О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                       

                                                    №152

  

                               гр.Добрич     21.02.2019 год.      

 

                          В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На двадесет и първи февруари                         2019 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                ЧЛЕНОВЕ:ГАЛИНА ЖЕЧЕВА              

                                                   ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

 

Секретар:………………………

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от съдия ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

въззивно гражданско дело №105 по описа за 2019 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Производството е по реда на глава ХХ,чл.258 и сл. от ГПК.Подадена е въззивна жалба от И.Р.И. *** срещу решение №6/09.01.2019 г. по гр.д.№192/2018 г. на Районен съд-гр.Тервел,с което е отхвърлен предявен от въззивника срещу Районен съд-гр.Силистра иск за осъждане на ответника да заплати на ищеца обезщетение в размер на 20 000 лв за претърпени от последния имуществени вреди,причинени от незаконни действия или бездействия на длъжностни лица при ответника при разглеждането на гр.д.№515/2013 г.,гр.д.№2122/2017 г. и гр.д.№136/2018 г. по описа на РС-Силистра.

Като постави на разглеждане въззивната жалба,Добричкият окръжен съд установи следното:

Жалбата изхожда от активно легитимирано лице,имащо правен интерес от атакуване на неизгодното за него първоинстанционно решение.Същата е подадена в рамките на преклузивния срок по чл.259 ал.1 от ГПК.

Въззивният съд констатира,че първоинстанционният съд не е изпълнил в цялост задълженията си по администриране на въззивната жалба.Жалбата е нередовна по смисъла на чл.261 ал.1 т.4 от ГПК,тъй като към нея липсва документ за внесена държавна такса за въззивното обжалване по сметка на Добричкия окръжен съд.Нужната за обжалването държавна такса е в размер на половината от дължимата за първоинстанционното производство /чл.18 ал.1 от ТДТКССГПК/,т.е. при дадена от районния съд правна квалификация на иска по чл.2б ал.1 от ЗОДОВ и дължима за първоинстанционното производство държавна такса в размер на 10 лв съгласно чл.2а т.1 от ТДТКССГПК дължимата за въззивното обжалване по сметка на ДОС държавна такса е в размер на 5 лв.Следва да се посочи,че с определение №113/04.05.2018 г. по гр.д.№192/2018 г. на ТРС ищецът по делото И.Р.И. е бил освободен от заплащане единствено на държавна такса за образуване на гражданско дело по предявения от същия иск,т.е. от дължимата за водене на делото по сметка на първоинстанционния съд държавна такса.Липсва изричен съдебен акт за освобождаване на ищеца от заплащане на последваща държавна такса за въззивното обжалване на първоинстанционното решение.В този случай същият дължи такава такса в размер на 5 лв по сметка на ДОС.Следва да му бъде указано да я внесе в срока по чл.262 ал.1 от ГПК.Ако въззивникът подаде молба за освобождаване от държавна такса за обжалването,първоинстанционният съд дължи произнасяне по нея като администриращ жалбата съд.

На следващо място въззивният съд констатира допусната от ТРС очевидна фактическа грешка в диспозитива на обжалваното решение.В мотивите е разгледан предявен иск за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди,а е постановен диспозитив за отхвърляне на иск за присъждане на имуществени вреди.Налице е несъответствие между формираната в мотивите воля на съда и нейното външно изразяване в диспозитива на решението.Посочената ОФГ следва да бъде отстранена.

Горните констатации налагат прекратяване на настоящото въззивно производство и връщане делото на районния съд за администриране на въззивната жалба /събиране на дължимата по сметка на ДОС държавна такса за обжалването/ и за поправка по реда на чл.247 от ГПК по почин на съда на допуснатата в първоинстанционното решение очевидна фактическа грешка.

Настоящото определение е необжалваемо,тъй като не е преграждащо развитието на производството.След успешно изпълнение указанията на въззивния съд делото следва да бъде върнато обратно на ДОС за разглеждане на въззивната жалба срещу първоначалното решение ведно с евентуална жалба срещу решението за поправка на ОФГ.

Водим от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

                                        

 

                                     О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д.№105/2019 г. по описа на Добричкия окръжен съд.

ВРЪЩА делото на Тервелския районен съд за администриране на въззивната жалба и за поправяне на ОФГ в диспозитива на първоинстанционното решение съобразно указанията,дадени в мотивната част на настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                           ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                                                                          2.