О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №324

 

 

            ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД, Наказателно отделение, в разпоредително заседание на четиринадесети ноември две хиляди и осемнадесета  година в състав:

                                                                       

                                                                                    Председател:  Милена Хараламбиева                                                                       

                                                                                   

                                                                                                   

в присъствието на прокурора 

и секретаря

изслуша докладваното от съдия - докладчик Хараламбиева ч.н.д. № 364/2018г. по описа на Добрички окръжен съд, и за да се произнесе взе предвид следното :

            Производството е по реда на чл.  243, ал. 5 от НПК .

            Постъпила е жалба от З.Ж.Т. *** с ЕГН ********** чрез адв.Димитър Янакиев от АК – гр.Варна, с която се настоява за отмяна на постановление на прокурор в ОП – гр.Добрич от 29.10.2018г., с което е прекратено наказателното производство по досъдебно производство № 230/2018г. по описа на С“ИП“ при ОД на МВР–гр.Варна. В жалбата се развиват доводи за незаконосъобразност и необоснованост на постановлението с настояване същото да бъде отменено и делото да бъде върнато  на прокурора със задължителни указания относно прилагането на закона.

            Съдът намира, че жалбата е предявена от лице, които не разполага със съответното правомощие да сезира съда за образуването на производство по чл.  243, ал. 5 от НПК, предвид следното :

            Досъдебното производството е било образувано на 13.04.2018г. за това, че през 2016г. длъжностно лице при ТД на НАП-гр.Варна нарушило служебните си задължения с цел да причини другиму вреда и от това са могли да настъпят немаловажни последици – престъпление по чл. 282, ал. 1 от НК. В хода на разследването по досъдебното производство няма привлечено в качеството на обвиняем лице.

            Съгласно разпоредбата на чл. 243, ал. 4 от НПК процесуално легитимирани да обжалват постановлението за прекратяване на наказателното производство са обвиняемият, пострадалият или неговите наследници, или пък ощетеното юридическо лице. По смисъла на чл. 74, ал. 1 от НПК пострадал е лицето, което е претъпяло имуществени или неимуществени вреди от престъплението. Според легалната дефиниция на понятието „пострадал от престъплението”, съдържаща се в нормата на чл. 74 от НПК , както и съгласно константната практика на ВКС на Р България, пострадал от престъплението е всяко лице, което е претърпяло пряко и непосредствено имуществени или неимуществени вреди от престъплението, т.е. то е лице, на което в резултат на деянието са накърнени права и законни интереси. Преценката дали от дадено престъпление като последица са настъпили имуществени или неимуществени вреди за определено лице е в зависимост от вида на обществените отношения, които са засегнати с  конкретното престъпление. В разглеждания случай обект на защита по чл. 282, ал. 1 от НК са обществените отношения, свързани със законосъобразното реализиране на дейността на отделните органи и служби в системата на държавния апарат.

Очевидно е, че жалбоподателят по настоящото производство не притежава подобна легитимация, тъй като не е  пострадал по смисъла на чл. 74, ал. 1 и ал. 2 от НПК, нито пък е привлечен в качеството на обвиняем по досъдебното производство, още по-малко пък се явява представител на ощетено юридическо лице. И това е така, защото в разглеждания случай досъдебното производство е водено за престъпление от раздел ІІ „Престъпления по служба” на глава VІІІ от НК, т.е. за престъпление засягащо дейността на държавата  по практическото осъществяване на отделните нейни функции.

За изчерпателност следва да се подчертае, че за жалбоподателя съществува възможност да поиска и получи защита по реда на вътрешно инстанционния контрол чрез разглеждане на жалбата му от горестоящата прокуратура на тази прекратила наказателното производство.

            Съобразявайки изложеното, съдът намира, че така депозираната жалба следва да бъде оставена без разглеждане, поради недопустимостта й, а образуваното производство пред  ДОС следва да се прекрати, поради което

 

                                                 О  П  Р  Е  Д  Е  Л И  :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на З.Ж.Т. *** с ЕГН ********** чрез адв.Димитър Янакиев от АК – гр.Варна срещу  постановление от 29.10.2018г. на ДОП за прекратяване на наказателното производство по досъдебно производство № 230/2018г. по описа на С“ИП“ при  ОД на МВР-гр.Варна.

ПРЕКРАТЯВА  производството по ч.н.д. № 364/2018г. по описа на  Окръжен съд -гр.Добрич.

            Определението подлежи на обжалване и протест в седмодневен срок от уведомяването на страните пред Апелативен съд-гр.Варна.

 

           

                                                                        ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: