П Р О Т О К О Л

 

                  21.12.2018г., град Добрич

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД      НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ

На двадесет и първи декември, две хиляди и осемнадесета година, в публично съдебно  заседание в следния  състав:

 

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАЛИПТЕН АЛИД    

 

Секретар – ПАВЛИНА ПЕНЕВА

Прокурора ВИОЛЕТА ВЕЛИКОВА

сложи за разглеждане, докладваното от съдия Алид

ЧНД № 411 по описа за 2018г. 

На именното повикване 10:00 ч. се явиха:

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА гр. ДОБРИЧ – Редовно призована, се представлява от прокурора ВЕЛИКОВА.

ОСЪДЕНАТАС.И.П. – К. - Редовно призована, не се явява, представлява се от адвокат М.С. от ДАК, редовно упълномощена от хода на досъдебното производство.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

Адв. С.: Не правим възражение да бъде даден ход на делото, не са процесуални пречки, тъй като не е задължително участието на осъдената в това производство.

С оглед становищата на страните и предвид липсата на процесуални пречки, СЪДЪТ

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

 

ПРОИЗВОДСТВОТО е по реда на чл. 383, ал.2 вр. чл. 306, ал.1, т.1 от НПК и чл.53 от НК.

 

На основание чл. 274 от НПК съдът разяснява на страните правото им на отвод срещу състава на съда, прокурора и секретаря, както и правата им съобразно НПК и след като не постъпиха възражения в тази връзка, запитва страните за искания по доказателствата.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържаме искането си. Няма да сочим други доказателства.

Адв.С.: Нямаме искания по доказателствата.

 

Съдът, след като не констатира искания по доказателствата, с оглед попълване на делото с необходимия доказателствен материал, на основание чл.283 от НПК

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ПРОЧИТА И ПРИЛАГА като доказателства по делото материалите по ДП № 596/2017г. по описа на Първо РУ при ОД на МВР – Добрич и НОХД № 405/2018г. по описа на Окръжен съд-Добрич.

 

Съдът повторно запитва страните за други искания по доказателствата и след като не постъпиха такива

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВО

 

ПРОКУРОРЪТ: Уважаема госпожо председател, моля да бъдат отнети в полза на Държавата приобщените към досъдебното производство № 598/2017г. по описа на Първо РУ-Добрич – 1 брой дървена мелничка с надпис „Stella”, наркотично вещество: ХЕРБА КАНАБИС ИНДИКА САТИВА /индийски коноп, канабис/, както и опаковки на изследваните наркотични вещества, като същите представляват предмет и средство за извършване на престъплението и по силата на разпоредбата на чл.354а, ал.6 от НК и във връзка  с чл.53 ал.2, т.“б.“ НК следва да бъдат отнети в полза на държавата.

Адв.С.: Присъединявам се към становището на прокурора.

 

                       След изслушване становищата на страните, съдът след проведено тайно съвещание, произнесе своя акт, като разясни на страните възможността за обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред АС – Варна.

                       Съдът прие за установено следното:

                       С влязъл в сила краен съдебен акт на 17.12.2018г. за одобряване на споразумение - определение № 25 по н.о.х.д№ 412/2018г. по описа на ОС-град Добрич за извършено  престъпление по чл.354а, ал.1, алт.4 от НК  на осъдената С.И.П. - К. е било определено наказание лишаване от свобода за срок от 1 година и 4 месеца, чието изтърпяване на основание чл.66, ал.1 от НК е отложено за срок от три години.

                       По делото са били приобщени като веществени доказателства наркотични вещества, чието притежаване е забранено: марихуана /индийски коноп, канабис/, останали след изготвяне на физикохимичната експертиза и предадени за съхранение на ЦМУ, отдел „МРР-НОП” с приемно-предавателен протокол № 55400/11.06.2018г., 1 брой дървена мелничка с надпис „Stella“, както и плик с опаковки от наркотични вещества.

              Тъй като процесните наркотични вещества, гореописаната дървена мелничка и опаковки, в които са били съхранявани наркотичните вещества се явяват предмет на престъплението и средства за извършването му, то следва на основание чл.354а, ал. 6 от НК същите да бъдат отнети в полза на държавата и на основание чл.92, ал.2 от ЗКНВП да бъдат унищожени.

              Предвид изложеното, на основание чл.306, ал. 1, т. 1 от НПК, съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И: 369

 

ОТНЕМА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА И ПОСТАНОВЯВА УНИЩОЖАВАНЕТО на вещите, иззети по досъдебно производство №598/2017г. по описа на Първо РУ на МВР-Добрич, явяващи се предмет и средства на престъплението по чл.354а, ал. 1 от НК, а именно –1 брой дървена мелничка с надпис „Stella”, наркотично вещество: ХЕРБА КАНАБИС ИНДИКА САТИВА /индийски коноп, канабис/, останало след изготвянето на физикохимичната експертиза № 71/2018 г. на БНТЛ - град Варна и предадено за съхранение в ЦМУ, отдел „МРР-НОП” с приемно - предавателен протокол № 55400/11.06.2018г., както и опаковки на изследваните наркотични вещества. 

Определението подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд-Варна в 15-дневен срок от днес.

 

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10:15 часа.

Определението е обявено на страните, като им е разяснен срока и реда за обжалване.

 

 

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                           СЕКРЕТАР: