О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                        

                                                        № 27

  

                                  гр.Добрич      11.01.2019 год.      

 

                          В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На единадесети януари                                     2019 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                                    

Секретар:………………………

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от председателя

гражданско дело №12 по описа за 2019 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

С искова молба вх.№117/08.01.2019 г. са предявени обективно съединени при условията на чл.213 от ГПК искове на основание чл.74 ал.1 от ЗЧСИ във връзка с чл.441 от ГПК и чл.45 от ЗЗД от Р.Б.А. с ЕГН ********** и Я.М.А. с ЕГН **********,***,срещу ЧСИ Л.Т.с рег.№*** на КЧСИ и район на действие ДОС за осъждане на ответницата да заплати на всеки от ищците сума от 25 000 лв,представляваща обезщетение за неимуществени вреди,претърпени от същите в качеството на длъжници вследствие неправомерно изпълнение на дейността на ответницата като ЧСИ по изп.д.№*** по описа на посочения съдебен изпълнител,ведно със законната лихва върху горната сума,считано от датата на предявяване на исковете,до окончателното й изплащане.

Предявени са два обективно съединени иска-всеки с цена 25 000 лв.

Според разпоредбите на чл.119 ал.1-3 от ГПК съдът следи служебно за спазване правилата на родовата подсъдност,на местната подсъдност по местонахождение на недвижим имот и по чл.108 ал.2,чл.113 и чл.115 ал.2 от ГПК,а за останалите хипотези на местна подсъдност-само по възражение на ответника /чл.119 ал.4 от ГПК/.

Съгласно разпоредбата на чл.104 ал.1 т.4 от ГПК на окръжен съд като първа инстанция са подсъдни исковете по граждански дела с цена над 25 000 лв.Предмет на делото са два обективно съединени иска,като цената на всеки от тях не надхвърля 25 000 лв.За определяне родовата подсъдност на спора е от значение цената на отделните искове,а не техният сбор.Настоящите искове са всеки с цена 25 000 лв,т.е. цената им не надвишава 25 000 лв,за да се обоснове родова подсъдност на същите като първа инстанция на окръжен съд.По аргумент от горната разпоредба и тази на чл.103 от ГПК исковете са родово подсъдни като първа инстанция на районен съд.Производството по делото на ДОС следва да бъде прекратено и делото следва да се изпрати по подсъдност на Добричкия районен съд.

Водим от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

                                        О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№12/2019 г. по описа на Добричкия окръжен съд и

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Добричкия районен съд.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от съобщаването му на ищците пред Апелативен съд-гр.Варна.

 

 

                                                  ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: