О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

                                                        № 526

                                    Гр.ДОБРИЧ  12.10.2018г.

                                    В  ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

  ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на ДВАНАДЕСЕТИ ОКТОМВРИ 2018г.в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:А.ПАНАЙОТОВА                     ЧЛЕНОВЕ:Т.СТОЕВА                                            

                                                                                        ЕВА ИВАНОВА

 

  Като разгледа докладваното от съдия-докладчика Ева Иванова вз.т.д.№ 313/2018г.по описа на ДОС и  за да се  произнесе взе предвид следното:

 

 

  Производството  по делото е образувано по подадена от ООД „ ***“,гр.Добрич,ЕИК ***,въззивна жалба срещу  постановеното по гр.д.№ 2978/2017г.по описа на ДРС Решение № 543/04.06.2018г.,с искане за отмяната му изцяло като неправилно и постановяване на друго,с което предявеният иск да бъде отхвърлен.

  След справка с книжата по делото,въззивният съд констатира,че не са налице законовите предпоставки за насрочване на заседание разглеждане на жалбата,по следните съображения:

  В хода на  производството по гр.д.№ 2978/2017г.по описа на ДРС е извършена промяна в правно-организационната структура на ответното дружество,което от ООД е станало ЕООД,като е променен и управителя на дружеството.Видно от приложеното/стр.139/ извлечение от ТР по партидата на ответника,на 18.12.2017г. „ ***“ ООД е  преобразувано в ЕООД,с едноличен собственик и управител Г.Р.Р..Този факт е констатиран от първоинстанционния съд в мотивите на обжалвания съдебен акт,на първа страница от който са отразени настъпилите в ответното дружество промени.В диспозитива на обжалваното решение обаче ДРС  се е произнесъл по отношение на ООД ,а не ЕООД „ ***“,т.е е налице очевидна фактическа грешка,каквато представлява всяко несъответствие между формираната в мотивите действителна воля на съда и нейното външно изразяване в диспозитива на решението Горното налага преди  произнасяне на ДОС по постъпилата въззивна жалба,делото да се върне на ДРС за изпълнение на  процедурата по чл.247 от ГПК.

  Допълнително основание за връщане на делото на първоинстанционния съд е обстоятелството,че въззивната жалба срещу постановеното решение е подадена от ООД „ ***“,представлявано от Саша Минкова Стамова,чрез процесуалния й  представител-адв.П.В.,САК.От представеното по гр.д.№ 2978/2017г.на ДРС/стр.27/ пълномощно на адв. В. не може да се заключи,че учредената представителна власт на пълномощника обхваща и обжалване на постановеното по делото решение.Освен това,към датата на подаване на въззивната жалба Саша Стамова не е управител,представляващ дружеството,което е допълнителен аргумент в полза на извод,че извършените от нейния процесуален представител - адв.В. действия по подаване на въззивната жалба следва да бъдат препотвърдени от настоящия едноличен собственик и управител на дружеството.

  При това положение,настоящото въззивно производство следва да бъде прекратено,а делото върнато на ДРС за изпълнение на процедурата по чл.247 от ГПК за поправка на очевидна фактическа грешка в диспозитива на решението относно правната форма на „***“,,както и за администриране на въззивната жалба съобразно указанията в настоящото определение.

  Воден от горното,Добричкият окръжен съд

 

                                О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

  ПРЕКРАТЯВА производството по вз.т.д.№ 313/2018г.по описа на ДОС.

  ВРЪЩА делото на Добрички районен съд за изпълнение на процедурата по чл.247 от ГПК и за администриране на въззивната жалба,съобразно дадените в настоящото определение указания.

  След изпълнение на горното,делото да се върне на ДОС за  произнасяне по въззивната жалба.

  ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                 ЧЛЕНОВЕ: 1.                  2.