Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

 

  162

 

 

гр. Добрич, 17.10.2018 г.

 

 

В      И М Е Т О     Н А       Н А Р О Д А

 

 

                ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на седемнадесети октомври две хиляди и осемнадесета година в състав: СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАВЛОВ разгледа т. д. № 304  по описа на Добричкия окръжен съд за 2018 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по чл. 25 ЗТРРЮЛНЦ.   

Търговско дело № 304/2018 г. по описа на Добричкия окръжен съд е образувано по жалба на  Е.Т.Т. и Р.Й.С. като майка и законен представител на  малолетната си дъщеря В. Т.Т. в качеството им на наследници на Т.К.Т., поч. на 30.07.2018 г. – управител и едноличен собственик на капитала на „***“ ЕООД  гр. Добрич, ЕИК *** и адв. Е.Ф. в качеството й на пълномощник на „***“ ЕООД гр. Добрич ЕИК *** срещу отказ на длъжностното лице по регистрацията към Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието на Република България по заявление за вписване на промени по партидата на дружеството в търговския регистър и регистъра по ЗЮЛНЦ.

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, на основание чл. 25 ЗТР, като прецени доказателствата по делото, приема за установено следното:

Жалбата е подадена от оправомощено лице в рамките на законоустановения седемдневен срок - арг. чл. 25, ал. 1 ЗТР.

Същата е  ДОПУСТИМА, поради което следва да се разгледа по същество.

Разгледана по същество, жалбата се явява НЕОСНОВАТЕЛНА, поради следните съображения:

Заявителите са поискали вписване на следните промени в обстоятелствата, подлежащи на вписване в търговския регистър по партидата на търговското дружество.

Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието на Република България е постановила отказ по горепосоченото заявление с оглед липсата на приложени към заявление документи, удостоверяващи прекратяването на възникналата идеална съсобственост върху придобития по наследство дружествен дял и  решения на общото събрание на съдружниците за приемане на дружествен договор и избор на управители на  дружеството.

Изводите на длъжностното лице по регистрацията са правилни и законосъобразни.

От доказателствата по делото се установява, че едноличният собственик на капитала и управител на „***“ ЕООД  гр. Добрич, ЕИК *** – Т.К.Т. е починал на 20.07.2018 г., като е оставил за наследници лицата пълнолетната Е.Т.Т. и малолетната В. Т.Т.. Видно от протокол от 27.08.2018 г., наследниците на починалия едноличен собственик на капитала са взели решение по чл. 157, ал. 1 ТЗ за продължаване дейността на „***“ ЕООД  гр. Добрич, ЕИК ***. Наследниците са постигнали съгласие относно делбата на дружествения дял на наследодателя им. С протоколно решение от 13.09.2018 г. наследниците са избрали управители на дружеството.

Към заявлението не са представени документи, удостоверяващи приемането на дружествен договор и избор на управители на дружеството от общото събрание на съдружниците на „***“ ООД – чл. 137, ал. 1 , т. 1 и 5 ТЗ, както и документ, удостоверяващ прекратяването на възникналата идеална съсобственост върху придобития по наследство дружествен дял. Заявителите е следвало да заявят за вписване в търговския регистър и имената на съдружниците – чл. 119, ал. 2 във вр. с чл. 115, т. 3 ТЗ, като представят и дружествен договор  - чл. 119, ал. 1, т. 1 ТЗ.

Изложените съображения налагат извода за законосъобразност на отказа на длъжностното лице по регистрацията.

С оглед изложените съображения, жалбата се явява неоснователна и следва да се отхвърли.

С оглед гореизложените съображения, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

 

Р     Е     Ш    И:

 

 

ОТХВЪРЛЯ  жалба на  Е.Т.Т. ЕГН **********, с пост. и наст. адрес ***, Р.Й.С. ЕГН ********** като майка и законен представител на  малолетната си дъщеря В. Т.Т.  ЕГН ********** в качеството им на наследници на Т.К.Т., поч. на 30.07.2018 г. – управител и едноличен собственик на капитала на „***“ ЕООД  гр. Добрич, ул. „***“ № 77, ЕИК *** и адв. Е.Ф. в качеството й на пълномощник на „***“ ЕООД гр. Добрич ул. „***“ № 77,  ЕИК *** срещу отказ № 20180913220834/24.09.2018 г. на длъжностното лице по регистрацията към Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието на Република България по заявление 20180913220834/13.09.2018 г. за вписване на промени по партидата на дружеството в търговския регистър и регистъра по ЗЮЛНЦ

РЕШЕНИЕТО ПОДЛЕЖИ НА ВЪЗЗИВНО ОБЖАЛВАНЕ ПРЕД ВАРНЕНСКИЯ АПЕЛАТИВЕН СЪД В СЕДЕМДНЕВЕН  СРОК ОТ СЪОБЩАВАНЕТО МУ НА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ.

 

                                                                           

                                                                  СЪДИЯ: