О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е   

 

                            61                   ,21.01.2019 година, град Добрич

 

                                    

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, на двадесет и първи януари през  две хиляди и  деветнадесета година, в закрито заседание в следния състав :

                                       Председател: ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

                                             Членове : ЖЕЧКА МАРГЕНОВА 

                                                            ЕЛИЦА СТОЯНОВА

като разгледа докладваното от съдията Ж. МАРГЕНОВА ч.гр.д. №37 по описа за 2019 година, намира следното :

              Производството е по реда на гл.ХХІ , чл.274 и сл. от ГПК.

Подадена е частната жалба вх.№373/08.01.2019Г. от  Н.В.К. с ЕГН ********** ***, С.Н.Е. с ЕГН ********** ***,,М.К.Е. с ЕГН ********** от гр.Добрич, пл.Свобода №2, вх.Г, ет.7, ап.132, и С.К.Е. с ЕГН ********** ***, срещу определение №13/03.01.2019г. по гр.д.№4649/2018г. на ДРС, с което производството по делото е прекратено на основание чл. 129, ал. 3 от ГПК.

При проверка за редовност на сезирането, настоящата инстанция констатира, че частната жалба не отговаря на изискванията на чл.261,т.2 ,във вр. с чл.275,ал.2 от ГПК по следните съображения:

 Формално жалбата  е подписана, но не става ясно чий подпис носи, респ. кое е лицето, което я подава /жалбоподателите са четирима, подписът е един/. Посочено е, че се подава от упълномощеното Адвокатско дружество „***“ гр.Добрич.  Адвокатското дружество е юридическо лице/чл.57, ал.1 от ЗА/ и не може да бъде представител по пълномощие съгласно чл.32 от ГПК и пълномощното на дружеството/л.6 от делото на ДРС/ не води до автоматично възникване на представителна власт на съдружниците, а следва да е налице допълнително упълномощаване съгласно чл.71, ал.1 от ЗА, което условие е налице само по отношение представителството на ищеца Н.В.К./пълномощно л.30-гръб/ но и по отношение на него не става ясно, кой от двамата упълномощени адвокати е упражнил от негово име правото на частна жалба. По отношение на останалите трима липсват данни за надлежно учредена представителна власт. Приложеното на л.6 пълномощно е за упълномощаване на адвокатското дружество. Това положение е налице и към момента на сезиране на районния съд с исковата молба.

 Съгласно чл.262, ал.1 от ГПК, приложима по правилото на чл.275, ал.2 от ГПК и по отношение на частната жалба,  проверката дали жалбата отговаря на изискванията на чл.261, т.4 от ГПК се извършва от първоинстанционния съд. Липсват данни за предприети процесуални действия от районния съд за привеждане на частната жалба в съответствие с тези изисквания.

         Предвид изложеното, производството по настоящото дело следва да се прекрати, като жалбата се върне на Районен съд гр.Добрич, който да уведоми частните жалбоподатели С.Н.Е., М.К.Е. и С.К.Е. да потвърдят извършените от тяхно име действия по подаване на частната жалба или да представят пълномощно за представителната власт на конкретния адвокат, подал от тяхно име и подписал жалбата, след което частната жалба да бъде изпратена за произнасяне по същество на въззивната инстанция.

   Воден от гореизложеното,Добрички окръжен съд

 

                                 О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И :

 

    ПРЕКРАТЯВА производството по ч.гр.д.№37/2019г.по описа на Добрички окръжен съд.

    ВРЪЩА на Районен съд,гр.Добрич частната жалба вх.№373/08.01.2019Г. подадена от Адвокатско дружество „***“ гр.Добрич,  срещу определение №13/03.01.2019г. по гр.д.№4649/2018г. на ДРС, за извършване на необходимите действия по отстраняване нередовността й съобразно дадените в настоящото определение указания-да уведоми частните жалбоподатели С.Н.Е., М.К.Е. и С.К.Е. да потвърдят извършените от тяхно име действия по подаване на жалбата или да представят пълномощно за представителната власт на конкретния адвокат, подал от тяхно име и подписал жалбата, след което частната жалба да бъде изпратена незабавно за произнасяне по същество на въззивната инстанция.

 

    ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                        ЧЛЕНОВЕ:  1.                      2.