О П Р Е Д Е Л Е Н И  Е

                                                              № 56

                                             гр. Добрич, 21.01.2019г.

 

                               

Добричкият окръжен съд                                    гражданско отделение

На двадесет и първи януари                                 година 2019

В закрито съдебно заседание в следния състав:

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                        ЧЛЕНОВЕ: ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

                                                            ЕЛИЦА СТОЯНОВА                                          

разгледа докладваното от съдията Г.Ханджиева

въззивно гражданско дело           номер 557      по описа за 2018 година

и, за да се произнесе, взе предвид следното:

        Производството е образувано по въззивна жалба на ***– с.***, общ.Ген.Тошево, срещу решение №82/28.09.2018г. по гр.д.№146/2018г. на Генерал Тошевския районен съд, с което въззивникът е осъден да заплати на  Н.   А.Ц. *** дължими възнаграждения за авторско участие в служебно създадени сортове житни растения за 2012г. – 2016г. общо в размер на 39 338.18 лева, законната лихва от датата на предявяване на исковата молба 03.01.2017г. до окончателното изплащане на сумата и разноски по делото общо в размер на 3 805. 62 лева.

        С жалбата се иска първоинстанционното решение да бъде отменено и предявените искове да бъдат отхвърлени. Като последица на този резултат по предявените искове, въззивникът настоява решението да бъде отменено и в частта, осъждаща го за разноски в полза на ищеца, както и за възлагане в тежест на ищеца разноските на ответника за водене на делото в двете инстанции.

        Евентуално, ако въззивният съд намери решението на първата инстанция по предявените искове за правилно, с жалбата се възразява срещу решението на районния съд само в частта за разноските. В подкрепа са изложени доводи за неправилно присъждане на платеното от ищеца адвокатско възнаграждение, което следвало да бъде намалено поради прекомерност.

        В последната си част въззивната жалба съставлява молба по чл.248 от ГПК за изменение на решението в частта за разноските. Компетентен да се произнесе по молбата е първоинстанционният съд, като това следва да бъде извършено преди разглеждане на въззивната жалба.

        По тези съображения съдът

       

        О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д.№557 по описа на съда за 2018г., като

ВРЪЩА делото на Генерал Тошевския районен съд, който да се произнесе по инкорпорираната във въззивната жалба молба по чл.248 от ГПК за изменение на решение №82/28.09.2018г. по гр.д.№146/2018г. на същия съд в частта за разноските.

След изпълнение на горното делото да се върне на въззивния съд за разглеждане на въззивната жалба срещу решението. В случай, че срещу определението по чл.248 от ГПК също постъпи жалба, тя следва да се администрира на въззивния съд за разглеждане в едно производство с жалбата срещу решението.

Определението не подлежи на обжалване.

          ПРЕДСЕДАТЕЛ:                   ЧЛЕНОВЕ: 1.             2.