О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

  9          , гр. Добрич, 04.01.2019 г.

 

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в закрито заседание на четвърти януари две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                                                          ЧЛЕНОВЕ: ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

                                                                                                ЕЛИЦА СТОЯНОВА

 

Разгледа докладваното от съдия Елица Стоянова в. ч. гр. д. № 548 по описа за 2018 г. и за да се произнесе, взе следното предвид:

 

Съдебното производство е образувано по реда на чл. 274 ал. 1 т. 1 от ГПК, по частна жалба, вх. № 2649/ 10.07.2018 г., подадена от процесуалните представители на ищците К.А.И. ***, с ЕТГН **********, и Й.К.И. ***, с ЕГН **********, против определение № 400/ 26.06.2018 г. по гр. д. № 462/ 2018 г. по описа на РС гр. Балчик до приключване на производството по гр. д. № 86/ 2017 г. на БРС с влязъл в сила съдебен акт. Съобразно изложените в частната жалба оплаквания, определението е неправилно, тъй като преюдициално за разглеждането на исковия процес било разрешаването на спора относно принадлежността на правото на собственост. Настоява се за отмяна на определението и връщане на делото за продължаване на съдопроизводствените действия.

Ответните по частната жалба страни П.Д.Ц., с ЕГН **********, и Ю.Б.Ц., с ЕГН **********,***, не са депозирали писмен отговор.

Препис от обжалваното определение е било връчено на ищците чрез процесуалните им представители на 09.07.2018 г. Частната жалба е подадена в срока по чл. 275 ал. 1 от ГПК, изхожда от легитимирани лица, но независимо от това Окръжният съд я намира за нередовна, тъй като по делото е внесена една държавна такса в размер на 15 лв. за частното обжалване. Частните жалбоподатели – ищци в първоинстанционното производство са двама и имат качеството на обикновени другари в процеса, поради което всеки от тях дължи държавна такса в размер на 15 лв., определена съобразно чл. 19 от ТДТССГПК.

            Проверката за редовността на подадените жалби се извършва от първоинстанционния съд и съобразно разпоредбата на 275 ал. 2, вр. чл. 261 т. 4 от ГПК, което налага прекратяване на настоящото въззивно производство и връщането му на първоинстанционния съд за надлежното събиране на допълнителна държавна такса в размер на 15 лв.

            Водим от горното, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

            ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по в. ч. гр. д. № 548/ 2018 г. по описа на ДОС и ВРЪЩА същото на РС гр. Балчик за администрирането му съобразно 275 ал. 2, вр. чл. 261 т. 4 от ГПК и събирането на допълнителна държавна такса в размер на 15 лв.

            Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

            ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                     ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

 

                                                                                                      2.