П  Р  О  Т  О  К  О  Л

                                                Гр.Добрич, 12.11.2018 г.

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в публично съдебно заседание на дванадесети ноември две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

ЧЛЕНОВЕ:       1. Д. НИКОЛОВА

                  2. ЕЛИЦА СТОЯНОВА

        При участието на секретаря:  Пепа Митева

        и при участието на прокурора:

    сложи за разглеждане в.гр.д.289 по описа за 2018 г.

    На именното повикване в  09.30 часа се явиха:

ВЪЗЗИВНИЦИТЕ:

Г.К.П., редовно призован, явява се лично, представлява се от адвокат М.И.М., редовно упълномощена от преди.

Д.Л.П., редовно призована, явява се лично,  представлява се от адвокат М.И.М., редовно упълномощена от преди.

ВЪЗЗИВАЕМАТА СТРАНА:

И.В.И., редовно призован, не се явява, представлява се от адвокат П.А.А., редовно упълномощен от преди.

Й.Т.И., редовно призована, явява се лично, представлява се от адвокат П.А.А., редовно упълномощен от преди.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО:

Адв. И.: Да се даде ход на делото.

Адв. А.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ, като взе предвид, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото,

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

         

Адв. И.: Постигнали сме спогодба, която представяме.

Адв. А.: Постигнали сме спогодба, която поддържаме, а именно:

1.) И.В.И., ЕГН**********, адрес: ***, чрез адв. П.А.,*** и Й.Т.И., ЕГН**********, адрес: *** от една страна

и

2.) Г.К.П., ЕГН**********, адрес: *** и Д.Л.П., ЕГН**********, адрес: *** от друга страна

 

на основание чл. 234 от ГПК се сключи следната спогодба:

 

I.) Страните заявяват, че сключват настоящата спогодба, за да уредят окончателно спора, предмет на висящото помежду им в.гр.д. №289/2018г. по описа на Окръжен съд – Добрич (първоинстанционно гр.д. №1663/2016г. по описа на Районен съд – Добрич).

 

II.) Страните се съгласяват, че ползването на незастроената площ от процесния недвижим имот с кадастрален идентификатор 72624.624.4883, находящ се в гр. Добрич, ул. „Витоша“ №16 ще се разпредели по следния начин, като при определянето му страните стъпват на вариант 11 (скица - приложение 19 на лист 175 от делото) на заключението от 07.12.2017г. на вещото лице арх. Анна Енчева, което допълват по следния начин:

 

1.) Съпрузите Г.К.П. и Д.Л.П. общо ще ползват оцветените в розов и червен цвят части от имота, отразени на скицата, приложена към спогодбата и неразделна част от нея: 72 кв.м. (НПи2), 69 кв.м. (НПи1).

 

2.) Съпрузите И.В.И. и Й.Т.И. общо ще ползват оцветените в зелен цвят части от имота, отразени на скицата, приложена към спогодбата и неразделна част от нея: 69 кв.м. (НПо1).

 

3.) За общо ползване на съсобствениците: съпрузите Г.К.П. и Д.Л.П. от една страна и съпрузите И.В.И. и Й.Т.И. от друга страна, се определя площта от 70 кв.м., оцветена в жълт цвят част от имота, отразени на скицата, приложена към спогодбата и неразделна част от нея.

 

4.) Изменението, което страните правят спрямо първоначалната скица- предложение на арх. Енчева се изразява в това, че:

- частта от имота, намираща се в северната му част и заключена между гаража на И.В.И. на запад и юг, северната граница на имота и на разстояние от 50 сантиметра от гаража на И.И. в източна посока, която в момента е предадена за ползване от И.И. и Й.И., се предава за ползване от Г.П. и Д.П.. По този начин площта за ползване от Г.П. и Д.П. в северната част на имота се увеличава от 64 кв.м. на 69 кв.м.

- частта от имота, обхващаща площ с ширина 50 сантиметра на север от двете порти (едно и двукрила) по протежение южната граница на имота, намираща се в западната му част до площадката и водомерната шахта включително и на изток до частта отредена за ползване от Г.П. и Д.П. се предава за ползване на И.И. и Й.И.. Към момента на сключване на спогодбата така описаната част е предадена за ползване общо между страните – съсобственици на имота. По този начин площта за ползване от И.И. и Й.И. в южната част на имота се увеличава от 64 кв.м. на 69 кв.м.

 

5.) Страните се съгласяват, че всяка от тях ще осъществява достъпа си до процесния недвижим имот чрез отредените за това индивидуални входове, както следва: И.И. и Й.И. – през еднокрилата и двукрилата порта, намиращи се в западната част на имота с административен адрес: град Добрич, ул. „Витоша“ №18, а Г.П. и Д.П. – през двукрилата порта в източната част на имота с административен адрес: град Добрич, ул. „Витоша“ №16. Страните се съгласяват, че ще ползват само тези входове към недвижимия имот и няма да ползват входа, отреден за другата страна. И.И. и Й.И. се задължават да осигурят на Г.П. и Д.П. достъп до недвижимия имот през двукрилата порта, находяща се на ул. „Витоша“ №18, когато това се налага за достигане до общия вход на съсобствената между страните жилищна сграда с цел извършване на строителни или ремонти работи, товаро-разтоварни дейности и други подобни.

 

6.) Страните заявяват, че няма да изграждат, нито да поставят каквито и да е огради или заграждения около или в определените за ползване от всяка от тях части от имота и няма да препятстват или затрудняват по какъвто и да е начин достъпа на другата страна до всички части на имота.

 

7.) Страните се съгласяват, че всяка от тях или посочени от тях лица имат право да паркират МПС върху алеите от имота, представляващи подстъп към гаража на съответната страна, като при застъпване на частта отредена за общо ползване, това не се счита за нарушение на спогодбата. Ако паркираното МПС пречи на конкретно, извършвано в съответния момент ползване на частта, оцветена в жълто, същото ще бъде преместено по начин да не пречи на ползването.

 

8.) Страните се съгласяват, че всяка от тях има право да извършва строителство на нови или ремонт на съществуващите обекти в отредената и за ползване част на имота, както и по имотната граница. Страните си дават взаимно разрешение за извършване на такива дейности при задължението те да не пречат ни най-малко на другите собственици. Тези дейности трябва да са съобразени с действащите към момента на извършването им строителни правила и по никакъв начин да не преграждат имота и да не пречат на нормалното му ползване. Изградените обекти не може да затрудняват ползването и на съсобствената между страните жилищна сграда в имота.

 

III. Страните се съгласяват, че за всяко нарушение на настоящата спогодба, виновната страна дължи неустойка в размер на 1 000,00 лева.

 

IV. Страните се съгласяват, че разноските по делото остават за сметка на всяка страна, така както са ги сторили.

 

V. Неразделна част от настоящата спогодба е скица-приложение, приподписана от страните и отразяваща графично описаните по-горе договорки.

 

СПОГОДИЛИ СЕ:

 

……………………………………………

/И.В.И., чрез адв. П.А./

 

 

………………………………

/Й.Т.И./

 

 

………………………..…….

/Г.К.П./

 

 

…………………………

/Д.Л.П./

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:………………………….

 

                                                           ЧЛЕНОВЕ:          1………………………….

 

                                                                                         2………………………….

СЪДЪТ, като взе предвид, че постигнатата спогодба не противоречи на закона и на добрите нрави,

ОПРЕДЕЛИ: № 654

 

ОДОБРЯВА постигната спогодба между страните.

СЪДЪТ, с оглед постигнатата спогодба

О  П   Р  Е  Д  Е  Л  И:

ОБЕЗСИЛВА решение № 417/09.05.2018 г. по гр.д.№ 1663/2016 г. ва Районен съдДобрич.

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д. № 289/2018 г. по описа на Окръжен съд – гр. Добрич.

Да се възстанови на въззивниците – Г.К.П. и Д.Л.П. сумата от 7.50 лв., съставляваща половината от внесената държавна такса за въззивно обжалване, в съотвествие с чл. 78, ал. 9 от ГПК.

СЪДЕБНАТА спогодба не подлежи на обжалване на основание чл.234, ал.3 от ГПК.

          Определението за прекратяване на въззивното производство и за обезсилване на първоинстанционното решение подлежи на обжалване пред ВКС, в едномесечен срок от днес.

 

 

ДЕЛОТО приключи в 09.55  часа.

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен на 12.11.2018 г.

 

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                 ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

                                                                                     2.

         

   СЕКРЕТАР: