ОПРЕДЕЛЕНИЕ№ 8

гр.Добрич, 04.01.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКА КОЛЕГИЯ в закрито заседание на четвърти януари   през 2019г. в състав:

 

       ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДЕСИСЛАВА Н.

                                                         ЧЛЕНОВЕ:ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

                                                                            ЕЛИЦА СТОЯНОВА

при секретаря ………………………….. в присъствието на прокурора………………………, като разгледа докладваното от съдия Ж.МАРГЕНОВА В.гр.дело №569 по описа за 2018г., и за да се произнесе, взе предвид следното: 

 Подадена е въззивна жалба вх.№22578/265.11.2018г. от Й.К.Н. с ЕГН **********,***, чрез упълномощения адвокат Х.Х. ***, срещу решение №1058/12.11.2018г. по гр.д.№3364/2016г.на ДРС, с което се ОТХВЪРЛЯ предявения от Й.К.Н., ЕГН **********,***, срещу С.А.И., ЕГН **********,***, иск по чл.108 от ЗС за установяване, че ищцата е собственик на лично основание и притежавано по наследствено правоприемство, в качеството и на законен наследник на брат и м.к.д.на част от процесния имот, находящ се в гр.Д., а именно: първи етаж с обща квадратура 136 кв.м. с идентификатор №***/отреден за имот със стар идентификатор ***/, състоящ се от четири стаи, коридор и сервизно помещение, представляващ част от цялата масивна двуетажна сграда, построена в поземлен имот с идентификатор ***по КККР на гр.Добрич, и осъждане на ответницата С.А.И. да предаде на Й.К.Н. владението върху гореописаната част от имота, както и предявения от Й.К.Н., ЕГН **********,*** Д.., представлявана от кмета Й.Й., за установяване, че Й.К.Н. е собственик на лично основание и притежавано по  наследствено правоприемство, в качеството и на законен наследник на брат и м.к.д.на част от имот, находящ се в гр.Д., а именно: първи етаж с обща квадратура 136 кв.м. с идентификатор №***/отреден за имот със стар идентификатор ***/, състоящ се от четири стаи, коридор и сервизно помещение, представляващ част от цялата масивна двуетажна сграда, построена в поземлен имот с идентификатор ***по КККР на гр.Добрич.

Жалбата не отговаря на изискванията на чл.261 т.4 от ГПК- внесената държавна такса от общо 140.59лева/сбора от първоначално  внесени 25лева  и последващо внесени 115.59лева/ не е в пълния размер на дължимата за въззивно обжалване на първоинстанционното решение. Съгласно чл.18, ал.1 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, държавната такса за въззивно обжалване е в размер на 50 на сто от таксата дължима за първоинстанционното производство, върху обжалваемия интерес. Пред първоинстанционния съд е бил предявен ревандикационен иск по чл.108 от ЗС срещу С.А.И. в качеството и на приобретател на недвижимия имот с идентификатор ***, и установителен иск по чл.124, ал.1 от ГПК срещу Община гр.Добрич в качеството и на праводател на ответника С.А.И., с цена на всеки от двата иска - сумата от 28 118.20лева. Дължимата държавна такса за първоинстанционното производство по всеки един от двата иск е сумата от 281.18лева, или общо 562.36лева, която е и събрана. Размерът на държавната такса за въззивното обжалване при същия обжалваем интерес предвид формулираното във въззивната жалба искане за отмяна „изцяло“ на решението на ДРС, с което се отхвърля и иска по чл.108 от ЗС и иска по чл.124 от ГПК,  е половината от дължимата за първоинстанционното производство държавна такса, т.е. сумата от общо 281.18ева/140.59лева за обжалване на решението по иска по чл.180 от ЗС и 140.59лева за обжалване на решението по иска по чл.124, ал.1 от ГПК/, а не общо 140.59лева.

Съгласно чл.262, ал.1 от ГПК проверката дали жалбата отговаря на изискванията на чл.262, т.4 от ГПК се извършва от първоинстанционния съд, поради което следва настоящото производство да бъде прекратено, жалбата да се изпрати на съда, постановил обжалваното решение, в случая Добричкия  районен съд, който да извърши действията по чл.262, ал.1 от ГПК по  отстраняване на констатираните нередовности на въззивната жалба – събиране в пълен размер на дължимата държавна такса за въззивно обжалване, след което незабавно да изпрати жалбата на окръжния съд за произнасяне по нея.

С гореизложеното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА  производството по в.гр.д.№569/2018г. по описа на ДОС и

ИЗПРАЩА на Добрички районен съд за изпълнение задълженията му по чл.262 във вр. с чл.262, т.4 от ГПК, като  извърши действията по събиране в пълен размер на дължимата държавна такса за въззивно обжалване, след което незабавно да изпрати жалбата на окръжния съд за произнасяне по нея.

Определението не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ:1.                         2.