Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

 

287

 

гр. Добрич,  18.12.2018 г.

 

 

                       В     И  М  Е  Т  О     Н  А      Н  А  Р  О  Д  А      

 

 

         ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на осемнадесети декември  две хиляди и осемнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:   АДРИАНА ПАНАЙОТОВА  

          ЧЛЕНОВЕ:   ЕВА ИВАНОВА

                                 ГЕОРГИ ПАВЛОВ 

разгледа докладваното от СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАВЛОВ В. гр. д. № 542/2018 г.  по описа на Добричкия окръжен съд:

         Производството е по глава Тридесет и девета „Защита срещу изпълнението”, раздел І „Обжалване на действията на съдебния изпълнител” на Гражданския процесуален кодекс. 

         Въззивно гражданско дело № 542/2018 г. по описа на Добричкия окръжен съд е образувано по жалба рег. вх. № 7747/12.12.2018 г. на регистратурата на Окръжен съд – Добрич, подадена от И.И.Х. *** срещу Разпореждане от 27.07.2018 г. на помощник-частен съдебен изпълнител П.П.в кантората на частен съдебен изпълнител Л.Т., вписан в регистъра на КЧСИ под № ***, с район на действие Окръжен съд – Добрич,  по изп. дело № 2013***0401242.

         С атакувания акт, помощник - частният съдебен изпълнител е оставил без уважение искането на длъжника за прекратяване на изпълнителното производство на осн. чл. 433, ал. 1, т. 8 ГПК.

В жалбата са инвокирани доводи за нарушения на материалния закон и на съдопроизводствените правила. Жалбоподателят счита атакувания акт на помощник – частния съдебен изпълнител за незаконосъобразен, като претендира неговата отмяна.

Взискателят „***“ ЕАД гр. С. не изразява становище по жалбата.

Съдебният изпълнител е изложил мотиви по обжалваните действия.

         ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, на основание чл. 437, ал. 3 ГПК, като взе предвид данните в изпълнителното дело и представените от страните доказателства, намира за установено следното:

Жалбата е подадена в законоустановения срок от надлежна страна в изпълнителното производство срещу подлежащо на обжалване  действие на частния съдебен изпълнител – отказ на съдебния изпълнител да прекрати принудителното изпълнение – чл. 435, ал. 2, т. 6 ГПК.

С оглед горните констатации, жалбата е ДОПУСТИМА и следва да се разгледа по същество.

Разгледана по същество е НЕОСНОВАТЕЛНА поради следните съображения:

Съгласно разпоредбата на чл. 433, ал. 1, т. 8 ГПК, изпълнителното производство се прекратява с постановление, когато взискателят не поиска извършването на изпълнителни действия в продължение на две години.

По делото се установява, че в рамките на предприетото принудително изпълнение от страна на взискателя – от 2013 г. до 2018 г. не е допуснато настъпването на перемция.

Изложените съображения дават основание на Съда да приеме жалбата за неоснователна и като такава да я остави без уважение.

С оглед гореизложените съображения и на осн. чл.  437 ГПК, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

 

   Р   Е   Ш   И   :

 

 

         ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ от И.И.Х. *** срещу Разпореждане от 27.07.2018 г. на помощник-частен съдебен изпълнител П.П.в кантората на частен съдебен изпълнител Л.Т., вписан в регистъра на КЧСИ под № ***, с район на действие Окръжен съд – Добрич,  по изп. дело № 2013***0401242.

РЕШЕНИЕТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

ЧЛЕНОВЕ:                 

 

                            1.                  2.