О   П   Р    Е    Д   Е   Л   Е   Н    И    Е

№ 530

 

Гр.Добрич, 15.10.2018 година

 

В    И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                             Търговско отделение

На  петнадесети  октомври                                                     2018 год.

В закрито заседание в следния състав:

                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

                                                    ЧЛЕНОВЕ: ТЕМЕНУГА  СТОЕВА

   ЕВА  ИВАНОВА

 

като разгледа докладваното от съдията Адриана Панайотова

въззивно частно търговско дело № 274    по описа  за 2018 год.,

за да се произнесе съобрази следното:

 

           Производството е по реда на чл.278, във връзка с чл.274, ал.1, т.1 от ГПК.

         Образувано е по въззивна частна жалба от адв. Ж.Ч. ***, в качеството му на процесуален представител на В.И.Д. срещу Определение № 1879/21.08.2018г., постановено по гр.д. № 1690/2018г. по описа на РС – Добрич, с което е оставена без уважение молба за допускане на обезпечение на предявен иск.

В частната жалба са изложени доводи за неправилност и порочност на посоченото определение поради нарушение на материалния и процесуалния закон. Жалбоподателят намира, че първоинстанционният съд не е мотивирал  в достатъчна степен отказа си да постанови исканата обезпечителна мярка. Настоява се за отмяна на обжалвания съдебен и постановяването на такъв, с който да бъде наложен запор върху дружествения дял на фирма „***“ ЕООД.

           Добричкият окръжен съд, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди изложеното в частната жалба, намира за установено следното :

         Частната жалба е подадена в установения за това законов срок от процесуално легитимирано лице и като такава е допустима. Разгледана по същество същата е НЕОСНОВАТЕЛНА.

         В хода на производството пред първоинстанционния съд ищецът В.И.Д., ЕГН **********,***, е депозирал молба за налагане на обезпечителна мярка, а именно – запор върху дружествения дял на ответника „***“ ЕООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр. Д., представлявано от управителя Й.Т.Й..

         В действителност районният съд е констатирал, че са налице кумулативно предвидените от закона предпоставки за допускане на обезпечение на предявения иск. Искът е процесуално допустим, подкрепен е с убедителни писмени доказателства, индикиращи неговата евентуална основателност. За ищеца е налице обезпечителна нужда – не е изключена възможността ответникът междувременно да се разпореди със свое имущество по начин, който би осуетил заплащането на претендираната от ищеца сума.

         В молбата си за налагане на обезпечителна мярка обаче ищецът не е посочил дружествения дял на кое именно физическо или юридическо лице, притежаващо дял от капитала на „***“ ЕООД, следва да бъде запориран. В производството по налагане на обезпечителни мерки съдът е обвързан с конкретно поисканата от молителя мярка, като не е предвидена процесуалната възможност съдът да доуточнява или заменя поисканата обезпечителна мярка с друга. Тези обстоятелства са изложени от районния съд като мотиви на обжалвания съдебен акт и Въззивната инстанция ги споделя напълно.

          Въз основа на изложеното въззивната частна жалба се явява неоснователна, а обжалваното определение следва да бъде потвърдено.

Воден от горното Добричкият окръжен съд

 

                            О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПОТВЪРЖДАВА   Определение № 1879/21.08.2018г., постановено по гр.д. № 1690/2018г. по описа на РС – Добрич.

          Определението не подлежи на обжалване.

 

 

            ПРЕДСЕДАТЕЛ :                ЧЛЕНОВЕ:  1.

 

                                                                 

 

                                                                           2.