О   П   Р    Е    Д   Е   Л   Е   Н    И    Е

№ 660

Гр.Добрич,12.12.2018 година

                                         

                                             В   ИМЕТО НА НАРОДА

 

ДОБРИЧКИ окръжен съд,Търговско отделение,в закрито съдебно заседание,проведено на  дванадесети декември,две хиляди и осемнадесета  година,в състав:

                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

                                                    ЧЛЕНОВЕ: ЕВА ИВАНОВА

                                                                        ГЕОРГИ ПАВЛОВ

 

като разгледа докладваното от съдията Адриана Панайотова

въззивно частно търговско дело № 369   по описа  за 2018 год.,

за да се произнесе съобрази следното:

 

           Производството е по реда на чл.278, във връзка с чл.274, ал.1, т.1 от ГПК.

         Образувано е по въззивна частна жалба,подадена от ДФ“***“ гр.София , срещу Определение № … от 14.09.2018г., постановено по гр.д. № 2815/2018г. по описа на Добрички районен съд,с което е прекратено производството по същото дело,върната е исковата молба на ищеца и е обезсилена издадената заповед по ч.гр.дело №864/2017 г. по описа на ДРС.

         В частната жалба са изложени доводи за неправилност на посоченото определение. Жалбоподателят намира, че първоинстанционният съд неправилно е приложил разпоредбата на чл. 129 от ГПК. Сочи се, че неправилно съдът е приел,че в даденият на ищеца едноседмичен срок от 30.07.2018 г. не е заплатена указаната държавна такса.Още на 01.08.2018 г. ищецът превел по сметката на ДРС,дължимата държавна такса и уведомил за това съда с писмо от 02.08.2018 г.Настоява се за отмяна на обжалваното определение и връщане на делото на първоинстанционния съд за продължаване на съдопроизводствените действия.

         Добричкият окръжен съд, след като прецени събраните доказателства и обсъди изложеното в частната жалба, намира за установено следното :

         Частната жалба е подадена в установения за това законов срок от процесуално легитимирано лице и като такава е допустима. Разгледана по същество същата е ОСНОВАТЕЛНА.

         Производството пред първоинстанционния съд е образувано на основание депозирана от ДФ“***“ гр.София , срещу Н.С.К. искова молба по чл.422,ал.1 във връзка с чл.415,ал.1 от ГПК за заплащане на сумата от 24 694,22 лв. главница и 4 236,19 лв. лихви.

          С Разпореждане от 09.07.2018 г.,ДРС е указал на ищеца в едноседмичен срок да довнесе държавна такса по сметка на ДРС и да представи доказателства за внасянето й,като е указал и санкцията на чл.129 от ГПК при неизпълнение.

          Съобщението за указанието е получено от ищеца на 30.07.2018 г.     

          С обжалваното определение,след като е констатирал неизпълнение на дадените указания,ДРС е прекратил производството.

          Към частната жалба са приложени платежно нареждане от 02.08.2018 г. ,писмо до ДРС и доказателства за изпращането им по куриер на 02.08.2018 г.

         Такива доказателства действително не са приложени към документите по първоинстанционното дело,но липсата им по делото не може да се вмени във отговорност на частният жалбоподател.Представените доказателства сочат на изпълнение на всички дадени указания,поради което се налага извода за неправилното приложение на санкцията на чл.129 от ГПК ,със съответните последици.При повторна проверка в счетоводството  на ДРС,съдът би могъл да приложи отново санкцията на чл.129 ,ал.3 от ГПК.

         Въз основа на изложеното въззивната частна жалба се явява основателна, обжалваното определение следва да бъде отменено като неправилно, а делото да бъде върнато на ДРС за продължаване на съдопроизводствените  действия.

Воден от горното Добричкият окръжен съд

 

                        О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

          ОТМЕНЯ  Определение № … от 14.09.2018г., постановено по гр.д. № 2815/2018г. по описа на Добрички районен съд,с което е прекратено производството по същото дело,върната е исковата молба на ищеца и е обезсилена издадената заповед по ч.гр.дело №864/2017 г. по описа на ДРС.

ВРЪЩА делото на Добрички районен съд за продължаване на съдопроизводствените действия.

          Определението не подлежи на обжалване.

 

            ПРЕДСЕДАТЕЛ :                ЧЛЕНОВЕ:  1.

 

                                                                 

 

                                                                           2.