. 2 от ТЗ, съдружник може да прекрати участието си в дружеството с писмено предизвестие, направено най-малко 3 месеца преди датата на прекратяването.

В случая с подаденото заявление са представени доказателства за подаване на такова предизвестие, достигането му до законния представител на дружеството и, следователно, изтичане на визирания в закона и  дружествения договор тримесечен срок на предизвестие.

Доводите на длъжностното лице, за да постанови отказа, са свързани с последиците след прекратяване на членственото правоотношение на „Медицински център“***“ЕАД и с други обстоятелства, подлежащи на вписване.

     Съгласно трайно възприета съдебна практика, включително и такава на ВКС, упражняването на потестативното право по чл.125, ал. 2 от ТЗ от съдружник в дружество в ООД, чрез отправяне на писмено предизвестие за напускане на дружеството, има за последица автоматично прекратяване на членственото правоотношение, което настъпва в момента на изтичане на срока на предизвестието. Застъпено е още и становището, че законът не поставя като условие за настъпване на правните последици на прекратяването наличието на решение на общото събрание на съдружниците и изключва възможността прекратяването да бъде поставено в зависимост от настъпването на други юридически факти, в т. ч. уреждане на имуществените отношения по чл. 127 вр. чл. 125, ал. 3 ТЗ между напускащия съдружник и дружеството, както и от съдбата на дружествените дялове /Р.№ 46/22.04.2010 г. по т. д. № 500/09 г. на II т. о., Р. № 515/20.03.2002 г. по гр. д. № 1312/2001 г. на ВКС, V г. о., Р. № 1091/01.07.2003 г. по т. д. № 1857/2002 г., Р. № 991/29.11.2006 г. по т. д. № 566/2006 г. на ВКС, ТК/.

           Гореизложеното налага извода,че обжалваният отказ следва да бъде отменен , като бъдат дадени задължителни указания на АВ да се извърши исканото вписване на промени в обстоятелствата  по партидата на  »***»ООД .

       Препис от решението на съда, заедно с документите във връзка с исканото вписване следва да се изпрати на АВ.

         Като се води от гореизложеното,Добрички окръжен съд

 

 

Р    Е    Ш    И  :

 

 

          ОТМЕНЯ Отказ ***/09.08.2018 г. на Агенцията по вписванията,с който е отказано вписване на промени по  заявление вх.№ *** по партидата на »***»ООД ЕИК-*** к.к.***.

          ЗАДЪЛЖАВА длъжностното лице към Търговския регистър на Агенцията  по вписванията да извърши вписване  по заявление вх.№ *** по партидата на »***»ООД ЕИК-*** к.к.***.

          Решението е окончателно.

          Копие от решението да се изпрати на Агенция по вписванията при Министерство на правосъдието.

 

                                                                        Окръжен съдия: