О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н  И   Е

 

668

 

гр. Добрич,  18.12.2018 г.

 

 

                       В     И  М  Е  Т  О     Н  А      Н  А  Р  О  Д  А      

 

 

         ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на осемнадесети декември две хиляди и осемнадесета година в състав:

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ТЕМЕНУГА СТОЕВА    

          ЧЛЕНОВЕ:   ЕВА ИВАНОВА

                                  ГЕОРГИ ПАВЛОВ

разгледа докладваното от СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАВЛОВ В. ч. т. д. № 362/2018 г.  по описа на Д.кия окръжен съд:

         Производството е по чл. 274 и сл. ГПК.

         Въззивно частно търговско дело № 362/2018 г. по описа на Окръжен съд – Д. е образувано по частна жалба на „Ж.*“ ООД гр. Г.Т., общ. Г.Т., област Д. срещу Определение № 353/04.10.2018  г. на Районен съд – Г.Т.  по гр. д. № 461/2017 г.

         С атакувания съдебен акт, първостепенният съд е отхвърлил  направеното от ответника „Ж.*“ ООД по първоначалната искова молба възражение за родова подсъдност на делото.

         Недоволен от така постановения съдебен акт, страната го обжалва с доводи относно нарушение на материалния закон и на съдопроизводствените правила.

         Насрещната страна изразява становище за правилност и законосъобразност на атакувания съдебен акт.

         Д.КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, на основание чл. 278, ал. 1 ГПК, като взе предвид доводите на страните и събраните по делото доказателства, намира следното:

Частната жалба е ДОПУСТИМА като подадена от надлежна страна в срок и отговаряща на изискванията на  чл. 279 във вр. с чл. 275, ал. 2 във вр. с чл. 260 - 261 ГПК, а разгледана по същество е НЕОСНОВАТЕЛНА.

Съображенията на Съда са следните:

В случая, видно от приложените към исковата молба и към съдебните книжа доказателства, се установява, че предмет на правния спор са два обективно съединени иска и два обективно съединени насрещни иска, основаващи се на неформални договори, документирани в процесните фактури. Цената на всеки един от исковете е под 25 000.00 лв.  и обуславят родовата подсъдност на делото пред Районен съд – Г.Т. – чл. 104, т. 4 ГПК.

С оглед на така изложените съображения, атакуваният съдебен акт на първоинстанционния съд,  се явява правилен и законосъобразен, поради което  следва да бъде потвърден.

С оглед гореизложените съображения и на основание чл. 278 ГПК, Д.КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И   :

 

ПОТВЪРЖДАВА Определение № 353/04.10.2018  г. на Районен съд – Г.Т.  по гр. д. № 461/2017 г.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

ЧЛЕНОВЕ:

1.

 

 

 2.