Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  № 12

         В ИМЕТО НА НАРОДА    

                  гр.Добрич 23.11.2018 г.

      ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД...... ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ  закрито  заседание  на двадесет и трети ноември                 

през две хиляди и осемнадесета                              година в състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:Т.СТОЕВА

                                                 ЧЛЕНОВЕ:

при  секретаря …………..............      и в присъствието на прокурора......................................................................като разгледа докладваното  от  съдия докладчик Стоева..........ф.д.№19

от 2009 г.по описа на съда и за да се произнесе взе предвид следното:

      Постъпило е искане от  местно поделение на вероизповедание  на религиозната институция“НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС“***“,регистрирано по ф.д.№1661/2003г.по описа на СГС,с наименование на местното поделение“***“,гр.Добрич ,регистрирано при ДОС с решение №60/26.05.2009г.по ф.д.№19/2009г.по описа на съда-за прекратяване на местното поделение на църквата като юридическо лице ,на основание чл.20 от ЗВ.

    С Декларация  на Национален алианс „***“,представляван по п-р А.В.Е. изх.№061/14.11.2018г. се декларира,че  ОБЦ“НОВО НАЧАЛО“,гр.Добрич е в състава на Съборна Структура „***“,в състава на вероизповеданието Национален алианс „***“ и е приел за свой вътрешен правилник Устава на  вероизповеданието Национален алианс „***“.Взетото решение за заличаване на местното поделение на вероизповеданието е одобрено от НС на вероизповеданието Национален алианс „***“,поделението не е придобивало недвижимо и движимо имущество,няма задължения към физически и юридически лица,поради което не е необходимо провеждане на ликвидационно производство и избор на ликвидатор,каквито не се предвиждат в Закона за вероизповеданията.

    Като се запозна с представените към заявлението документи,Окръжният съд намира за установено следното:

   Представен е протокол от 05.08.2018г. на Общото събрание на ***“,гр.Добрич,с взето решение за прекратяване на съдебната регистрацция на местното поделение,като сдружението остане единствено с общинската си регистрация.Представени са списък с подписите на членовете на местното поделение,присъствали и гласували решението и Устав на Национален алианс „***“.

   Съгласно чл.49 от Устава на Национален алианс „***“ при прекратяване на дейността на местна църква имуществото и наличните средства преминават в собственост и разпореждане на съборната структура.

   Законът за вероизповеданията не урежда детайлно начина на прекратяване на местните поделения на вероизповеданията.Същият се явява специален закон по отношение на ЗЮЛНЦ.Безспорно местните поделения имат законовата възможност да придобиват и притежават имущество,да поемат права и задължения в процеса на осъществяваната от тях дейност.От сочената разпоредба на устава може да се направи извода,че при закриване на местно поделение на вероизповеданието се предвижда универсално правоприемство между придобитите от местното поделение имуществени права и задължения,които преминават в патримониума на съборната структура и която следва да отговаря за поетите задължения и собствеността на поделението.

    С тези мотиви Окръжният съд намира искането за заличаване на местното поделение за основателно.

   Водим от горното Окръжният съд,

        Р  Е  Ш  И:

   ВПИСВА промяна в обстоятелствата по партидата на местно поделение на вероизповедание  на религиозната институция“НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС“***“,регистрирано по ф.д.№1661/2003г.по описа на СГС,с наименование на местното поделение“***“,гр.Добрич ,регистрирано при ДОС с решение №60/26.05.2009г.по ф.д.№19/2009г.по описа на съда,както следва:

    ЗАЛИЧАВА местното поделение“***“,гр.Добрич.

   Решението подлежи на вписване в регистъра на ДОС и на незабавно изпълнение.

   Решението не подлежи на обжалване.

   Да се уведоми заявителя.

 

                                           ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: