РАЗПОРЕЖДАНЕ   № 999

                                         гр. Добрич,30.11.2018 г.

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданска колегия  , в закрито съдебно заседание на тридесети ноември през 2018г.   в състав:                           ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:ЖЕЧКА МАРГЕНОВА                                              

сложи за разглеждане гр.дело №397 по описа на съда за 2018г., и за да се произнесе, съобрази следното:

Производството е образувано по искова молба вх.№5434/04.09.2018г. от С.А.П. с ЕГН ********** ***, с която е упражнено право на иск срещу Т.В.Д. с ЕГН ********** ***, Ш.К.А. с ЕГН ********** *** и И.Г.А. с ЕГН ********** ***, за сумата от 30 000лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди в резултат на две престъпни деяния/телесни повреди и нахлуване в чуждо жилище/, за които ответниците са признати за виновни с влязла в сила присъда по НОХД №896/2016г.на ДРС.

С разпореждане №783/14.09.2018г. исковата молба е оставена без движение с указание на ищеца в едноседмичен срок от получаване препис от разпореждането, с писмена молба с препис за ответника, да изложи ясно и точно дали претендира обезщетение за вреди от двете престъпни деяния или само от едното, като уточни и от кое точно. В случай, че претендира обезщетяване на вреди от двете престъпни деяния, ясно и точно да изложи твърдения кое конкретно деяние на кои конкретни неимуществени вреди е източник, т.е.какви точно отрицателни промени/физически или психически/ е претърпял от едното престъпно деяние и какви от другото, и да формулира за всяко вземане за обезщетяване на вредите от всяко от двете отделен петитум/искане, т.е.  да заяви поотделно всяка от претенциите си по размер и с отразяване на правопораждащия юридически факт, от който произтича, с предупреждението, че при неизпълнение на горното, исковата молба не подлежи на разглеждане и производството по нея ще бъде прекратено.

   В исковата молба е посочен адрес на ищеца в гр.Добрич. Предприети са действия по връчване на разпореждането на посочения адрес, не осъществено поради констатацията на връчителя въз основа на данни от съседи, че на адреса има квартиранти, а ищеца живее в гр.София. Междувременно, преди да бъдат предприети от съда дължимите при това установяване процесуални действия, с молба вх.№6180/05.10.2018г. ищецът е уведомил съда за адреса си в гр.София и при съобразяване на уточнението са предприети действия по връчване на разпореждането на този адрес, валидно  осъществено чрез лично връчване на 15.11.2018г. В едноседмичния срок, изтекъл на 22.11.2018г., както и до настоящия момент, не е последвало каквото и да е процесуално действие за привеждане на исковата молба в съответствие с указаното, поради което и съдът приема, че молбата не отговаря на изискванията за разглеждането и по същество и подлежи на връщане, а образуваното въз основа на нея производство – на  прекратяване.

С оглед гореизложеното , Добричкият окръжен съд

                             РАЗПОРЕДИ:

ВРЪЩА на подателя и С.А.П. с ЕГН ********** ***, искова молба вх.№5434/04.09.2018г. срещу Т.В.Д. с ЕГН ********** ***, Ш.К.А. с ЕГН ********** *** и И.Г.А. с ЕГН ********** ***, с която е предявен  иск за солидарното им осъждане за сумата от 30 000лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди в резултат на две престъпни деяния/телесни повреди и нахлуване в чуждо жилище/, за които ответниците са признати за виновни с влязла в сила присъда по НОХД №896/2016г.на ДРС, по която е образувано гр.д.№397/2018г. по описа на ДОС и

ПРЕКРАТЯВА производството по делото.

Разпореждането подлежи на обжалване с частна жалба пред Варненски апелативен съд в седмичен срок от връчването му.

 

Окръжен съдия: