ОПРЕДЕЛЕНИЕ№ 116

гр.Добрич, 11.02.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКА КОЛЕГИЯ в закрито заседание на единадесети февруари през 2019г. в състав:

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДИАНА ДЯКОВА

                                                            ЧЛЕНОВЕ:ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                                                                ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

при секретаря ………………………….. в присъствието на прокурора………………………, като разгледа докладваното от съдия Ж.МАРГЕНОВА В.ч.гр.дело №65 по описа за 2019г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

   Производството е по реда на гл.ХХІ , чл.274 и сл., вр.чл.577 от ГПК.Образувано е по частна жалба вх.№723/31.01.2019г. на Държавата, чрез Областен управител на област Добрич, срещу определение №2/11.01.2019г. на съдия по вписванията в Районен съд –Тервел, с което е отказано вписване на договор №620/27.12.2018г. за продажба на поземлен имот, частна държавна собственост.

Частната жалба е изпратена  в деловодството на ДОС без данни за изпълнение на процедурата по чл.262 от ГПК във вр. с чл.577 ал.1,  във вр. с чл.275 ал.2 и чл.261, т.4 от ГПК - липсва документ за внесена държавна такса по жалбата. Освен това върху частната жалба липсва щемпел относно датата на подаването и в деловодството на службата по вписване, към преписката няма и документ/при подаването и по пощата или чрез куриер/, доказващ подаването и в едноседмичния преклузивен срок от датата на получаване на отказа от лицето, което е активно процесуално легитимирано да го обжалва. В провомощията на съдията по вписване е преценката за редовно упражнено право на жалба и предприемане на действия по отстраняване нередовността на частната жалба и надлежното й окомплектоване преди администрирането и на въззивния съд.

Следователно образуваното по частната жалба производство следва да се прекрати и делото да се изпрати на съдията по вписванията за предприемане на действия по отстраняване нередовността на частната жалба и надлежното й окомплектоване преди администриране на въззивния съд.

Воден от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.ч.гр.д.№65/2019г. по описа на ДОС и

ИЗПРАЩА същото на съдията по вписванията при Генерал Тошевския районен съд за изпълнение на задълженията му по чл.275 ал.2 във вр. с чл.262 и чл.261 т.4 от ГПК- да извърши действия по проверка за редовност по смисъла на чл.260 и сл. от ГПК, в това число събиране на държавна такса, евентуално връщане на жалбата при неотстраняване на нередовности или при отстраняване на нередовностите да я изпрати отново в ДОС за разглеждане.

Определението не подлежи на обжалване.

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:              ЧЛЕНОВЕ: 1.               2.