О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

    70        , гр. Добрич, 24.01.2019 г.

 

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и четвърти януари две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                                                          ЧЛЕНОВЕ: ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

                                                                                                 ЕЛИЦА СТОЯНОВА

 

Разгледа докладваното от съдия Елица Стоянова в. ч. гр. д. № 40 по описа за 2019 г. и за да се произнесе, взе следното предвид:

 

Съдебното производство е образувано по реда на чл. 274 ал. 1 т. 1 от ГПК, по частна жалба, вх. № 2649/ 10.07.2018 г., подадена от процесуалните представители на ищците К.А.И. ***, с ЕТГН **********, и Й.К.И. ***, с ЕГН **********, против определение № 400/ 26.06.2018 г. по гр. д. № 462/ 2018 г. по описа на РС гр. Б. до приключване на производството по гр. д. № 86/ 2017 г. на БРС с влязъл в сила съдебен акт. Съобразно изложените в частната жалба оплаквания, определението е неправилно, тъй като преюдициално за разглеждането на исковия процес било разрешаването на спора относно принадлежността на правото на собственост. Настоява се за отмяна на определението и връщане на делото за продължаване на съдопроизводствените действия.

Ответните по частната жалба страни П.Д.Ц., с ЕГН **********, и Ю.Б.Ц., с ЕГН **********,***, не са депозирали писмен отговор.

Препис от обжалваното определение е било връчено на ищците чрез процесуалните им представители на 09.07.2018 г. Частната жалба е подадена в срока по чл. 275 ал. 1 от ГПК, изхожда от легитимирани лица, поради което е процесуално допустима.

Разгледана по същество, същата е основателна.

Производството по гр. д. № 462/ 2018 г. по описа на РС гр. Б. е образувано по искова молба, с която К.А.И. ***, с ЕТГН **********, и Й.К.И. ***, с ЕГН **********, са предявили против П.Д.Ц., с ЕГН **********,***, и Ю.Б.Ц., с ЕГН: **********,***, искове за признаване правото им на собственост върху следните недвижими имоти: Урбанизирана територия с площ от 1646 кв.м., ПИ с идентификатор ***, находяща се в землището на с.К., общ.Б.; Земеделска земя с площ от 200 кв.м., ПИ с идентификатор ***, находяща се в землището на с.К., общ.Б.; Урбанизирана територия с площ от 743 кв.м., ПИ с идентификатор ***, находяща се в землището на с.К., общ.Б.; Урбанизирана територия с площ от 1608 кв.м., ПИ с идентификатор ***, находяща се в землището на с.К., общ.Б.; Земеделска земя - нива, с площ от 4.667 дка, четвърта категория с номер на имота *** в землището на с.К., общ.А., с ЕКАТТЕ ***. Ищецът К.А.И. е предявил и иск против двамата ответници за установяване правото му на собственост върху Земеделска земя - нива с площ от 6250 кв.м., ПИ с идентификатор ***, находяща се в землището на с.К., общ.Б.; Земеделска земя - нива с площ от 5496 кв.м., ПИ с идентификатор ***, находяща се в землището на с.К., общ.Б.; Земеделска земя - нива с площ от 4558 кв.м., ПИ с идентификатор ***, находяща се в землището на с.К., общ.Б.; Земеделска земя с площ от 3672 кв.м., ПИ с идентификатор ***, находяща се в землището на с.Осеново, общ.А.; Земеделска земя - нива с площ от 5000кв.м., ПИ с идентификатор ***., находяща се в землището на с.К., общ.Б..

С поднадзорното определение производството по делото е спряно до разрешаване на гр. д. № 86/ 2017 г. на БРС с влязъл в сила съдебен акт. Предмет на последното, по което е образувано в. гр. д. № 274/ 2018 г. по описа на ДОС е делба на горепосочените недвижими имоти между страните. С определение от съдебно заседание, проведено на 23.02.2019 г. по в. гр. д. № 274/ 2018 г., производството е спряно поради преюдициалността на спора за собственост, предмет на гр. д. № 462/ 2018 г. на БРС.

Преюдициален е спора относно правото на собственост, а не относно делбата. Когато преюдициалният спор относно правото на собственост на делбения имот и дали той има сънаследствен, респективно съсобствен характер или е индивидуална собственост на някой от съделителите, е въведен и по него е образуван отделен исков процес, въпросите, които са предмет на спора по обуславящото дело и по които съдът, разглеждащ този спор, дължи произнасяне, ще имат значение за правилно решаване на спора в делбеното производство, поради което производството по делбеното дело следва да бъде спряно. В производството по преюдициалното дело, по което по исков ред са предявени преюдициалните въпроси, които касаят и делбата, със сила на присъдено нещо ще бъде разрешен въпросът относно правото на собственост по отношение на процесните имоти и ако исковият съд приема, че тези имоти нямат съсобствен характер, като последица от това делбеният съд ще следва да откаже да ги допусне до делба, като отхвърли иска, респективно да ги допусне до делба, ако исковият съд по преюдициалния спор установи, че имотът има съсобствен характер.

Следователно е неправилно спирането на производството по гр. д. № 462/ 2018 г. по описа на БРС. Атакуваното определение следва да бъде отменено, а делото – върнато на първоинстанционния съд за продължаване на съдопроизводствените действия.

            Водим от горното и на основание чл. 278 от ГПК, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

            ОТМЕНЯВА определение № 400/ 26.06.2018 г. по гр. д. № 462/ 2018 г. по описа на РС гр. Б. и ВРЪЩА делото на първоинстанционния съд за продължаване на съдопроизводствените действия.

            Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

            ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                     ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

 

                                                                                                      2.