Р     Е   Ш    Е   Н   И   Е

          262                             03.12.2018 год.                                 гр.Добрич                 

В    И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

Добричкият ОС                                     гражданско отделение

На деветнадесети ноември                                                                2018 год.

В открито заседание в следния състав:

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:        ДИАНА ДЯКОВА         

                                                            ЧЛЕНОВЕ:ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА                

                                                                                                 ГАЛИНА ЖЕЧЕВА                                                                        

Секретар:Пепа Митева

като разгледа докладваното от председателя

въззивно гражданско дело        № 364               по    описа  за  2018 год.

за да се произнесе съобрази следното:

         

Производството по делото е образувано по реда на глава ХХ от ГПК въз основа на жалби рег.№№ 1229/13.04.2018 год. и 1236/16.04.2018 год.,подадени от   Д.Д.Я. , ЕГН **********,*** срещу решение № 24/09.03.2018  год.,вписано под № ** в т.** стр. 54-55 по гр.д.№503/2017 год. на  РС,гр.К.. ,с което е допусната съдебна делба между  Г.Г.С. ,ЕГН ********** ***, Л.Г.Д. ,ЕГН ********** ***,  Д.Д.Я. , ЕГН ********** *** и Е.Д.К. ,ЕГН ********** ***  на поземлен имот с идентификатор ***по КККР на  с.Т., общ.Ш., местността „П. Ш.“, с площ от **кв.м. по скица, а по нотариален акт  с площ от **.165 дка, с начин на трайно предназначение на територията – земеделска, с начин на трайно ползване – нива, с номер по предходен план **, при съседи******при делбени квоти – за Г.Г.С. – 1/6 ид.ч.; за Л.Г.Д. – 1/6 ид.ч., за Д.Д.Я. – 2/6 ид.ч. и за Е.Д.К. – 2/6 ид.ч.

С доводи  за необоснованост и постановяване на обжалваното решение в отклонение от процесуалния и материалния закон се настоява за отмяната му,като въззивният съд постанови ново по съществото на спора за отхвърляне на иска по чл. 69 ал.1 от ЗН.

Посочено е,че Г.Г.С. и Л.Г.Д. не са наследници на Г.Я.Д.,тъй като не били негови рождени деца,а кръвните им изследвания сочели,че са с различни бащи. Г.Я.Д. бил недееспособен ,поради което не  можел валидно да ги припознае за свои деца,вън горното документите за припознаването не били изпълнени с неговия почерк  и подписани от него,нито пък били нотариално заверени.Докладът по делото бил неправилно изготвен от първоинстанционния съд ,вкл. в частта за разпределението на доказателствената тежест,а на въззивницата отказано събирането на поискани доказателства-ДНК експертиза.

При данни,че постановеното неизгодно за въззивника решение му е връчено на дата 30.03.2018 год. и  при съобразяване разпоредбата на чл.61 ал.2 от ГПК , жалби рег.№№ 1229/13.04.2018 год. и 1236/16.04.2018 год. са подадени в срока по чл. 259 ал.1 от ГПК и са процесуално допустими.

Въззиваемите страни Г.Г.С. и Л.Г.Д. считат жалбата за неоснователна и настояват да не бъде уважавана,което свое становище са изразили в подаден в срока и  по реда на чл. 263 ал.1 от ГПК отговор рег.№1926/01.06.2018 год. Качеството им на съделители в делото за делба било установено с представени удостоверения за наследници,издадени от Община гр.В.,в които същите били вписани като наследници на своя баща Г.Я.Д..Претенциите на въззивника Д.Д.Я. в тази връзка били неотносими и нямали място  в производството за делба,не били предмет на разглеждане от районния съд,който законосъобразно отказал и събирането на поискано от нея доказателство-ДНК експертиза.Въззивникът не представил доказателства,които категорично да доказват,че нямат правото да наследяват и съответно да участват в делбата.Представените от тях писмени доказателства били издадени по установения ред и форма.Те не  били съставени от наследодателя им за да отговорят на подписа и почерка му.Документите били депозирани по делото със заверка по чл. 183 от ГПК,която разпоредба не изисквало нотариално удостоверяване,вън от горното страните разполагали с оригиналите,които при поискване можело да предоставят на съда.

Въззиваемата страна Е.Д.К. счита жалбата за неоснователна и настоява да не бъде уважавана,което свое становище е изразила в подаден в срока и по реда на чл.263 ал.1 от ГПК  отговор рег.№ 2121/12.06.2018 год.Счита,че КРС не е извършил процесуални нарушения при разглеждане на делото, делбата е допусната при точно отчитане размера на правата й в съсобствеността,а въззивницата не е установила надлежно възраженията си срещу участието  в делбата на лица,легитимиращи се като наследници съобразно представени удостоверения.

Г.Г.С. и Л.Г.Д. са заявили срещу Д.Д.Я. и Е.Д.К. претенция за съдебната подялба на сънаследствен земеделски имот с идентификатор ***по КК и КР на с.Т.,общ.Ш. –нива с площ от **.176 дка.Изложени са твърдения,че страните по делото са наследници на Д.Я.Д.,б.ж. на гр.В.,починал на 10.02.1983 год. Правото на собственост върху делбения имот било реституирано по реда на ЗСПЗЗ ,като първоначално с нотариален акт от 1994 год.  за притежанието му се снабдили ответниците,а през 2017 год. след извършена поправка,права по наследяване били признати и на ищците.Поради отказа на ответниците за доброволно уреждане на отношенията се настоява, съдът да допусне делба на имота при квоти от по 1/3 ид.ч. за всеки от съделителите.

С отговор рег.№ 3816/18.09.2017 год. , ответникът Д.Д.Я. е заявила становище за недопустимост и неоснователност на  иска за делба.С влязло в сила съдебно решение по гр.д.№ 4075/2**1 год. на РС гр.В. вече  бил разрешаван спор за съдебна делба.Ищците не можело да бъдат съделители в настоящия процес,тъй като не били наследници на Г.Я.Д. ,тъй като не  били негови рождени деца,а тъй като същият  бил недееспособен ,не е могъл валидно да ги припознае за такива.Даже да били наследници на Д.Я.Д.,,правата им в делбения имот следвало  да се определят като възлизащи общо на 1/3 ид.ч. за двете ,а не по 1/3 ид.ч. за всяка от тях.

С отговор рег.№ 3405/27.09.2017 год. ,ответникът Е.Д.К. е  заявила становището си,че желае делбата да бъде допусната ,но не при посочените в исковата молба квоти,а при определена за нея квота в размер на 5/12 ид.ч.,включваща частта й по наследство -4/12 ид.ч. и придобита по давност 1/12 ид.

  Въззивният съд след запознаване с материалите по делото и събраните доказателства установи следната фактическа обстановка по заявената  претенция:

По силата на съставен на дата 01.12.1994 год. под  № * т.* д.№ ****/1994 год. на КРСнотариален акт   за собственост на недвижим имот,възстановен по ЗСПЗЗ с решение № **45/**.08.1993 год. по преписка № **/**.02.1992 год. на ПК гр.Ш.,Д.Д.Я.,Е.Д.К. и Л.А.Д.   са били признати за собственици по наследство от Д.Я.Д. на недвижим имот-нива в местността” П. Ш.”с площ от **.165 дка , ** категория,парцел № * от масив № **,съставляващ имот № ** по плана за земеразделяне на с.Т.,общ.Ш..На дата 19.06.2017 год. и по молба на Л.Г.Д. и Г.Г.С.  е извършена поправката му с нотариален акт № ** т.** рег.№ ** д.№ **/201* год. на Й.П.-нотариус с рег.№ ** на НК с район на действие РС К..,вх.рег.№ **/**.06.2017 год.,АКТ № ** т. ** д.№ **/201* год.,като  поради пропуск да бъдат вписани двама от наследниците на Д.Я.Д. ,молителите са били добавени като   собственици на реституирания земеделски имот.

Видно от удостоверение за наследници № */**.08.2017 год. ,удостоверение за наследници № */**.06.2017 год. и удостоверение за наследници № ***/02.08.2017 год.,всичките издадени от  Община В. Район”О.”,Д.Я.Д. е починал на дата **.02.1983 год.  и е оставил за наследници по закон : Л.А.Д./ съпруга/ и низходящи от първа степен Д.Д.Я.,Е.Д.К. и Г.Д.Я..  Л.А.Д. е починала на дата 11.06.1998 год. и е оставила за наследници по закон низходящи от първа степен Д.Д.Я.,Е.Д.К. и низходящи от втора степен-децата на Г.Д.Я..Като наследници по закон на починалия на дата 17.07.1989 год. Г.Д.Я.  в удостоверенията са вписани неговите дъщери Л.Г.Д. и Г.Г.С..

Л. Д.Б.е родена на ***  от майка Д.Д.Б. и баща неизвестен,за което е съставен акт за раждане № ** **/**.04.1984 год.На дата 17.06.1986 год. , Г.Д.Я. е декларирал пред Л.К.- длъжностното лице по гражданското състояние при РНС”А.”гр.В., че признава за свое детето от женски пол  на име Л. Д.Б.,родено на *** *** от майка Д.Д.Б.,както и желанието си детето да носи името Л.Г.Д.. Майката е декларирала  съгласието си  детето й Л. да бъде признато от Г.Д.Я. и да носи името Л.Г. Я.. Припознаването –направено лично заявление от бащата на определена дата пред длъжностното лице по гражданското състояние е отразено в графа”Бележки” на акта за раждане на *** год. и към него е съхранена декларацията за припознаване.

Г. Д.Б.е родена на *** *** от майка Д.Д.Б. и баща неизвестен,за което е съставен акт за раждане № ***/**.06.1988 год.На дата  30.08.1988 год.,Г.Д.Я. е декларирал пред А.П.В..- длъжностното лице по гражданското състояние при ГНС гр.В., че признава за свое детето от женски пол на име Г. Д.Б.,родено на *** *** от майка Д.Д.Б.,както и желанието си детето да носи името Г.Г. Я..Майката е декларирала на същата дата съгласието си  детето й Г. да бъде признато от Г.Д.Я. и да носи името Г.Г. Я.. Припознаването  –направено лично заявление от бащата на определена дата пред длъжностното лице по гражданското състояние е отразено в графа”Бележки” на акта за раждане на *** год.,но към него няма съхранена декларация за припознаване.На дата 16.07.2**1 год. е съставен Личен регистрационен картон на Г.Г. Я.,като е извършена корекция на имената от Г. Д.Б.на Г.Г. Я. въз основа на акта за раждане-така писмо рег.№ РД **ВЛ **ВН на Община В..

С определение от 12.07.2**0 год. по гр.д.№ 459/2**0 год. на Варненския окръжен съд,потвърдено с определение от 23.11.2**0 год. по ч.гр.д.№**3/2**0 год. на ВАСи определение № 68/22.02.2**1 год. по гр.д.№17/2**1 год. на ВКС, IV г.о. е прекратено производството по предявения от Д.Д.Я. срещу Д.Д.Б. ,Л.Г.Д.  и Г.Г. Я. иск по чл.38 от СК за  оспорване на  извършеното припознаване от Г.Д.Я.,тъй като бил заявен  извън едногодишния преклузивен срок.

Вещото лице А.С. е изготвил назначената от съда съдебно - почеркова експертиза и в протокол за съдебно графическа експертиза № 108/14.10.2018 год. е отразил  констатациите си,направени при изследване в Община В.,район А. на оригинала на декларацията от 17.06.1986 год.    и поради липса на съхраняван в Общината оригинал на декларацията от 30.08.1988 год., при изследване копието  й,приложено по настоящото дело.Използван е сравнителен материал ,предоставен от страните по делото,тъй като в ОД на МВР В. не са установени образци от подписа на Г.Я.в  поради неговата смърт пред 1989 год.Дал е заключение ,че декларацията от 17.06.1986 год.   не разкрива признаци за наличие на технически поправки,вкл. техническо пренасяне на чужд подпис,както и че  подписът за декларатор в декларацията от 17.06.1986 год.  за припознаването на Л. Д.Б.е изпълнен от Г.Я.в.Дал е заключение,че  копието на подписът за декларатор в декларацията от 30.08.1988 год. за припознаването на Г. Д.Б.се явява копие на подпис,изпълнен от Г.Я.в.Подписът в декларацията от 17.06.1986 год.   и копието на подписа за декларатор в декларацията от 30.08.1988 год. са подписи на лицето Г.Д.Я..

В съставения от Община В.  на дата 20.12.1977 год. Личен регистрационен картон ** на Г.Д.Я. е налице отбелязване в графа 14.”Правни ограничения”,че е пълно запретен.В графа “Правно ограничение“-пълното запрещение е отразено и в Националната база данни”Н.”-така извършена от съда служебна справка СОДЧ1 04.09.2018 год. Данни за поставянето на Г.Д.Я. под пълно запрещение,респективно документи  относно настойничество/попечителство не се съхраняват в общината,нито пък била попълнена графата”Изменения по точките и особени бележки” с означение на съдебно решение,относно поставянето на лицето под пълно запрещение  -така писмо рег.№РД*** **1 ОД на Община В.,район”О.” и служебна бележка ОД 04.02.-17,изпратена с писмо  изх.№ РД** ОД **2ОД.**1ОД,както удостоверение рег.№ **/09.10.2018 год. на същата община.

Съобразно писмо изх.№10161/02.10.2018 год. на ОСВ., след извършена справка по архивните книги за периода 1970 год.-1989 год.  не са установени данни, Г.Д.Я. да е бил поставен под запрещение.Направено е уточнението,че справката е непълна,тъй като за 1973 год.,1977 год. и 1978 год. не са запазени азбучните книги.Такова е съдържанието и на издаденото от зам.председателя на ВОСсъдебно-удостоверение.

След извършена проверка по жалбата на Д.Д. Я. срещу Д.Д.Б. ,Л.Г.Д.  и Г.Г. Я. ,  РПгр.В.  с постановление изх.№ 1155/2014 год. е отказала да образува досъдебно производство поради изтекла давност във връзка с действията по съставяне и ползване на актове за раждане , декларации за припознаване и удостоверения за наследници. Посочено  е ,че положените  от Г.Д.Я. подписи в декларациите е невъзможно да бъдат изследвани графологично,поради липса на сравнителен материал ,изхождащ категорично от него;длъжностните лица  по гражданското състояние заявили при разпита им,че подписите на декларациите са били полагани от родителите пред тях и след справка с документ за самоличност;не съществувало изискване за удостоверяване с медицински документи на психичното състояние/здраве на припознаващия;ОСВ. предоставил данни,че припознаващия не е бил поставян под запрещение,но справката му била непълна ,тъй като липсвали азбучниците за 1974 год.;1977 год. и 1978 год.;в ДКЦ”С.М.” не разполагали с данни,Я. да е лекуван в психиатрично заведение.

С решенията ,постановено по гр.№ 4075/2**1 год.на РС гр.В.  са били поделени между страните ,притежавани от тях в съсобственост недвижими имоти-жилище,гараж,дворни места,лозя и нива ,находящи се в гр.В..

Така изложената фактическа обстановка води до следните правни изводи:

Производството по делото е образувано по реда на чл.341 и сл. от ГПК по предявен иск  по чл.69 от ЗН за делба на земеделски имот,притежаван от страните в съсобственост по сила на настъпил  реституционен ефект на приключила административна процедура по ЗСПЗЗ в тяхна полза ,в качеството им на наследници на  собственика му към момента на колективизацията.

При служебната проверка на решението в обжалваната му част съдът не установи порок, който да го определя като недопустим или нищожен акт.

Решението по  чл. 344 ал. 1 ГПК формира сила на присъдено нещо по въпросите за наличието на съсобственост върху определен имот, лицата, притежаващи дял в съсобствеността и размера на правата им. При данни,че поделените между страните имоти по гр.№ 4075/2**1 год.на РС гр.В. ,са такива,находящи се в гр.В. и  не са идентични с процесния в с.Т., общ.Ш.,възражението на Д.Д. Я. за недопустимост,основано на разпоредбата на чл.299 от ГПК е неоснователно.

Не е спорно между страните по делото,че правото на собственост върху делбения  земеделски имот е възстановено по реда на чл.10 ал.1  от ЗСПЗЗ на наследниците на Д.Я.Д..Наличен между тях е спор относно кръга на законните му наследници.

В производството за делба  и без изричното оспорване на удостоверението за наследници в качеството му на официален свидетелствуващ документ, верността на съдържанието му може да бъде проверена и съобразно с всички останали представени по делото данни относно релевантните факти и обстоятелства , а именно дали едно лице е наследник по закон на даден наследодател-така решение № 1**/02.03.2011 год. по гр.д.№ 1820/2**9 год. на ВКС,І г.о. Делбеното производство е регламентирано като особено исково производство, съдържащо редица специални правила, едно от които е възможността съгласно чл.343 от ГПК да се правят оспорвания на произхода и извършени припознавания.Ответницата Д.Д.Я. оспорва извършеното от Г.Я.Д.  припознаване на съделителите Г.Г.С. и Л.Г.Д.,което оспорване е касателно както акта на припозване:неговата валидност и истинност на документа,който го удостоверява,така и произхода им от общ наследодател,като по този начин цели да отрече легитимацията им  като наследници на собственик на земеделския имот .

Всички възражения  и оспорвания  на съделителката Д.Д.Я.  срещу правата на ищците са неоснователни.

Припознаването е акт, чрез който деклараторът заявява, че е родител на детето като така се установява произхода му.  То е личен,едностранен,формален,декларативен и неотменим акт на признаване от родителя,че определено дете е негово.Липсата на кръвна връзка между него и детето не прави припознаването нищожно-така постановление № 5/78 год. от 21.II.1979 год. на  Пленума на ВС .Припознаващ може да бъде само дееспособно лице.Припознаването е волеизявление и като всяко друго може да бъде извършено при порок във волята или недостатъци на формата на извършването му.

Съгласно чл. 36 от СК от 1985 год., припознаването се извършва :1./лично с писмено заявление пред длъжностното лице по гражданското състояние или 2./ с декларация с нотариално заверен подпис, подадена до длъжностното лице по гражданското състояние,така и разпоредбата на чл.36 от Наредбата за гражданското състояние,действала в периода 1975 год.-2**4 год. Припознаването от Г.Я.Д. на двете му деца /ищците по делото/ е извършено  в първата хипотеза.

Възражението,че  документът по чл.36 от СК от 1985 год. и чл.36 от Наредбата за гражданското състояние от 1975 год., подаден до длъжностното лице по гражданското състояние :писмено заявление пред длъжностното лице по гражданското състояние е неистински ,тъй като подписа върху него не е положен от Г.Я.Д. е неоснователно.Със заключение на вещо лице е установено безспорно неговото авторство на декларацията от 17.06.1986 год. за припознаване на Л. Д.Б..Оригинала на декларацията от 30.08.1988 год. за припознаването на Г. Д.Б.не е съхранен,налично е само нейно копие.Следва да бъде зачетена законната доказателствена  сила на официален документ- акта й за раждане в частта”Бележки” за отразеното  в него  за това,което се е осъществило пред длъжностното лице по гражданското състояние и то го е възприело лично,а именно личното подаване и подписване на декларацията/заявлението/ от припознаващия,т.е.   истинност на данните за неговото авторство.След като изявлението е било направено от лицето,посочено като издател на документа,документът е автентичен   –така определение № 537/29.06.2018 год. по гр.д.№ 625/2018 год. на ВКС, III г.о. и   определение № 238/20.09.2016 год. по ч.гр.д.№ 2938/2016 год. на ВКС,I г.о. 

Възражението,че припознаването не е валидно,тъй като не е осъществено в предписаната от закона (чл.36 от СК от 1985 год.) форма,респективно волеизявлението за припознаване е извършено при порок на волята от  лице,поставено под пълно запрещение,черпи правното си основание в разпоредбите на чл.26 ал.2 пр.ІІ-ро и ІІІ –то от ЗЗД,във връзка с чл. 44 от ЗЗД-така решение № 1117/28.12.1999 год. по гр.д.№425/1999 год. на ВКС,ІІг.о.;решение № 813/07.09.2011 год. по гр.д.№ 256/2010 год. на ВКС,ІV г.о.;решение № 382/12.05.1995 год. по гр.д.№ 722/1994 год. на ВС,5-членен с-в;решение №2706/15.09.1980 год. по гр.д.№2241/1980 год. на ВС,ІІ г.о. Не е налице порок на формата,тъй като е установено,че припозналият е подписал пред длъжностното лице по гражданското състояние писмено заявление,макар наименовано декларация,а нотариална заверка на подписа на припознаващия баща извънбрачното си дете  е необходима само ако той изпраща заявлението си до съответното длъжностно лице,но не и когато лично го представя-така решение № 123/28.11.1985 год. по гр.д.№ 97/1985 год. на ОСГК на ВС.Не е налице порок и на волята-липса на таК.а,по причина припозналия да е поставен под пълно запрещение.Поставяне под запрещение се постановява от съда с решение в нарочно уредено в ГПК производство,данни за провеждането на каквото по делото не са събрани.

С оглед на горното,всички страни по делото са наследници на Д.Я.Д. и са легитимирани за участие в производството за делба на наследството му.

Правата на страните в наследството на Д.Я.Д., поч.11.02.1983 год. следва да бъдат определени по реда на чл.5 ал.1 и чл.9 ал.1 от ЗН  по равно за всяко от трите му деца Д.Д.Я.,Е.Д.К. и Г.Д.Я.,поч. 17.07.1989 год. и съпругата Л.А.Д.,поч. 11.06.1998 год.,правата на които по наследяване са преминали  по правилата на чл.5 ал.1 и чл.10 ал.1 и ал.3 от ЗН  към низходящите на първия починал наследник   Г.Г.С. и Л.Г.Д./по равно/ и към низходящите на втората починала наследница  Д.Д.Я.,Е.Д.К. ,Г.Г.С. и Л.Г.Д. /по равно за всяка една от низходящите от първа степен  и общо за низходящите от втора степен,от коляното на Г.Д.Я./.

          С оглед изложеното по-горе,въззивният съд намира,че следва да бъде допусната съдебна делба на земеделския имот,реституиран на наследниците на Д.Я.Д.,каквито са всички страни по делото  и при квоти от по 1/6 ид.ч. за ищците  и по 2/6 ид.ч. за ответниците .

Жалбата е неоснователна.

Обжалваното решение е законосъобразно постановено,поради което и на основание чл. 271 ал.1 от ГПК въззивният съд го потвърждава.

Искане за присъждане на разноски е заявено единствено от съделителя Е.Д.К. с отговора на въззивната жалба рег.№ 2121/12.06.2018 год. Сторените от страните съдебно-деловодни разноски подлежат на присъждане  в размер  съобразно стойността на дяловете във фазата по извършване на делбата и по правилото на чл. 355 от ГПК.

По изложените съображения,съдът

 

Р   Е  Ш  И  :

 

ПОТВЪРЖДАВА решение № 24/09.03.2018  год.,вписано под № 18 в т.І стр. 54-55 по гр.д.№503/2017 год. на  РС,гр.К...

Решението подлежи на обжалване пред ВКС при условията на чл.280 от ГПК в едномесечен срок от връчването му на страните.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                            ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                                                   2.