Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е № 159

            В ИМЕТО НА НАРОДА        

                гр.Добрич 15.10.2018 г.

ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД...... ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ  закрито заседание на  петнадесети октомври

през две хиляди и осемнадесета                                 година в състав:

                                                       ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:Т.СТОЕВА                                                                                              

при  секретаря  ……………...................      и в присъствието на прокурора............................................................като разгледа докладваното  от  съдия докладчик Стоева Т.Д.№299                                                

от 2018 г.по описа на съда и за да се произнесе взе предвид следното:   

    Производството е по чл.25 от ЗТРРЮЛНЦ.

    Постъпила е жалба от А.Б.,поданик на Обединено кралство Великобритания ,родена на ***г.в гр.Ч.,притежаваща личен паспорт №***,издаден на 01.06.2016г. от Паспортна служба на Нейно Величество,с адрес:***,в качеството на ликвидатор на „Б.“ЕООД,ЕИК ***,със седалище и адрес на управление-с.С.,представлявана от пълномощника си П.П.,ВАК,адрес-***,офис 1-съдебен адрес,срещу Отказ на длъжностното лице по регистрация при ТР,АВ №20180914151717/25.09.2018г. за вписване на промени в обстоятелствата по партидата на заявителя ,а именно прекратяване на дружеството,откриване на производство по ликвидация и назначаване на ликвидатор.

    Жалбата е подадена в законоустановения срок и е допустима.

    Разгледана по същество ,същата е основателна,по следните съображения:

    За да постанови обжалвания отказ длъжностното лице по регистрация е приело,че към заявлението не са приложени необходимите доказателства,които да установят кои са наследниците на починалия едноличен собственик на капитала на дружеството-С.Д.Б.,поради което не може да се установи законосъобразното вземане на решение за прекратяване на дружеството.

   По делото е представен протокол от 13.07.2018г.,съставен от наследниците на С.Д.Б.  –А.Б. и Б. Ф.Б.,легитимиращи се като единствени наследници на починалия,с взето решение  за прекратяване на дейността на дружеството и откриване на производство по ликвидация,със срок на ликвидация шест месеца.Като ликвидатор на дружеството е избрана А.Б.,която представя нотариално заверен образец от подписа си.

   Представена е нотариално заверена клетвена декларация,в която под клетва двете наследници са заявили ,че са единствени наследници на починалия С.Б..Представено е заверено копие от акта за смърт на починалия едноличен собственик на капитала,в което е вписана като заявител Л.Ш.Б.-дъщеря ,присъствала по време на  настъпването на смъртта.Съгласно представеното удостоверение за раждане на Б. Ф.Б. ,същата е дъщеря на С.Б.и   А.Б..а съгласно удостоверение за раждане ,издадено от заместник регистратор на 27.07.1995г. на Л.Ш.Т.,същата е с вписан баща П.Ф.Б.Т.и майка А.Х..Представено е удостоверение за граждански брак,от което е видно,че А.Б. и С.Б.са сключили граждански брак на 16.10.1998г.

    Представените доказателства представляват официални удостоверителни документи и се ползват  с доказателствена сила относно фактите ,удостоверени в тях.От тях може да се направи извода,че Л.Ш.не произхожда биологически от С.Б.,не е негова рождена дъщеря,а на П.Т.,следователно не е наследница по закон на починалия.

    От приложените с молба от 12.10.2018г. извадки на приложимото право на Великобритания е видно,че  ако наследодателят е оставил съпруг и деца  имуществото следва да бъде разпределено половината на преживелия съпруг и другата половина е за децата на починалия,при липсата на завещание.

    Съдът намира,че от представените по делото доказателства се установява по несъмнен начин,че наследници на починалия едноличен собственик на капитала на дружеството са именно  А.Б. и Б. Ф.Б. ,които единодушно са взели решение за прекратяване на дейността на дружеството и обявяването му в ликвидация и са избрали А.Б. като ликвидатор на дружеството.

     С тези мотиви постановения отказ следва да бъде отменен,като се укаже на длъжностното лице по регистрация да извърши исканото вписване на прекратяването и откриването на производство по ликвидация на дружеството.

    Претендират се направените разноски,но предвид едностранния характер на регистърното производство ,такива не се дължат.

    Водим от изложеното Окръжният съд,

               Р  Е  Ш  И:

    ОТМЕНЯ Отказ на длъжностното лице по регистрация при ТР,АВ №20180914151717/25.09.2018г. за вписване на промени в обстоятелствата по партидата на заявителя ,а именно прекратяване на дружеството,откриване на производство по ликвидация и назначаване на ликвидатор.

   УКАЗВА на длъжностното лице по регистрацията да впише исканите от заявителя промени.

     Решението не подлежи на обжалване.

 

                                                          ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: