О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

   16                                  09.01.2019 год.                            гр.Добрич

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На девети януари                                                                        2019 год.

В закрито заседание в следния състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:      ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                        ЧЛЕНОВЕ:                             ДИАНА ДЯКОВА

                                                                          ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

Като разгледа докладваното от съдия Дякова в.ч.гр.д.№ 8/2019 год. за да се произнесе съобрази следното:

 

         Производството по делото е образувано въз основа на подадена от адв.С.Д.-***,като пълномощник на Н.П.С.,ЕГН *********,*** частна жалба рег.№ 4125/30.11.2018 год. срещу  постановеното в съдебно заседание от дата 27.11.2018 год.  определение по гр.д. №577/2017 год. на Каварненския районен съд,с което не е прието като доказателство представената в съдебното заседание скица № 3674/18.11.2005 год.

         Жалбата е недопустима и не подлежи на разглеждане от въззивния съд по следните съображения:

Съгласно тълкувателно решение № 5 от 12.07.2018 год.  по т. д. № 5/2015 год. на ВКС, ОСГТК ,по реда на чл. 274 ал. 1 ГПК подлежащите на въззивно обжалване определения са преграждащите по-нататъшното развитие на делото и изрично посочените в закона. От инстанционен контрол са изключени определенията по въпроси, които са предоставени на свободната преценка на съда, тъй като нямат отношение към правилността на крайния съдебен акт (за съединяване и разделяне на дела; за продължаване на срок за извършване на съдопроизводствени действия; за провеждане на съдебното заседание при закрити врата и пр. от същия характер), както и определенията, подлежащи на проверка ведно с обжалваното решение. Така, при инстанционния контрол на обжалваното решение се извършва служебна проверка на определенията, имащи отношение към валидността и допустимостта на решението, а при въведено от жалбоподателя оплакване се извършва проверка и на определенията, имащи отношение към правилността му - определение по доклада на делото; определенията по допускане и събиране на доказателства; определения с указания за подлежащите на доказване факти и др., свързани с изводите на съда по съществото на гражданскоправния спор.

Водим от горното,съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ подадената  от адв.С.Д.-***,като пълномощник на Н.П.С.,ЕГН *********,*** частна жалба рег.№ 4125/30.11.2018 год. срещу  постановеното в съдебно заседание от дата 27.11.2018 год.  определение по гр.д. №577/2017 год. на Каварненския районен съд,с което не е прието като доказателство представената в съдебното заседание скица № 3674/18.11.2005 год.  и ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по в.ч.гр.д.№ 8/2019 год.

Определението подлежи на обжалване  с частна жалба пред Апелативен съд Варна в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                              ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                                                2.