О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е   №122

                 гр.Добрич 12.02.2019 г.

ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД...... ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ  закрито заседание на дванадесети февруари                 

през две хиляди и деветнадесета                              година в състав:

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:Т.СТОЕВА

                                                                   ЧЛЕНОВЕ:Е.ИВАНОВА         

                                                                                  Г.ПАВЛОВ

при  секретаря ……………………….............      и в присъствието на прокурора......................................................................като разгледа докладваното  от  съдия докладчик Стоева......В.ч.гр.д.№69

от 2019г.по описа на съда и за да се произнесе взе предвид следното: 

      Постъпила е частна   жалба от Кооперация“***“ ЕИК ***,представлявана от Председателя М.С.П.,чрез адв.Кр.С. от Варненска адвокатска колегия  срещу Определение №2364/16.10.2018г. по гр.д.№1795/2018г.на Добрички районен съд,с което е прекратено производството по делото,поради липса на правен интерес от установяване спрямо първия ответник на недължимостта на исковата сума.

    Жалбата е подадена в законоустановения срок и е допустима.

    От ответника е подаден писмен отговор,в който се сочи на допустимост на подадената жалба ,но същата се счита за неоснователна по подробно изложени в отговора съображения.

   Окръжният съд,като се запозна с доказателствата по делото,доводите на жалбоподателя и мотивите на атакувания съдебен акт,приема за установено следното:

    По делото е предявен  отрицателен установителен иск,с правно основание чл.124 от ГПК срещу ответниците „***“АД,гр.Варна ,представлявано от Н.Н.,К.Т.и Р.Л.и срещу „***“ЕООД,гр.София,представлявано от управителя П.Т.,с искане съдът да признае за установено по отношение на двамата ответници,че ищецът не дължи сумата 2 277,24 лв.-задължение по ф-ра ***/01.03.2018г.,издадена от „***“ЕООД

    Районният съд в мотивите си е приел,че жалбоподателят няма правен интерес от иск по чл.124 от ГПК срещу  първия ответник по делото,,тъй като предмет на установяване е наличието,респективно липсата на задължение по ф-ра  ***/01.03.2018г.,издадена от „***“ЕООД.

    Окръжният съд споделя доводите на първоинстанционния съд за недопустимост на предявения иск срещу първия ответник по делото.Видно от доказателствата по делото претенция към ищеца има „***“ЕООД по силата на издадената фактура,с която е начислено парично задължение към ищеца по делото.

    Установяването на дължимостта,респективно недължимостта на сумата,включително чрез оспорване на констатациите на „***“,отразени в констативен протокол №***от 21.09.2017г.е част от предмета на доказване по делото,което ищецът следва да проведе по повод претенцията си срещу „***“ЕООД ,но липсва самостоятелен правен интерес за установяване по отношение на „***“ със СПН на недължимостта на сумата.

    Тъй като ответникът „***“АД,гр.Варна няма и не би могъл да има претенция към ищеца по силата на издадената фактура ,то липсва правен интерес от установяването на липсата на задължение спрямо този ответник.

    Правният интерес е от категорията на абсолютните процесуални предпоставки за предявяване на иска,за който съдът служебно следи.

   Като е достигнал до аналогични правни изводи Районният съд е постановил законосъобразно определение, което следва да бъде потвърдено.

    Водим от горното Окръжният съд,

       О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

   ПОТВЪРЖДАВА Определение №2364/16.10.2018г. по гр.д.№1795/2018г.на Добрички районен съд.

    Определението не подлежи на обжалване.

 

    ПРЕДСЕДАТЕЛ:                       ЧЛЕНОВЕ:1.                   2.