Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е                        

 

                                                        № 235

  

                                    гр.Добрич     12.11.2018 год.      

 

                          В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На дванадесети ноември                                   2018 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДИАНА ДЯКОВА

                                ЧЛЕНОВЕ:ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

                                                   ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

 

Секретар:……………………….

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от съдия ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

въззивно гражданско дело №180 по описа за 2018 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.247 от ГПК.Подадена е жалба с характер на молба за поправка на очевидна фактическа грешка /ОФГ/ в диспозитива на решение №145/27.06.2018 г. по в.гр.д.№180/2018 г. по описа на Добричкия окръжен съд от И.С.В. с ЕГН ********** ***-ищец по делото и въззивник в производството по в.гр.д.№180/2018 г. на ДОС.Според молителката е налице ОФГ в диспозитива на горното въззивно решение в частта,с която е постановено обезсилване на решение №51/15.01.2018 г. по гр.д.№2049/2017 г. на Добричкия районен съд в частта,с която е отхвърлен предявен от И.С.В. с ЕГН ********** *** срещу ЧСИ С.С. *** действие ДОС иск за осъждане на ЧСИ да заплати на В. сума от 998 лв-обезщетение за неоснователно обогатяване от неправомерно действие на съдебния изпълнител-изплащане на сумата от 998 лв в полза на Национална агенция по приходите,и връщане делото на Добричкия районен съд в частта по горния иск за разглеждане на предявения иск по чл.74 ал.1 от ЗЧСИ във връзка с чл.441 ал.1 от ГПК във връзка с чл.45 и сл. от ЗЗД от друг състав на съда.Молителката навежда,че ОФГ се състои в пропуска на ДОС да посочи в диспозитива за връщане делото на ДРС кой е искът,подлежащ на ново разглеждане от друг състав на районния съд,детайлно визиран в т.3 от изложението в мотивите на въззивното решение.

Насрещната страна /ответник по делото и въззиваем в производството по в.гр.д.№180/2018 г. на ДОС/ ЧСИ С.С. *** действие ДОС не изразява в срока по чл.247 ал.2 от ГПК становище по допустимостта и основателността на молбата за поправка на ОФГ.

Като постави на разглеждане депозираната молба,Добричкият окръжен съд установи следното:

Молбата изхожда от активно легитимирано лице-страна по делото и е процесуално допустима.Разгледана по същество,същата е неоснователна.

Според правната теория очевидна фактическа грешка е всяко несъответствие между формираната истинска воля на съда и нейното външно изразяване в писмения текст на решението.Освен грешки при посочване имена,ЕГН,адреси на страните,индивидуализация на спорен имот,размер на присъдена сума и пр. като ОФГ се третира и пропускът на съда да изрази в диспозитива на решението част от формираната своя воля в мотивите на съдебния акт.В случая такъв пропуск не е налице.

В мотивите на решението си по в.гр.д.№180/2018 г. ДОС е приел,че единият от исковете,с които е бил сезиран първоинстанционният съд,е този по т.3 от изложението,а именно иск на основание чл.74 ал.1 от ЗЧСИ във връзка с чл.441 ал.1 от ГПК във връзка с чл.45 и сл. от ЗЗД и чл.86 ал.1 от ЗЗД за осъждане на ЧСИ С.С. да заплати на ищцата И.С.В. сума в размер на 998 лв-обезщетение за причинени на ищцата като взискател имуществени вреди вследствие неправомерно бездействие на ЧСИ по изп.д.№***,изразяващо се в неизплащане на същата на 05.02.2014 г. горната събрана по делото сума,ведно със законната лихва върху нея,считано от датата на увреждането 05.02.2014 г.,до окончателното й изплащане.Въззивният съд е достигнал до извод,че ДРС се е произнесъл по непредявен иск,отхвърляйки иск за осъждане на ЧСИ да заплати на В. сума от 998 лв-обезщетение за неоснователно обогатяване от неправомерно действие на съдебния изпълнител-изплащане на сумата от 998 лв в полза на Национална агенция по приходите.ДОС е приел,че първоинстанционният съд е разгледал непредявен иск с цена 998 лв на основание чл.59 от ЗЗД на плоскостта на неоснователното обогатяване.Достигнал е до извод,че първоинстанционното решение в частта на произнасянето по горния иск с цена 998 лв е недопустимо и следва да бъде обезсилено,като делото в тази част следва да се върне на районния съд за разглеждане на предявения иск по чл.45 от ЗЗД за обезщетяване на вреди от непозволено увреждане с цена 998 лв.

Горната формирана от съда в мотивите на въззивното решения воля е обективирана и в диспозитива на съдебното решение.Постановено е обезсилване на решение №51/15.01.2018 г. по гр.д.№2049/2017 г. на Добричкия районен съд в частта,с която е отхвърлен предявен от И.С.В. с ЕГН ********** *** срещу ЧСИ С.С. *** действие ДОС иск за осъждане на ЧСИ да заплати на В. сума от 998 лв-обезщетение за неоснователно обогатяване от неправомерно действие на съдебния изпълнител-изплащане на сумата от 998 лв в полза на Национална агенция по приходите,и връщане делото на Добричкия районен съд в частта по горния иск за разглеждане на предявения иск по чл.74 ал.1 от ЗЧСИ във връзка с чл.441 ал.1 от ГПК във връзка с чл.45 и сл. от ЗЗД от друг състав на съда.Под „горния иск” очевидно се има предвид искът с цена 998 лв,по който първоинстанционното решение е обезсилено,като според диспозитива делото се връща за разглеждане на същия този иск с цена 998 лв,но на предявеното от ищцата основание по чл.74 ал.1 от ЗЧСИ във връзка с чл.441 ал.1 от ГПК във връзка с чл.45 и сл. от ЗЗД.Диспозитивът е достатъчно ясен и разбираем и отразява изцяло формираната в мотивите воля на съда.От горния диспозитив е ясно,че на разглеждане от ДРС подлежи същият този иск с цена 998 лв,описан в първата част на диспозитива по частично обезсилване на първоинстанционното решение,но на предявеното от ищцата основание по чл.45 от ЗЗД.

Молбата за поправка на ОФГ е неоснователна и следва да се остави без уважение.

Тъй като въззивното решение,за чието поправяне се настоява,е необжалваемо,то и настоящото решение не подлежи на обжалване по смисъла на чл.247 ал.4 от ГПК.

Водим от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

                                             Р  Е  Ш  И  :

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на И.С.В. с ЕГН ********** *** за поправка на очевидна фактическа грешка в диспозитива на решение №145/27.06.2018 г. по в.гр.д.№180/2018 г. по описа на Добричкия окръжен съд в частта,с която е постановено обезсилване на решение №51/15.01.2018 г. по гр.д.№2049/2017 г. на Добричкия районен съд в частта,с която е отхвърлен предявен от И.С.В. с ЕГН ********** *** срещу ЧСИ С.С. *** действие ДОС иск за осъждане на ЧСИ да заплати на В. сума от 998 лв-обезщетение за неоснователно обогатяване от неправомерно действие на съдебния изпълнител-изплащане на сумата от 998 лв в полза на Национална агенция по приходите,и връщане делото на Добричкия районен съд в частта по горния иск за разглеждане на предявения иск по чл.74 ал.1 от ЗЧСИ във връзка с чл.441 ал.1 от ГПК във връзка с чл.45 и сл. от ЗЗД от друг състав на съда,която грешка се твърди да се състои в пропуск на ДОС да посочи в диспозитива за връщане делото на ДРС кой е искът,подлежащ на ново разглеждане от друг състав на районния съд.

Решението не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                      ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                                                                       2.