О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е   

 

                               25                ,11.01.2019 година, град Добрич

                                    

          ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,гражданско отделение

  На единадесети януари две хиляди и деветнадесета година

  В закрито заседание в следния състав :

 

                                        Председател  : ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА  

Членове : ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА  

                                                                  ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

 

като разгледа докладваното от съдията Десислава Николова въззивно част-но гражданско дело номер 564 по описа за 2018 година, намира следното :

 

 

                   Производството е образувано по частна жалба с вх.№ 3371/ 18.12.2018 г. ( по регистратурата на ТРС ) на С.Г.,***, ***, чрез пълномощника й – адвокат В.Д.от ДАК , срещу определение № 296 от 5.12.2018 г. на Тервелския районен съд за прекратяване на охранителното производство по гр.д.№ 617/2018 г.

         В частната жалба се поддържа, че определението е незаконосъобраз-но, защото не са подложени на преценка представените с молбата доказа-телства и не е съобразен материалният закон. Иска се отмяната му и връ-щане на делото за разглеждане на молбата.

         Частната жалба е подадена от процесуално легитимирано лице с правен интерес да иска отмяна на определението, с което се прегражда раз-витието на производството по негова молба за установяване на факт по член 542,ал.1 от ГПК . Правото си на частна жалба то е упражнило редовно в срока по член 275,ал.1 от ГПК, считан от 11.12.2018 г.

         Обжалваното определение е обосновано със съображения, че моли-телката не е представила като условие за допустимост на молбата за уста-новяване на факта, настъпил на ***година в село Т. ( бившо О. ) на територията, тогава, на чуждата държавата – ***, доказателства, че не е съставен документ за него и че компетентните органи на румънската държава са отказали да разгледат молбата за изда-ване на удостоверяващ го документ ( акт за раждане ) , както и че молител-ката не е процесуално легитимирана да иска издаване на акт за раждане на баща си А.Ш.А., ( А.Ч.) , *** гражданин , почи-нал на ***г. и няма правен интерес от установяването на този факт, защото не е доказала , че има образувано исково производство ( за имуще-ствено субективно гражданско право ) , за което този факт е от правно зна-чение и ще ползва охранителния акт за доказването му .

         Въззивният съд намира извода за недопустимост на молбата по член 542 от ГПК за правилен поради съображенията за липса на процесуална легитимация у молителката . В съответствие със съдебната практика, част от която е Решение № 460 от 15.11.2011 г. по гр.д.№ 912/2011 г. на ІV,г.о. на ВКС, въззивният съд приема, че лицето, което черпи права от факта с правно значение по смисъла на член 542,ал.1 от ГПК , е само това лице, чието гражданско състояние фактът пряко касае. Фактът на раждането по-ражда относителни по своя характер права, които съставляват съдържание на лични и семейни правоотношения. Затова процесуално легитимирано да поиска установяването му е само лицето, чието раждане от определени ро-дители на съответна дата и в съответно място не е удостоверено в съставен по надлежния ред акт за раждане . Неговите наследници не черпят пряко права от факта на раждането му и не са процесуално легитимирани да ис-кат установяването на този факт по реда на член 542 и сл. от ГПК.

Следователно молителката като дъщеря на родения без да бъде със-тавен акт за раждане А.Ш.А., ( А.Ч.) , *** граж-данин , починал на ***г. ,няма процесуално право да иска издаване на акт за раждане на праводателя си.

Фактът за произхода на А.Ч.от посочените в молбата роди-тели С.И.( майка ) и Ш.А.( баща ) може да има значе-ние при ( бъдещ или предявен ) спор за имуществено право . Ако е делбен спор, в него подлежат на разрешаване оспорвания на произход по член 343 от ГПК и лицата ( в т.ч. молителката ) , които черпят права от произхода на родителя си А.Ч.от други лица , следва да го установят съобразно правилата за разпределение на доказателствената тежест с допустимите до-казателствени средства.

         Обжалваното определение, с което молбата за издаване на акт за раждане на праводател на молителката е оставена без разглеждане, е зако-носъобразно и въззивният съд оставя частната жалба без уважение .

         Воден от горното, ВЪЗЗИВНИЯТ СЪД

 

                                               О  П  Р  Е  Д  Е  Л   И   :

         ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ частна жалба с вх.№ 3371/ 18.12.2018 г. ( по регистратурата на ТРС ) на С.Г.,***, ***, чрез пълномощника й – адвокат В.Д..от ДАК от град Т., срещу оп-ределение № 296 от 5.12.2018 г. на Тервелския районен съд за прекратява-не на охранителното производство по гр.д.№ 617/2018 г.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО ПОДЛЕЖИ с частна жалба пред Върховния ка-сационен съд на Република България в едноседмичен срок от съобщаване-то му на страната на основание член 274,ал.3,т.1 от ГПК и при предпостав-ките по член 280,ал.1, и ал.2 от ГПК.

 

 

                   ПРЕДСЕДАТЕЛ :                           ЧЛЕНОВЕ : 1.

 

 

                                                                                                 2.