О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е    № 41

                         гр.Добрич  17.01.2019г.

                                      

ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД...... ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ  закрито заседание на седемнадесети януари             

през две хиляди и деветнадесета                       година в състав:

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:А.ПАНАЙОТОВА

                                                            ЧЛЕНОВЕ:Т.СТОЕВА

                                                                              Г.ПАВЛОВ                                                                                              

при  секретаря  …………......................................................      и в присъствието на прокурора......................................................................като разгледа докладваното  от  съдия докладчик Стоева........В.гр..д.№19

от 2019 г.по описа на съда и за да се произнесе взе предвид следното: 

      Постъпила е частна жалба от Д.С.М. ЕГН **********,чрез пълномощника му адв.Д.К.,ВТАК със съдебен адрес-*** срещу Определение №371/12.10.2018г. по гр.д.№418/2018г.по описа на РС гр.Г.Тошево,с което е допуснато обезпечение на предявения по делото насрещен иск от „***“ЕООД,представлявано от Н.П.Й.,чрез налагане на обезпечителна мярка възбрана върху собствен на жалбоподателя недвижим имот срещу внасяне на парична гаранция в размер на 500 лв.

   По жалбата е постъпил отговор от насрещната страна,с който се оспорва основателността й и се настоява ,като правилно и законосъобразно атакуваното съдебно определение да бъде потвърдено.

   Окръжният съд      ,като се запозна с доказателствата по делото и мотивите на районния съд,намира за установено следното:

   Гр.д.№418/2018г. по описа на РС гр.Г.Тошево е образувано по подадена искова молба от страна на жалбоподателя в настоящото производство,с предмет заплащане на дължима наемна цена по договор ,сключен с ответника „***“ ЕООД  за наем на земеделска земя през 2015г,а именно сумата от 3 072,51 лв.,частичен от 5 120,70 лв.В депозиран по делото писмен отговор ответникът е оспорил предявения иск и е предявил насрещен иск,който е уточнен с молба от 12.10.2018г. с предмет претърпени вреди и пропуснати ползи ,вследствие неизпълнение на задълженията на ищеца по сключен между страните договор за наем през 2016г.за земите,предмет на договора за наем,сключен през 2015г.Твърди се,че ответникът по насрещния иск на 20.06.2016г. е сключил с ищеца по насрещния иск договор за наем от 20.06.2016г.,а на 21.07.2016г. е сключил договор за аренда на земеделска земя с друг арендатор,а именно Кооперация „**“,със срок на договора за аренда до 01.10.2021г.Поради това са претърпени имуществени вреди от страна на ищеца по насрещния иск,изразяващи се във вложени средства за обработка на земята,както и са пропуснати ползи от  нереализирана печалба.

   Настоящата инстанция намира,че представените два договора за идентични земеделски земи,сключени от страна на Д.С.М. с ищеца по насрещния иск на 20.06.2016г. и сключения с Кооперация „**“ договор за аренда на 21.07.2016г. ,съставляват достатъчно убедителни писмени доказателства по смисъла на чл.391 ал.1 т.1 от ГПК за вероятната основателност на прететнцията на ищеца по насрещния иск,доколкото се претендират вреди от неизпълнение на задължения по  сключен договор за наем,задължаващ наемодателя до осигури спокойно и безпрепятствено ползване на отдадените по наем земеделски земи за срока на договора на наемателя.Предвид изложеното молбата за обезпечение на насрещния иск се явява основателна и правилно е била уважена от районния съд.За парични притезания обезпечителната нужда се предполага.Няма пречка,независимо от наличието на убедителни писмени доказателства,съдът да изиска и внасяне на парична гаранция,което е сторено от първоинстанционния съд.

   С тези мотиви като правилно и законосъобразно определението следва да бъде потвърдено.

   Водим от изложеното Окръжният съд,

       О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

  ПОТВЪРЖДАВА Определение №371/12.10.2018г. по гр.д.№418/2018г.по описа на РС гр.Г.Тошево,ведно с Определение №417 от 15.11.2018г. по делото за допусната поправка на ОФГ.

  Определението не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                             ЧЛЕНОВЕ:1.               2.