П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

30.11.2018г. , град ***

 

***КИЯ ОКРЪЖЕН СЪД                  НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ

на тридесети ноември                                                          2018 година

в  публично съдебно заседание, в следния  състав:

                                                           

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: АТАНАС КАМЕНСКИ                    

 

Секретар –   АНЖЕЛА НИКОВА

Прокурор  - СВИЛЕНА КОСТОВА

сложи за разглеждане, докладваното от председателя на състава 

НОХД № 385 по описа за 2018г.

На именно повикване в 10:15  часа  се явиха:

        

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - град *** -  редовно призована, представлява се от прокурор Свилена Костова.

ПОДСЪДИМИЯТ – И.Ц.У. – редовно призован, явява се лично, представлява се от адв. В.К. от ДАК,  редовно упълномощена от досъдебното производство.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОР: Да се даде ход на делото.

Адв. К.: Да се даде ход на делото.

 

След изслушване становищата на страните и с оглед липсата на процесуални пречки за даване ход на делото, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Съдът на основание чл. 272 от НПК пристъпва към проверка на самоличността на обвиняемия:

Подсъдимият И.Ц.У. – роден на ***г***, област ***, ул. „Втора” №46, с ромски произход, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, осъждан,  ЕГН **********.

Председателят разяснява на страните правото им на отвод срещу състава на съда, прокурора, защитника и съдебния секретар, както и правата им по НПК и след като не постъпиха възражения в тази насока, предоставя възможност на страните да изразят становище относно внесеното споразумение.

ПРОКУРОРЪТ: Моля да разгледате и одобрите споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД № 385/2018г. по описа на Окръжен съд – ***, сключено между ***ка окръжна прокуратура, подсъдимият и неговия защитник, като непротиворечащо на закона и морала.

АДВ. К.: Постигнали сме споразумение с Окръжна прокуратура - ***, подписано от мен и подзащитният ми, което моля да разгледате и одобрите, като непротиворечащо на закона и морала. 

Съдът, като взе предвид внесеното споразумение и след изслушване становищата на прокурора и защитника, приканва обвиняемия да отговори на въпросите,  визирани в чл. 382 ал. 4 от НПК.

ПОДСЪДИМИЯТ И.У.: Разбирам в какво съм обвинен и се признавам за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен тези последици да настъпят. Съгласен съм делото да бъде прекратено и да не се гледа по общия ред. Доброволно подписах споразумението. Моля същото да бъде одобрено.

СЪДЪТ прочита споразумението и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК, вписва съдържанието на окончателния текст в протокола и приканва страните да положат подписите си с оглед обективиране на постигнатото съгласие по следните въпроси:

Страните приемат за безспорно установено от фактическа и правна страна, че подсъдимият И.Ц.У. с ЕГН **********,***, е виновен за това, че:

На 12.10.2017г. в с. ***, област ***, в съучастие като извършител с А.М.Р.от с. ***, област ***, без надлежно разрешително, държал с цел разпространение високорискови наркотични  вещества – Херба Канабис Индика сатива /марихуана, индийски коноп, канабис/, разпределени по обекти, както следва – 1 бр. с нетно тегло 1,45 грама със съдържание на активен компонент – тетрахидроканабинол 3,8% на стойност 8,70 лева; 1 брой с нетно тегло 0,15 грама със съдържание на активен компонент – тетрахидроканабинол 3,8% на стойност 0,90 лева; 1 брой с нетно тегло 1,66 грама със съдържание на активен компонент – тетрахидроканабинол 3,8% на стойност 9,96 лева и 1 брой с нетно тегло 0,01 грама /недостатъчно количество за определяне процентното съдържание на активиня компонент/ на стойност 0,06 лева, всичко на обща стойност 19,62 лева – престъпление по чл. 354а, ал.1, предл.4-то във вр. с чл. 20, ал.2 от НК, поради което и на основание чл. 55, ал.1, т.1 от НК му се определя наказание лишаване от свобода в размер на една година и шест месеца, изтърпяването на което на основание чл. 66 ал.1 от НК се отлага с изпитателен срок от три години,  като на  основание чл.55, ал.3  във вр. с ал.1 от НК  не се налага по-лекото наказание „глоба”, предвидено наред с наказанието „лишаване от свобода”.

На основание чл. 67 ал.2 от НК възпитателната работа по време на изпитателния срок се възлага на съответния районен инспектор при РУ на МВР гр. Тервел, по местоживеене на подсъдимия.

На основание чл. 189, ал.1 от НПК разноските  по  делото  в  размер  на 144,48 лева /представляващи ½ част от общия размер на разноските/ се  възлагат на подсъдимия И.Ц.У., които следва да се внесат по сметка на ОД на МВР – *** по ДП №173/2017г. по описа на РУ на МВР гр. Тервел. 

Деянието е извършено с действие и при форма на вината пряк умисъл.

Имуществени вреди по време на извършване на деянието  не са настъпили.

 

 

 

ПРОКУРОР:

                   /Свилена Костова/

 

 

ЗАЩИТНИК:

                   /Адв. В.К./

 

 

ПОДСЪДИМ:

/И.Ц.У./

 

 

 

След полагане на подписите от прокурора, защитникът и подсъдимата, съдът намира, че постигнатото между страните споразумение съдържа съгласие по всеки един от въпросите, визирани в чл.381 ал.5 от НПК, не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, а наказателното  производство  по  настоящото  дело  да  бъде  прекратено.

 

Воден  от горното, съдът на основание  чл.382,  ал.7  от  НПК  във  връзка  с  чл.24  ал.3 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И:    № 24   

 

ОДОБРЯВА постигнатото между прокурор от Окръжна прокуратура – ***, подсъдимият И.Ц.У. и неговия защитник адв. В.К. от ДАК, споразумение за прекратяване на наказателно  производство  по  НОХД № 385/2018г. по описа на Окръжен съд – град  ***, по  силата  на  което:

Подсъдимият И.Ц.У. – роден на ***г***, област ***, ул. „Втора” №46, с ромски произход, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, осъждан,  ЕГН **********,

се признава за виновен за  това, че:

На 12.10.2017г. в с. ***, област ***, в съучастие като извършител с А.М.Р.от с. ***, област ***, без надлежно разрешително, държал с цел разпространение високорискови наркотични  вещества – Херба Канабис Индика сатива /марихуана, индийски коноп, канабис/, разпределени по обекти, както следва – 1 бр. с нетно тегло 1,45 грама със съдържание на активен компонент – тетрахидроканабинол 3,8% на стойност 8,70 лева; 1 брой с нетно тегло 0,15 грама със съдържание на активен компонент – тетрахидроканабинол 3,8% на стойност 0,90 лева; 1 брой с нетно тегло 1,66 грама със съдържание на активен компонент – тетрахидроканабинол 3,8% на стойност 9,96 лева и 1 брой с нетно тегло 0,01 грама /недостатъчно количество за определяне процентното съдържание на активиня компонент/ на стойност 0,06 лева, всичко на обща стойност 19,62 лева,  поради което и на основание чл. 354а, ал.1, предл.4-то във вр. с чл.20 ал.2 от НК и чл. 55, ал.1, т.1 от НК следва да изтърпи, наказание лишаване от свобода за срок от една година и шест месеца, изпълнението на което на основание чл. 66 ал.1 от НК се отлага за срок от три години.

На  основание чл.55, ал.3 във вр. с ал.1 от НК  не налага по-лекото наказание „глоба”, предвидено наред с наказанието „лишаване от свобода”.

На основание чл. 67 ал.2 от НК възпитателната работа по време на изпитателния срок се възлага на съответния районен инспектор при РУ на МВР гр. Тервел, по местоживеене на подсъдимия.

На основание чл. 189, ал.1 от НПК разноските  по  делото  в размер на 144,48 лева /представляващи ½ от общия размер на разноските по делото/ се възлагат на подсъдимия И.Ц.У., които да се заплатят по сметка на ОД на МВР – *** по ДП №173/2017г. по описа на РУМВР – Тервел.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД №385/2018г.  по  описа  на  Окръжен  съд – гр.***.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно.

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

Заседанието приключи в 10:29 часа.
Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                

 

СЕКРЕТАР: