Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е  № 4

 

Гр.Добрич,14.01.2019 г.

 

В   ИМЕТО НА НАРОДА

 

Добрички окръжен съд,Търговско отделение,в закрито съдебно заседание,проведено на  четиринадесети януари,две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                  ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

                                                                          

като разгледа докладваното от съдията Адриана Панайотова ,

т.дело № 384  по описа  за 2018 година

и за да се произнесе,взе предвид следното:

 

            Образувано е по подадена   жалба ,вх. №***  срещу Отказ ***г. на Агенцията по вписванията,с който е отказано вписване на промени по  заявление вх.№ *** по партидата на »***»ООД ЕИК-***,гр.Добрич.

             В жалбата се твърди, че отказът е  незаконосъобразен.  Излагат се съображения, че длъжностното лице неправилно е постановило отказа си,като е изложило незаконосъобразни  конкретни съображения за отказа.

             Добрички окръжен съд,като взе предвид постьпилата жалба и прецени събраните по делото доказателства,намира,че жалбата е депозирана в срока по чл. 25, ал. 1 от ЗТР, от легитимирано лице – адвокат с изрично пълномощно от заявител, и се преценява като процесуално допустима.

             Разгледана по същество е неоснователна по следните съображения:

             С подаденото заявление вх.№ ***  от Ликвидатора на »***»ООД ЕИК-***,гр.Добрич е поискано заличаване на дружеството,поради изтичане срока за ликвидация.

             Оплакванията за нарушения на материалния и процесуалния закон ,допуснати при постановяване на обжалвания отказ, са неоснователни.

   Отказът е мотивиран с това, че представените доказателства не установяват приключване на процедурата по ликвидация.

             Съдът намира, че изводите на длъжностното лице са правилни.

             Разпоредбите на Глава Седемнадесета на ТЗ са императивни,както за прекратяване въз основа на  решение на ОС на дружеството,така и за прекратяване по решение на съда.

           Уредбата на задълженията на ликвидатора е еднаква и при двата случая.Към заявлението следва да се приложат начален и краен ликвидационен баланс,ведно с пояснителен доклад и решение на общото събрание на дружеството по чл.270 ал.2 от ТЗ.

            Не може да бъде възприето възражението на жалбоподателя,че тъй като съдружниците били чужди граждани,че липсвал контакт и заинтересованост в управлението на дружеството,което водело до невъзможност процедурата по ликвидацията да се проведе с решение на общото събрание.По тази причина ликвидаторът не може да бъде  оправомощен да изземе компетентността на общото събрание.

            Изложеното позволява да се обобщи, че не са налице сочените в  жалба отменителни основания. Постановения отказ  на длъжностното лице към Агенция по вписванията,Търговски регистър  е законосъобразен.

  По изложените по-горе съображения жалбата срещу постановения отказ като   неоснователна  следва да се остави без уважение.

    Като се води от гореизложеното,Добрички окръжен съд

 

 

Р       Е      Ш      И  :

 

           ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ подадена   жалба ,вх. №***  срещу Отказ ***г. на Агенцията по вписванията,с който е отказано вписване на промени по  заявление вх.№ *** по партидата на »***»ООД ЕИК-***,гр.Добрич.

           Решението подлежи на обжалване пред Варненски апелативен съд в 7-дневен срок, считано от връчването на препис на жалбоподателя.

 След влизане в сила на решението препис от него да се изпрати на Агенция по вписванията.

 

                                                           

 

                                                                         Окръжен съдия: