О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е                                    

 

                                                      148               

 

                               гр.Добрич      20.02.2019 год.      

 

                        В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На двадесети февруари                                     2019 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДИАНА ДЯКОВА

                                ЧЛЕНОВЕ:ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА      

                                                    ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

 

Секретар:……………………….

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от съдия ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

въззивно гражданско дело №114 по описа за 2019 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.435 и сл. от ГПК.Подадена е жалба от Н.Б.В. с ЕГН ********** *** в качеството й на длъжник срещу насрочена втора публична продан на собствения й недвижим имот-земеделска земя с площ от 100,002 дка-имот в парцел *,масив * по КВС на гр.Г.Т.по изп.д.№*** по описа на ЧСИ Слави Сербезов с район на действие ДОС.В жалбата се съдържа и молба за спиране на изпълнението по цитираното изпълнително дело до произнасяне на ВКС на РБ по касационна частна жалба на Н. Б.В. срещу определение по в.ч.гр.д.№372/2018 г. по описа на Добричкия окръжен съд.

Като постави на разглеждане депозираната жалба,Добричкият окръжен съд констатира следното:

Поради факта,че настоящата жалба в нарушение на чл.436 ал.1 от ГПК е подадена директно в съда,съдебният изпълнител не е могъл да изпълни и не е изпълнил задълженията си по чл.436 ал.2-4 от ГПК във връзка с администриране придвижването на жалбата до компетентния окръжен съд.С оглед провеждане на процедурата по чл.436 ал.2,3 и 4 от ГПК производството по настоящото дело следва да бъде прекратено,а жалбата следва да се изпрати на горния ЧСИ за администрирането й.

След успешно провеждане на процедурата по администриране жалбата следва да се изпрати по компетентност на ДОС за произнасяне по същата.В този смисъл доколкото настоящото определение не е преграждащо развитието на производството по жалбата,същото е необжалваемо.

В рамките на производство по чл.435 и сл. от ГПК съдът е оправомощен да постанови спиране на принудителното изпълнение единствено на основание чл.438 от ГПК,т.е. докато трае разглеждането на жалбата срещу обжалваното изпълнително действие и до приключване на производството по жалбата с окончателен съдебен акт.В тази хипотеза спирането има обезпечително действие и се постановява с цел да не се причинят на жалбоподателя вреди от евентуално незаконосъобразно принудително изпълнение.Молбата за спиране подлежи на разглеждане и уважаване,ако съдът е сезиран с редовна,допустима и вероятно основателна жалба срещу действията на съдебния изпълнител.На настоящия етап все още ДОС не е сезиран надлежно с такава жалба по реда на чл.435 и сл. от ГПК.Настоящата жалба е подадена директно в съда,а не чрез съдебния изпълнител,както изисква разпоредбата на чл.436 ал.1 от ГПК.Не е извършена от ЧСИ проверка за нейната редовност и същата не е администрирана чрез връчване на препис на взискателя с право на писмени възражения,нито е придвижена до компетентния окръжен съд ведно с копие от изпълнителното дело и мотиви на ЧСИ по обжалваните действия.В този смисъл отправеното искане за спиране на изпълнението е преждевременно и съдът не дължи произнасяне по него.Съдът ще го разгледа при повторното постъпване на настоящата жалба в съда след успешното й администриране от съдебния изпълнител.

Водим от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

                                     О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д.№114/2019 г. по описа на Добричкия окръжен съд.

ИЗПРАЩА жалба вх.№1218/19.02.2019 г. по описа на ДОС на ЧСИ Слави Сербезов с район на действие ДОС за изпълнение на процедурата по чл.436 ал.2-4 от ГПК съобразно указанията в мотивите към настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                         ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                                     2.