О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

     672                                 21.11.2018 год.                            гр.Добрич

 

Добричкият окръжен съд                                       гражданско отделение

На двадесет и първи ноември                                                          2018 год.

В закрито заседание в следния състав:

                                                                

                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДИАНА ДЯКОВА

                                                                  ЧЛЕНОВЕ:       ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                                                                             ЕЛИЦА СТОЯНОВА

 

Като разгледа докладваното от председателя в.гр.д.№517 /2018 год. за да се произнесе съобрази следното:

        

Производството по делото е образувано по реда на глава ХХ от ГПК по жалба рег.№2627/12.10.2018 год.  на Е.М.М. , ЕГН **********,подадена от процесуалния й представител адв.Е.В.  срещу решение № 133,т.ІІ стр.1603/25.09.2018 год.  по гр.д.№106/2018 год. на  Районен съд Тервел ,с което :1./на основание чл.49 ал.1 от СК е прекратен с развод  брака   й със С.С.М. , ЕГН **********  ,  сключен на 19.09.2005 год.   ,пред длъжностното лице по гражданското състояние при Община Тервел  гр. Тервел , поради настъпилото в него дълбоко и непоправимо разстройство  по  вина  и двамата съпрузи ; 2./предоставено е   упражняването на родителските права по отношение на децата   П. М., ЕГН ********** и  А. М.,  ЕГН **********  на бащата,като е определен режим на лични отношения на майката,като   й се дава  възможност да ги вижда и взема при себе си, на свои разноски ,както следва: всяка първа и трета седмица от месеца, от 10.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя (с преспиване в дома на майката ),като майката   взема децата на свои разноски , след което да ги връща на бащата в дома находящ се в гр. Т.и  един ден по взаимно съгласие между родителите  на един от религиозните за страните празници или от официалните за страната,както  и за 20 дни през лятото когато бащата  не е  в платен годишен отпуск;  3./определено е местоживеене на децата   в дома на баща им,  находящ се в гр.  Т.;4./осъдена е да заплаща в полза на всяко едно от децата, чрез техния баща   месечна издръжка в размер на 127.50лв.,  с падеж всяко пето    число от месеца , считано от  датата на влизане на  законна сила на настоящото   решение  , ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, за който се дължи издръжката до настъпване на законно основание за нейното изменяване или прекратяване;5./осъдена е да заплати  държавните такси по делото.

По реда на чл. 267 от ГПК, въззивният съд извърши проверка на допустимостта на жалбата при съответно прилагане на разпоредбите на чл. 262 ГПК,във връзка с чл.260 т.1,2,4 и 7 от ГПК и чл. 261 т.1-4 от ГПК,при което констатира,че  понастоящем не са налице условията,жалбата да бъде разгледана по съществото й, по причина неизпълнение на служебни задължения на първоинстанционния съд по администриране на жалбата.

С оглед предмета на обжалване,въведен с въззивната жалба,на разглеждане от Добричкия окръжен съд подлежат  както брачния иск по чл.318 от ГПК,така и всички разгледани от ТРС искове по чл. 322 ал.2 от ГПК-за родителските права,за местоживеенето на децата и за тяхната издръжка.Дължимите държавни такси за обжалването възлизат по правилото на чл.18 от  ал.1 от Тарифата за държавните такси,които се събират от съдилищата   на 25 лв. по брачния иск ;на 183.60 лв. по исковете за издръжка и по 15 лв. за неоценяемите искове за родителските права и местоживеенето на децата,т.е. в общ размер е дължима сумата от 238.60 лв.,от която е внесена такава в размер на 30 лв.,т.е. остава за довнасяне остатък от 208.60 лв.На въззивника следва да бъдат дадени указания за внасяне на сумата,а при нежелание -да уточни ,за обжалване на решението ,по кой от исковете е заплатил сумата от 30 лв.

Обжалваното решение е непълно.Съобразно  разпоредбата на чл.56 ал.1 изр.ІІ-ро от СК,  

 

 

 

когато от брака има ненавършили пълнолетие деца, съдът служебно се произнася за ползването на семейното жилище.С оглед на горното,въззивният съд следва служебно да укаже на първоинстанционния съд,нуждата да бъде иницирано от него производството по чл. 250 от ГПК,независимо от липсата на подадена от страните молба в тази насока.

С оглед на горното,съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по в.гр.д.№ 517/2018 год.

ВРЪЩА делото на Тервелския район съд за изпълнение на процедурите по чл.250 от ГПК и чл.262 ал.1 от ГПК,във връзка с чл.261 т.4 от ГПК,като след приключването им жалба рег.№2627/12.10.2018 год.  на Е.М.М. , ЕГН **********,подадена от процесуалния й представител адв.Е.В.  да бъде изпратена на въззивния съд,както и евентуално постъпила жалба срещу решението по чл. 250 от ГПК,по която е събрана дължимата държавна такса и е връчен препис за отговор на противната страна.

Определението е окончателно.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                           ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                                                  2.