П Р О Т О К О Л

 

 22.11.2018г.                                           гр. ***

***КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД             НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ на двадесет и втори ноември, две хиляди и осемнадесета година, в публично съдебно  заседание в следния  състав:

 

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИЛЕНА ХАРАЛАМБИЕВА    

СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ: В.П.А.П.

 

Секретар: АНЖЕЛА НИКОЛА

Прокурор:  ПЛАМЕН НИКОЛОВ

сложи за разглеждане докладваното от съдия Хараламбиева

НОХД № 335 по описа за 2018г. 

На именното повикване 11:55 ч. се явиха:

 

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ГР. *** – Редовно призована, се представлява от прокурора Любенова.

ОСЪДЕНИЯТМ.М.И. - Редовно призован, воден се явява лично и с адв. В.Г. от ДАК, редовно упълномощена от досъдебното производство

ПРОИЗВОДСТВОТО е по реда на чл. 383, ал.3 вр. чл. 306, ал.1, т. 3 от НПК и чл.68 ал.1 от НК.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВ. Г. – Да се даде ход на делото.

С оглед становищата на страните и предвид липсата на процесуални пречки, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Съдът на основание чл. 272 от НПК пристъпва към снемане самоличността на осъдения :

Осъденият М.М.И. роден  на ***г***,  български гражданин, начално образование, неженен, работи на свободна практика като рибар, осъждан, ЕГН **********.

На основание чл. 274 от НПК съдът разяснява на страните правото им на отвод срещу състава на съда, прокурора и секретаря, както и правата им съобразно НПК и след като не постъпиха възражения в тази връзка, дава възможност на страните да изразят становище по приложението на чл.68 ал.1 от НК .

ПРОКУРОРЪТ: Уважаеми окръжни съдии, изправения пред вас М.М.И. досега е осъждан три пъти, като и трите осъждания са описани в обвинителния акт и няма да ги повтарям сега. От съдържанието на тези осъждания, както и на определението, което вече влезе в сила се вижда, че престъплението, предмет на НОХД №335/2018г. по описа на ДОС е извършено в изпитателния срок, даден на подсъдимия от Районен съд гр. *** с Определение №47/07.10.2015г. по НОХД №1281/2015г. по описа на този съд. При това положение е необходимо да бъде приложена императивната норма на чл. 68 ал.1 от НК и съдът следва да постанови първо и отделно от наказанието, което му беше наложено с влязлото в сила определение, с което се одобрява споразумение, да изтърпи и отложеното наказание, което му е наложено с посоченото определение по НОХД №1281/2015г. на ДРС. По това дело Районният съд му е наложил наказание от 5 месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е било отложено за срок от 3 години. Ще помоля уважаемия съд да приложи тази императивна норма и да постанови наказанието, което е в размер на 5 месеца лишаване от свобода да бъде изтърпяно първо и отделно от наложеното наказание от 1 година лишаване от свобода, като определи и първоначален режим на изтърпяване на това наказание на общ такъв.

АДВ. Г.:  Налице са предпоставките за прилагане на чл.68 ал.1 от НК. На това основание следва съда да се занимае и да  определи дали следва подсъдимият М.И. да изтърпи отделно наложеното му по предходно наказателно производство наказание лишаване от свобода за срок от 5 месеца. С оглед събраните по делото доказателства е видно, че същият в изпитателния срок е допуснал и извършил умишлено престъпление, следва да изтърпи отделно от определеното му наказание лишаване със сключеното споразумение лишаване от свобода 5 месеца, като моля да бъде същият режим, общ такъв.

ОСЪДЕНИЯ: Съгласен съм. Разбирам и съм наясно за какво става въпрос, че следва да лежа и това наказание.

Съдът дава на осъдения последна дума:

ОСЪДЕНИЯ: Нямам какво да кажа.

Съдът след съвещание и като взе предвид становищата на страните и събраните доказателства, намира следното:

С определение за одобряване на споразумение №47/07.10.2015г., по н.о.х.д.№1281/2015. на  Районен съд-гр.*** на М.М.И. за извършено престъпление по чл. 343в, ал.2 от НК му е било наложено наказание лишаване от свобода за срок от пет месеца, чието изтърпяване на основание чл. 66, ал.1 от НК е било отложено с изпитателен срок от три години.  Споразумението е влязло в сила на 07.10.2015г. Деянието, предмет на н.о.х.д.№335/2018г. на ОС-гр.***, приключило с влязло в сила споразумение е извършено на 24.07.2018г., т.е.  в постановения тригодишен изпитателен срок по споразумение №47/07.10.2015г., по н.о.х.д.№1281/2015. на  Районен съд-гр.***. Това обстоятелство обосновава наличието на предпоставките на чл.68 ал.1 от НК, тъй като преди изтичане на  определения изпитателен срок осъденият е извършил друго умишлено престъпление от общ характер, за което му е наложено наказание лишаване от свобода, поради което следва да изтърпи и отложеното наказание при първоначален общ режим съобразно чл.57 т.3 от ЗИНС.

По изложените съображения, съдът

О П Р Е Д Е Л И : № 337

На основание чл.68 ал.1 от НК ПРИВЕЖДА в изпълнение наказанието от 5 месеца лишаване от свобода, наложено на осъдения М.М.И. с ЕГН ********** със Определение №47/07.10.2015г., постановено по н.о.х.д. № 1281/2015г. на  Районен съд ***, което на основание чл.57 т.3  от ЗИНЗС следва да се търпи при първоначален общ режим и отделно от наложеното наказание по н.о.х.д.№ 335/2018г. на ДОС.

Определението подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд-***.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                 СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                                     2.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 12:10 ч., определението е обявено на страните, като им е разяснен срока и реда за обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

СЕКРЕТАР: