О П Р Е Д Е Л Е Н И  Е

                                                              №137

                                             гр. Добрич, 15.02.2019г.

 

                               В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Добричкият окръжен съд                                    гражданско отделение

На петнадесети февруари                                    година 2019

В закрито съдебно заседание в следния състав:

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                        ЧЛЕНОВЕ:  ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

                                                             ЖЕЧКА МАРГЕНОВА                                                          

 

разгледа докладваното от съдията Г.Ханджиева

частно гражданско дело              номер 60         по описа за 2019 година

и, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

        Производството е по чл.274 и сл. във вр. с чл.66 ал.2 от ГПК.

Постъпила е частна жалба от К. Р.М., Н.Р.И., М.Р.А. и Ю.Р.М., чрез упълномощения адвокат, срещу определение №771/29.11.2018г. по гр.д.№760/2018г. на Балчишкия районен съд, с което е оставена без уважение молбата на частните жалбоподатели да бъде възстановен пропуснатия от тях срок по пар.22 от ПЗРЗИДЗСПЗЗ за предявяване на иска по чл.11 ал.2 от ЗСПЗЗ, по който е образувано първоинстанционното производство.

В частната жалба са изложени доводи срещу приетото от първоинстанционния съд, че сочените от частните жалбоподатели, ищци по делото, обстоятелства не са особени, непредвидени и от такова есетество, че да не е можело да бъдат преодоляни, с оглед своевременното предявяване на иска по чл.11 ал.2 от ЗСПЗЗ. Иска се определението да бъде отменено и да бъде възстановен срокът за предявяване на иска.

Ответната ОС по земеделие – Б. оспорва частната жалба и моли за потвърждаване на определението на районния съд.

Община – Б. не е представила писмен отговор по жалбата.

Жалбата е редовна, подадена е в срок и е допустима.

Първоинстанционното производство е образувано по искова молба на К. Р.М., Н.Р.И., М.Р.А. и Ю.Р.М., чрез упълномощения адвокат, с която срещу ***– гр.Б. е предявен иск по чл.11 ал.2 от ЗСПЗЗ – за установяване правото на ищците да възстановят правата, които техният наследодател Р.И.А. /Р.И./, поч.**г., е притежавал върху 30 дка земеделски земи в землището на с.Х., общ.Б..

Исковата молба е с вх.№4090/06.11.2018г. и е депозирана в съда след изтичане срока по пар.22 от ПЗРЗИДЗСПЗЗ /ДВ бр.13/2007г./, съгласно който исковете по чл.11 ал.2 от ЗСПЗЗ се предявяват в тримесечен срок от влизане в сила на този закон.

С исковата молба е направено и искане по чл.64 ал.2 от ЗСПЗЗ за възстановяване на пропуснатия срок за предявяване на иска.

Възстановяват се при условията на чл.64 от ГПК пропуснатите срокове, предвидени в този кодекс. Това са сроковете за извършване на едно или друго процесуално действие, предвидено в този кодекс. Те са изрично определени от него или, ако се определят от съда, те пак произтичат от предвиденото в нормите на процесуалния закон.

Срокове, предвидени в други нормативни актове, не могат да се възстановяват при условията и по реда на чл.64 и сл. от ГПК. Те биха могли да бъдат възстановени само, ако нормативният акт, който ги въвежда, предвижда тази възможност.

За срока по пар.22 от ПЗРЗИДЗСПЗЗ /ДВ бр.13/2007г./ законодателят не е предвидил възможност за възстановяване, поради което и искането на ищците за това не би могло да бъде удовлетворено.

От изложеното следва, че частната жалба е неоснователна. Правилно е и следва да се потвърди първоинстанционното определение, с което е оставена без уважение молбата на ищците за възстановяване на пропуснатия от тях срок за предявяване на иск по чл.11 ал.2 от ЗСПЗЗ.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПОТВЪРЖДАВА определение №771/29.11.2018г. по гр.д.№760/2018г. на Балчишкия районен съд.

Определението подлежи на обжалване при условията на чл.280 ал.1 от ГПК с частна жалба в едноседмичен срок от получаването му пред ВКС.

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ:                         ЧЛЕНОВЕ: 1.                  2.