О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н  И   Е

 

№51

 

гр. Добрич,  21.01.2019 г.

 

 

                       В     И  М  Е  Т  О     Н  А      Н  А  Р  О  Д  А      

 

 

         ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на двадесет и първи януари  две хиляди и деветнадесета година в състав:

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ТЕМЕНУГА СТОЕВА

          ЧЛЕНОВЕ:  ЕВА ИВАНОВА         

                                                    ГЕОРГИ ПАВЛОВ  

разгледа докладваното от СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАВЛОВ В. ч. гр д. № 42/2019 г.  по описа на Добричкия окръжен съд:

         Производството е по  чл. 274 и сл. ГПК.

         Въззивно частно гражданско дело № 42/2019 г. по описа на Добричкия окръжен съд е образувано по частна жалба на „***“ ЕООД гр. Добрич срещу Определение № 3207/31.12.2018 г. на Добричкия  районен съд по ч. гр. д. № 5163/2018г.

С атакуваният съдебен акт, първоинстанционният съд е допуснал обезпечение на бъдещ осъдителен иск на „***“ ЕООД гр. Добрич срещу „***“ ЕООД  гр. Добрич за плащане на сумата от 19 609.60 лв., дадена на отпаднало основание по см. на чл. 55, ал. 1 ЗЗД, като е наложил обезпечителна мярка „запор“ върху банковите сметки на длъжника в 20 търговско банки, при условията на преминаване от сметка в сметка до общото еднократно достигане на горепосочената сума, при условие на внесена по специалната сметка на Добричкия районен съд от молителя парична гаранция в размер на 2 000.00 лв.

В частната жалба са наведени доводи за незаконосъобразност на обжалвания съдебен акт поради нарушение на съдопроизводствените правила и на материалния закон. Поддържа се, че представените доказателства са убедителни и не се изисква представянето на парична гаранция.

Претендира се отмяна на атакувания съдебен акт в частта, в която съдът е задължил молителя да внесе парична гаранция.

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, на основание чл. 396 във вр. чл. 278, ал. 1 ГПК, като взе предвид доводите на страните и събраните по делото доказателства, намира следното:

Частната жалба е подадена от надлежна страна и отговаряща на изискванията на  чл. 275, ал. 2 във вр. с чл. 260 - 261 ГПК. Частната жалба е подадена от ответника в установения от чл. 396, ал. 1 ГПК едноседмичен срок от деня, в който му е връчено съобщението.

Въззивната инстанция съобразно разпоредбата на чл. 269 във вр. с чл. 278, ал. 4 ГПК следва да се произнесе служебно по валидността и допустимостта на обжалвания в цялост първоинстанционен съдебен акт, а по останалите въпроси – ограничително от посоченото в частната жалба по отношение на пороците, водещи до неправилност на определението.

Постановеният съдебен акт е издаден от надлежен съдебен състав, в рамките на предоставената му правораздавателна власт и компетентност, поради което е валидно.

Относно правилността на атакувания съдебен акт, въззивната инстанция приема следното:

В разглеждания случай, изводите на първостепенния съд за допускане на обезпечението на бъдещия иск са правилни и законосъобразни. Съдът е установил наличието на процесуалните предпоставки, обуславящи съществуването на правото на иск в полза на ищеца, констатирал е обезпечителната нужда  на ищеца, преценил е, че бъдещият иск е подкрепен с убедителни писмени доказателства, чиято преценка води до извод за вероятната им основателност. Съобразно разпоредбата на чл. 391, ал. 2 ГПК, Съдът е задължил ищеца да представи парична гаранция.  Решаващият съд има суверенно право да задължи ищеца да представи парична гаранция и в случаите, когато искът е подкрепен с убедителни писмени доказателства. По делото е ирелевантен фактът, че срещу ищеца е образувано дело за откриване производство по несъстоятелност – т. д. № 307/2018 г. по описа на ОС – Добрич, което е висящо към настоящия момент.

Атакуваният съдебен акт се явява правилен и законосъобразен и като съвпадащ с приетото от въззивната инстанция следва да се потвърди.

С оглед гореизложените съображения и на основание чл. 278 ГПК, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

 

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И   :

 

 

ПОТВЪРЖДАВА Определение № 3207/31.12.2018 г. на Добричкия  районен съд по ч. гр. д. № 5163/2018 г.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

ЧЛЕНОВЕ:

1.

 

 

 2.