О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е   

 

                            685                   ,28.11.2018 година, град Добрич

                                    

          ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,гражданско отделение

  На двадесет и осми ноември две хиляди и осемнадесета година

  В закрито заседание в следния състав :

 

                                        Председател  : ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

Членове : ДИАНА ДЯКОВА       

                                                                ДЕСИСЛАВА Н.  

 

като разгледа докладваното от съдията Десислава Н. въззивно граж-данско дело номер 507 по описа за 2018 година, намира следното :

 

 

                   При проверката по член 267,ал.1 от ГПК въззивният съд нами-ра, че въззивна жалба с вх.№ 2015/23.05.2018 г. ( по регистратурата на БРС), изпратена по пощата на 18.05.2018 г., на ищцата К.Д.Р. *** , е подадена в срока по член 259, ал.1 от ГПК ( с начало 4.05.2018 г. ) и при наличие на правен интерес от искането за отмяна на не-изгодното за нея решение № 66 от 27.04.2018 г. на Балчишкия районен съд по гр.д.№ 307/2014 г., отхвърлящо исковете й за установяване недействи-телност на четири правни сделки, две от които с предмет - заявени за делба два поземлени имота ( ниви ), а други две с предмет - две ниви , обединени в една по – голяма, заявена за делба също и исковете й за делба на общо 14 на брой поземлени имота ( ниви ) .

Но жалбата е администрирана без първоинстанционният съд да е из-вършил дължимата проверка по член 262,ал.1 от ГПК за това дали жалбата отговаря на изискванията по член 261,т.4 от ГПК. Предмет на жалбата  е решение за отхвърляне на иска за делба , в което съдът е дължал опреде-ляне на такса по член 9 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК и на тази основа при администриране на жалбата е дължал определяне на дължимата по обжалването такса по правилото на член 18,ал.1 от Тарифата . Предмет на жалбата е решение за отхвърляне на исковете за недействителност на четири сделки с предмет четири имоти (с еднаква площ ) ,чиито данъчни оценки налагат при приложението на член 71,ал.2 от ГПК събиране ( за всеки иск ) на минималната държавна такса от 50 лева ,а за въззивното – на държавна такса от 25 лева ( общо 100 лева ). Следователно внесената по указания на съда ДТ по обжалването ( на двете части от решението ) от 25 лева е в размер, много по- нисък от дължимия.

         Това налага прекратяване на въззивното производство с необжалвае-мо определение и връщане на делото на първоинстанционния съд, който да извърши дължимите действия по администрирането на жалбата и при от-страняване на посочените нередовности да я изпрати отново ,ведно с дело-то.

При връщане на делото първоинстанционният съд следва да съобра-зи, че след като е разпоредил съобщаване по член 248,ал.2 от ГПК на мол-ба с вх.№ 1891/ 14.05.2018 г. от адвокат Галин Николов - пълномощник на ответниците Д.Д. и Е.Д. за допълване на реше-нието в частта относно дължимите в тяхна полза разноски, не се е произне-съл по това искане .        

         Воден от горното, ВЪЗЗИВНИЯТ СЪД

 

                                               О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И   :

         ПРЕКРАТЯВА въззивното производство и ВРЪЩА делото на пър-воинстанционния съд – Балчишкия районен съд за нова проверка по член 262, ал.1 от ГПК за редовност на въззивна жалба с вх.№ 2015/23.05.2018 г. ( по регистратурата на БРС)  с оглед указанията в определението .

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО Е ОКОНЧАТЕЛНО .

 

 

                   ПРЕДСЕДАТЕЛ :                                    ЧЛЕНОВЕ : 1.

 

 

                                                                                                         2.