О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е   № 131

                 гр.Добрич 14.02.2019 г.

ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД...... ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ  закрито заседание на четиринадесети февруари                 

през две хиляди и деветнадесета                              година в състав:

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:Т.СТОЕВА

                                                                   ЧЛЕНОВЕ:Е.ИВАНОВА         

                                                                                  Г.ПАВЛОВ

при  секретаря ……………………….............      и в присъствието на прокурора......................................................................като разгледа докладваното  от  съдия докладчик Стоева......В.ч.гр.д.№87

от 2019г.по описа на съда и за да се произнесе взе предвид следното: 

      Постъпила е частна   жалба от „***“ЕООД,ЕИК ***,гр.ДV,представлявано от Т.В.М.управител,чрез Адвокатско дружество“К.,А.“-адв.А.,със съдебен адрес-*** срещу Определение №714 от 12.11.2018г.по гр.д.№752/2018г.по описа на РС гр.Балчик,с което производството по делото е прекратено,поради оттегляне на предявения иск,на основание чл.232 оГПК.

   Жалбата е подадена в законоустановения срок и е допустима.

   В срок от ответника по жалбата е постъпил писмен отговор,с който се настоява определението като правилно и законосъобразно да бъде потвърдено.

   Окръжният съд,като се запозна с мотивите на обжалвания съдебен акт и доводите на страните ,намира за установено следното:

   В жалбата се възразява,че оттеглянето на иска е направено след срока по чл.232 от ГПК,след като делото е приключило и е било предмет на разглеждане по в.т.д.№143/2018г.на Окръжен съд гр.Добрич,поради което е недопустимо като несвоевременно заявено и районният съд неправилно е уважил искането и е прекратил производството по делото.

   Окръжният съд,като се запозна с доказателствата по делото намира за установено следното/

   По първоначално подадената искова молба от ищеца е образувано гр.д.№582/2017г.по описа на РС гр.Балчик.Постановено е Решение №14 от 22.02.2018г. ,с което предявения иск от „****“ЕООД е бил отхвърлен.По повод подадена въззивна жалба от дружеството е образувано в.т.д.№143/2018г.на Добрички окръжен съд,по което с Решение №178/29.10.2018г.решението на Балчишки районен съд е обезсилено и делото е върнато за ново разглеждане от първоинстанционния съд,във фазата на отстраняване на нередовности на исковата молба.

   Образувано е гр.д.№752/2018г.по описа на РС гр.Балчик,съобразно указанията на Окръжен съд гр.Добрич и е даден срок за отстраняване на нередовности на исковата молба,а именно –уточняване на петитума й- разпореждане от 06.11.2018г.С молба от 09.11.2018г. ищецът  е заявил,че оттегля предявения иск,на основание чл.232 от ГПК.

    Окръжният съд намира,че искането за оттегляне на исковата молба е заявено в срок и не е необходимо съгласието на ответника за оттеглянето й.

   При връщане на делото,поради допуснати процесуални нарушения на първоинстанционния съд за ново разглеждане,делото следва да продължи от момента на порочното процесуално действие.В случая е констатирано нарушение още във фазата на отстраняване на нередовност на исковата молба.Следователно делото започва от момента на отстраняване на нередовности в исковата молба.Съгласно разпоредбата на чл.232 от ГПК ищецът може да оттегли исковата си молба без съгласието на ответника по делото до приключване на първо заседание по него.Неоснователен е довода на ответника по делото,че е пропуснат срока за оттегляне на иска.След като делото започва от самото начало,то допустимо е да се извърши оттегляне на исковата молба,което не е просрочено.

   Като е постановил определение за прекратяване на делото,на основание разпоредбата на чл.232 от ГПК ,районният съд е действал правилно и законосъобразно,поради което обжалваното определение следва да бъде прекратено.

   Водим от горното Окръжният съд,

       О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

   ПОТВЪРЖДАВА Определение №714 от 12.11.2018г.по гр.д.№752/2018г.по описа на РС гр.Балчик.

   Определението не подлежи на обжалване.

   ПРЕДСЕДАТЕЛ:                   ЧЛЕНОВЕ:1.                 2.