О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е   

 

                             688                  ,28.11.2018 година, град Добрич

                                    

          ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,гражданско отделение

  На двадесет и осми ноември две хиляди и осемнадесета година

  В закрито заседание в следния състав :

 

                                        Председател  : ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

Членове : ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА           

                                                                 ГАЛИНА ЖЕЧЕВА     

 

като разгледа докладваното от съдията Десислава Николова въззивно граж-данско дело номер 505 по описа за 2018 година, намира следното :

 

 

                   Производството е образувано по реда на член 274 и сл. от ГПК по частна жалба с вх.№ 21058/6.11.2018 г. ( по регистратурата на ДРС ) на  Дирекция „ Социално подпомагане ”, град Добрич  и още две частни жалби с № 21061/6.11.2018 г. и № 21 272/8.11.2018 г. ( по регистратурата на ДРС), подадени непълнолетния П.Г.Т. *** и назначе-ния му особен представител – адвокат А.П.от ДАК срещу частта от решение № 974 от 19.10.2018 г. на Добричкия районен съд по гр.д.№ 3081/2018 г. ( с характер на определение ) за оставяне без разглеждане на съединения с искането по член 26,ал.3 от ЗЗакрД иск на Д „ СП”, град Доб-рич за издръжка ,платима от всеки от родителите на детето в размер от по 150 лева ,считано от 3.07.2018 г. – дата на настаняването на детето по ад-министративен ред в Център за настаняване от семеен тип за деца без ув-реждания .

         Частният жалбоподател – Д „СП” ,Добрич счита, че определението е незаконосъобразно, защото искането за издръжка е заявено в охрана на ин-тереса на детето , поддържа се и от неговия особен представител и съдът допуснал нарушения на член 3,т.1 от Конвенцията за правата на детето, на   10,ал.1 от ЗЗакрД и член 143,ал.3 от СК.

         Частният жалбоподател П.Г.Т., поддържа лично и чрез особения си представител, становище за незаконосъобразност на оп-ределението за неразглеждане на иска за издръжка , защото има заявено от детето ( пред социален работник ) искане да получава издръжка от родите-лите си, има право на издръжка и искът за него е предявен от процесуално легитимирано лице  ( дирекцията, лицето по член 137,ал.1 от СК , особе-ният представител по член 129,ал.2 от СК ) .

         Частните жалби са подадени от процесуално легитимирани лица – молител и участник в производството по член 28 от ЗЗакрД. ,срещу под-лежащ на обжалване съдебен акт по член 274,ал.1,т.1 от ГПК ,в законовия едноседмичен срок .

         От изложените в обжалвания акт съображения за недопустимост на исковете за издръжка правилно е това, че не са предявени от процесуално легитимирано лице.Дирекция „ Социално подпомагане”, град Добрич е за-явила с искането по член 28,ал.1 от ЗЗакрД за настаняване на непълнолет-ното дете П.Г.Т., в специализирана институция, искове за издръжки, платими от двамата родители на това дете в размери от по 150 лева месечно.

         Процесуално легитимирано да предяви искове за издръжка срещу двамата родители е ненавършилото пълнолетие дете. Няма значение, че е настанено в специализирана институция по административен ред при при-лагане на мярка за закрила по член 26,ал.1 от ЗЗакрД или по съдебен ред с влязло в сила съдебно решение по член 28,ал.4 от ЗЗакрД.  В първия слу-чай процесуалното действие детето извършва лично , подпомагано от Ди-рекцията „ СП” - член 137,ал.5 от ЗЗакрД , а във втория случай с попечи-телското съдействие на лицата по член 137,ал.3 от ЗЗакрД. Надлежни от-ветници в производството са двамата родители, от които се търси запла-щането на издръжка . Искът е недопустим, ако има първоначално опреде-лена със съдебен акт издръжка ,както в случая – съдебно утвърдено по гр. д.№ 6534/2010 г. по описа на ДРС е споразумението по последиците от раз-вода, в т.ч. за дължимата от майката на детето П. издръжка в размер от 120 лева, считано от влизане в сила на решението по развода – 3.05.2011 г. 

         Исковете за издръжка са предявени от процесуално нелегитимирано лице - Дирекция „ Социално подпомагане”, град Добрич и правилно с ог-лед правилото на член 26,ал.2 от ГПК първоинстнационният съд ги е оста-вил без разглеждане .

         С оглед на горното, ВЪЗЗИВНИЯТ СЪД

 

                                               О  П  Р  Е  Д  Е  Л   И  :

         ПОТВЪРЖДАВА решение № 974 от 19.10.2018 г. на Добричкия ра-йонен съд по гр.д.№ 3081/2018 г. в частта ,с характер на определение за оставяне без разглеждане на съединения с искането по член 26,ал.3 от ЗЗакрД иск на Д „ СП”, град Добрич за издръжка ,платима от всеки от ро-дителите на детето П.Г.Т. в размер от по 150 лева ,считано от 3.07.2018 г. – дата на настаняването на детето по административен ред в Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания .

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ на основание член 274,ал.4 от ГПК.

 

                   ПРЕДСЕДАТЕЛ :                           ЧЛЕНОВЕ : 1.

 

                                                                                                2.