О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

       11                                   07.01.2019 год.                        гр.Добрич

Добричкият окръжен съд                                   гражданско отделение

На седми януари                                                                         2019 год.

В закрито заседание в следния състав:

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                               ЧЛЕНОВЕ:                       ДИАНА ДЯКОВА

                                                                                       ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

Като разгледа докладваното от съдия Дякова в.гр.д.№ 559/2018 год. за да се произнесе съобрази следното:

 

         Производството по делото е образувано въз основа на молба рег.№ 7982/20.12.2018 год.,подадена от Д.Б.Д.,ЕГН **********,***.Изложени са обстоятелства,че молителя е длъжник по изп.д.№ **/2015 год.  по описа на ЧСИ Л.Т.с рег.№ ** на КЧСИ. ЧСИ неоснователно бавел администрирането и изпращането за разглеждане от компетентния съд на подадена от него жалба рег.№ **/26.11.2018 год.Отправено е искане,съдът да изиска  от ЧСИ Л.Т.с рег.№ ** на КЧСИ жалба рег.№ **/26.11.2018 год. и изп.д.№ **/2015 год. ,жалбата да бъде разгледана преди 10.01.2019 год. или алтернативно ,на основание чл.438 от ГПК да разпореди спиране на действията по изпълнението  по изп.д.№ **/2015 год. до решаване на спора по жалбата.  Длъжникът  е упражнил правото си на жалба срещу подлежащи на обжалване според него действия на ЧСИ.Произнасянето по  жалбата  е възможно след завършване на действията по администрирането им по чл. 436 ал.2 и 3 от ГПК.Допусната от ЧСИ забава при администрирането и изпращането  на жалбата по провеждано от него принудително изпълнение не се контролира от съда  в процедурата по чл. 255-257 от ГПК,а от орган на КЧСИ-Съвета на камарата,съгласно правомощията му по чл. 59 ал.1 т.6 от ЗЧСИ.

В глава тридесет и девета,Раздел І  и по специално - чл.435 и чл.436 от ГПК липсва законоустановен ред, по който съдът да изиска подадена жалба срещу действия на съдия-изпълнител. Задължението за изпращане на жалбата, възраженията, изпълнителното дело и мотиви е в тежест на съдия-изпълнителя и при неизпълнение той носи отговорност по чл. 441 от ГПК и по реда на Закона за частните съдебни изпълнители.

Съобразно разпоредбата на чл. 436 от ГПК жалбите се подават чрез държавния или частния съдебен изпълнител, който е компетентен да проведе и процедурата по връчване на препис от същите на насрещните страни, изложи мотивите си по обжалваните действия и  приложени копие от изпълнителното дело.

Искане за спиране на изпълнението по принцип не подлежи на самостоятелно разглеждане извън производството по жалба, с която редовно е сезирана контролната инстанция. Без надлежно администрирана  и окомплектована от ЧСИ и изпратена на съответния окръжен съд жалба на страна в изпълнителното производство ,съдът не може да се произнася единствено въз основа на твърденията на жалбоподателя –едностранно и без събиране на становище по жалбата на останалите участници и съобразяване на документите по изпълнителното дело,нито пък може направи проверка за редовност на депозираната жалба, т.е. не може  да се произнесе и по направените искания за спиране на изпълнителното производство по реда на чл. 438 от ГПК, доколкото същото по естеството си представлява вид обезпечение на депозираната жалба и може да се разгледа само при наличие на редовна такава.В тази насока е становището на доктрината :Граждански процесуален кодекс-приложен коментар,проблеми на правоприлагането,анализ на съдебната практика,ИК“Труд и право“,Второ преработено и допълнено издание стр.1174-1175,както и определение 615 / 12.11.2009 год.  по ч. гр. д. 621/2009 г. на ВКС, III г. о.

С оглед на горното,молбата е недопустима и следва да се остави без разглеждане,а производството по нея да се прекрати.

По тия съображения,съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ  подадената от Д.Б.Д.,ЕГН **********,*** молба рег.№ 7982/20.12.2018 год. и ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО  по делото.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Варненския апелативен съд в едноседмичен срок от връчването му на страната.

Препис от определението да се изпрати за сведение на ЧСИ Л.Т.с рег.№ ** на КЧСИ.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                  ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                                                    2.