Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е   № 166

            В ИМЕТО НА НАРОДА        

              гр.Добрич **.10.2018 г.

ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД...... ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ  закрито заседание на деветнадесети октомври

през две хиляди и осемнадесета                                 година в състав:

                                                       ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:Т.СТОЕВА                                                                                              

при  секретаря  ……………...................      и в присъствието на прокурора............................................................като разгледа докладваното  от  съдия докладчик Стоева Т.Д.№330                                                

от 2018 г.по описа на съда и за да се произнесе взе предвид следното:   

    Производството е по чл.25 от ЗТРРЮЛНЦ.

    Постъпила е жалба от Банка „***“ЕАД ,ЕИК ***,със седалище и адрес на управление-гр.София,ул.“***№**,представлявано от В.М.С.и Д.Н.Н.,действащи в качеството на главен изпълнителен директор и изпълнителен директор,чрез И.С.К.,юрисконсулт,в Регионален център „София Запад“,упълномощен с пълномощно рег.№5476 и 5477 от 09.06.2014г.на Нотариус ***с рег.№*** ,с район на действие СРС,с адрес за кореспонденция-гр.София,район „Средец“,ул.“***“№*,Регионален център „София Запад“,,ет.5 срещу Отказ №20181002102012/06.10.2018г.на длъжностното лице по регистрация при ТР,АВ.

   Жалбата е подадена в срок и е допустима.

   Разгледана по същество ,тя е основателна по следните съображения:

   Жалбоподателят,чрез упълномощения от него юрисконсулт К. е заявил за вписване в ТР подновяване на договор за особен залог на търговското предприятие по партидата на ЕТ“***“,ЕИК ***.

   Длъжностното лице по регистрацията е отказало вписване на исканото подновяване на договора,с мотива че  юрисконсултът на заложния кредитор не е оправомощено лице да заявява обстоятелства и обявява актове в ТР.Съгласно чл.15 от ЗТРРЮЛНЦ оправомощени да заявяват за вписване горните актове са адвокатите ,но не и юрисконсултите.Според длъжностното лице по регистрация юрисконсултите не попадат в категорията „други лица ,в предвидените от закона случаи“,по смисъла на чл.15 ал.1 т.3 от  ЗТРРЮЛНЦ.

   Съдът не споделя така изложените доводи.

   Съобразно разпоредбата на чл.10 ал.1 от ЗКИ банката се представлява най-малко съвместно от две лице,поне едно от които владее български език.Те не могат да възлагат представителството и цялостното управление на банката на един от тях ,но могат да упълномощават трети лица за извършване на отделни действия.Именно въз основа на посочената законова разпоредба банката упълномощава юрисконсултите си да извършват правни действия от името и за сметка на упълномощителя.

   От представеното по делото пълномощно е видно,че подалият заявлението юрисконсулт И.К. е упълномощен включително да  вписва и заличава особени залози  и да извършва всякакви други правни действия по ЗОЗ.

   В чл.32 т.3 от ГПК се уреждат общите правила за процесуално представителство по пълномощие на юридическите лица ,като юрисконсултите са посочени като оправомощени по пълномощие представители с правата да извършват действия пред съд.

   Следователно юрисконсултите на банките попадат именно в хипотезата на чл.15 ал.1 т.3 от Закона –други лица,в предвидените от закона случаи.

    Поради това актът на упълномощаването от изпълнителните директори на банката и извършените от пълномощника действия се явяват изцяло редовни и следва да породят желаните правни последици.

   С тези мотиви като незаконосъобразен атакувания отказ следва да бъде отменен ,като на длъжностното лице по регистрацията се укаже да извърши исканото вписване.

  Жалбоподателят дължи допълнителна държавна такса от още 5,00лв.,която следва да бъде осъден да внесе по сметка на ДОС,на основание чл.29 от Тарифата за държавните такси,събирани от съдилищата по ГПК.

   Водим от изложеното Окръжният съд,

       Р  Е  Ш  И:

  ОТМЕНЯ  Отказ №20181002102012/06.10.2018г.на длъжностното лице по регистрация при ТР,АВ.

  УКАЗВА на длъжностното лице по регистрация да извърши исканото вписване.

  ОСЪЖДА Банка „***“ЕАД ,ЕИК ***,със седалище и адрес на управление-гр.София,ул.“***№**,представлявано от В.М.С.и Д.Н.Н.,действащи в качеството на главен изпълнителен директор и изпълнителен директор,чрез И.С.К.,юрисконсулт,в Регионален център „София Запад“,упълномощен с пълномощно рег.№5476 и 5477 от 09.06.2014г.на Нотариус ***с рег.№*** ,с район на действие СРС,с адрес за кореспонденция-гр.София,район „Средец“,ул.“***“№*,Регионален център „София Запад“,,ет.5 да заплати по сметка на ДОС сумата от 5,00лв./пет лева/-допълнителна държавна такса.

  Решението не подлежи на обжалване.

                                       ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: