О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                                                          №585

                                     Гр.ДОБРИЧ 06.11.2018г.

 

  ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД  ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на ШЕСТИ  НОЕМВРИ 2018г.в състав:

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕВА ИВАНОВА

  

  Като разгледа докладваното т.д.№ 350/2018г.по описа на ДОС и за да се произнесе взе предвид следното:

 

  С исковата молба,въз основа на която е образувано производството по делото,са предявени при условията на обективно кумулативно съединяване искове с правно основание чл.79,във вр. с чл.82 от ЗЗД за осъждане на ответника да заплати на ищеца: сумата от 25 000 лв.,представляваща претърпени за  периода юни-август 2018г. загуби от неизпълнение на Договор от 01.06.2015г.; сумата от 5 000 лв.,представляваща пропуснати ползи за периода юни-август 2018г. от неизпълнение на Договор от 01.06.2015г.Всеки от предявените искове представлява самостоятелна претенция,по която съдът дължи отделно произнасяне.

  Добрички окръжен съд,като взе  предвид постъпилата искова молба,намира,че делото не му е родово подсъдно.

  Родовата подсъдност е абсолютна процесуална предпоставка за допустимост на предявените искове спрямо сезирания съд,за чиято наличност съдът е длъжен да следи и служебно - чл.119,ал.1 от ГПК.

  Съгласно разпоредбата на чл.104,т.4,на окръжния съд като първа инстанция са родово  подсъдни искове по търговски дела с цена на иска над 25 000 лв.

  С оглед констатацията,че в случая предмет на исковата  претенция са съединени искове за заплащане на два различни вида имуществени вреди по чл.82 ЗЗД,а именно- иск за претърпени загуби и иск за пропуснати ползи,цената на всеки от които не надвишава 25 000 лв.,както и предвид обстоятелството,че родовата подсъдност не се определя от сборната цена на предявените искове,а от цената на всеки един от тях,ДОС намира,че делото не му е родово подсъдно.

  Предвид гореизложеното и на основание чл.118,чл.119,ал.1,чл.104,т.4 и чл.105 от ГПК,Добрички окръжен съд

 

                                             О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

  ПРЕКРАТЯВА производството по т.д.№ 350/2018г.по описа на Добрички окръжен съд.

  ИЗПРАЩА делото по подсъдност,по правилата на родовата и местна подсъдност,на Районен съд,гр.Генерал Тошево за разглеждане и решаване на спора.

  ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от съобщаването му на ищеца пред Апелативен съд,гр.Варна.

  Препис от определението да се връчи на пълномощника на ищеца –адв.Ж.Н.,на посочения в исковата молба съдебен адрес.

 

                                                                        ОКРЪЖЕН  СЪДИЯ: